Travel

9x doen in Utrecht


Dingen Doen UtrechtIk woon nu ruim zeven jaar in deze geweldige stad en nog iedere dag ben ik daar heel gelukkig mee. Utrecht is precies goed en van alles tegelijk. Klein en groot, jong en oud, hip en gemoedelijk, verrassend en soms ook lekker normaal. Ik steek mijn liefde niet onder stoelen of banken, dus vroeg Lin me of ik dit artikel wilde schrijven. Maar natuurlijk! Hieronder negen toffe dingen om te doen in mijn favoriete stad. (En als je goed leest zie je dat ik er stiekem veel meer tips in verwerkt heb…)

Dingen Doen Utrecht – door Nelleke:

 1. Nieuwegracht
  Vergeet de Oudegracht. Die kennen we zo onderhand wel. Wandel eens langs de Nieuwegracht – die helemaal niet zo nieuw is want aangelegd in 1390 – en geniet van de rust die de rijke historie van deze stad uitstraalt. Eigenlijk is het nog veel beter als je niet gaat lopen, maar gaat varen! Huur een elektrische sloep of een waterfiets want dan mag je ook de Nieuwegracht op. Utrecht is het allermooist vanaf het water.

 2. Ooster- & Westerkade
  Op de Ooster- en de Westerkade schieten de toffe dingen als paddenstoelen uit de grond. Dit stukje Utrecht is niet zo bekend bij toeristen, dus dat is mooi. Ga lunchen bij Broei, drink koffie bij de leuke Koffie Leute jongens in het Brauhaus en huur meteen een coole outfit in de Kledingbibliotheek. Lekker eten doe je bij Keuken & Deli en eigenlijk mag je Goede Vrijdag ook niet overslaan. In een piepklein brugwachtershuisje kun je koffie en bijzondere frisdranken drinken, maar ook de ietwat curieuze spullen die overal uitgestald staan kopen.

 3. Shoppen
  Sla Hoog Catharijne alsjeblieft over. En voor de Steenweg het liefst ook. Voor de leukste winkels van Utrecht ga je naar de Zadelstraat (tevens één van de mooiste straatjes van Utrecht, met uitzicht op de majestueuze Domtoren), Lijnmarkt en Twijnstraat. Mijn favorieten: All The Luck In The World (sieraden en prulletjes), It’s A Present (voor cadeautjes dus, maar dat kan ook prima voor jezelf) en Image Wear (fijne kledingwinkel).

 4. Hardlopen
  Als je in Utrecht op straat loopt, spot je bijna altijd wel ergens een hardloper. Het liefst ren ik buiten de stad. Over het Jaagpad langs de Kromme Rijn door Rhijnauwen en landgoed Amelisweerd. Het is zo mooi daar! In de binnenstad is het Zoocherpark mijn onbetwiste favoriet. Dit park is eigenlijk meer een lang wandelpad langs de Singel en daarom zeer geschikt voor een stukje rennen. Overigens ben je op maandagavond ook altijd welkom in het Lepelenburgpark voor een gratis hardlooptraining van Girls Love 2 Run Utrecht.

 5. Wilhelminpark
  Utrecht heeft een paar prachtige parken, maar mijn persoonlijke favoriet is het Wilhelminapark. En niet alleen omdat ik hier vlakbij woon. Het is gewoon een prachtige omgeving vol met eeuwenoude bomen en andere bijzondere flora. In de zomer tot heel laat barbecueën en biertjes drinken op het gras, in de winter schaatsen op de grote vijver.

 6. Hamburgers eten
  Hamburgers zijn mijn lievelingseten. Niet die van McDonalds, maar echt goede gourmet burgers. Die zijn gelukkig in Utrecht ook overal te krijgen. Mijn twee favorieten zijn Firma Pickles (burgers en wijn vormen een fantastische combinatie) en Meneer Smakers (altijd de frietjes erbij bestellen, anders krijg je spijt.)

 7. Terrasje pakken op het Ledig Erf
  Iedereen kent de Neude wel als een plein met veel terrassen. Maar eigenlijk zit ik daar nooit. Ik vind het Ledig Erf veel fijner. Er zijn maar een paar café’s (Ledig Erf zelf, filmhuis Louis Hartlooper en eetcafé de Poort), maar het bijzondere pleintje heeft erg veel sfeer. Het geroezemoes op een warme avond vind ik één van de mooiste geluiden van de stad.

 8. Koffie drinken
  Een beetje rondhangen in koffietentjes vind ik eigenlijk in iedere stad fijn om te doen. Krantje lezen, mensen kijken, taartje smikkelen. In Utrecht doe ik dat het liefst bij het eerder genoemde Brauhaus, 30ml en bij de heren van The Village die een heel toffe nieuwe locatie geopend hebben in de oude Wolvenplein gevangenis.

 9. Kunst in het donker
  De allerleukste manier om ook een beetje cultuur op de snuiven in Utrecht is in het donker de Trajectum Lumen route te lopen. Dat kan met een gids, maar ook alleen met een plattegrond of de app op je telefoon. Op de prachtigste plekken in de oude binnenstad kom je indrukwekkende lichtkunstwerken tegen.

Meer Utrecht tips? Op mijn blog Hartje Utrecht schrijf ik regelmatig artikelen over toffe plekken en leuke dingen. En mijn lijst op Foursquare geeft ook een goed beeld van waar ik vaak te vinden ben. Veel plezier!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Selina
  October 6, 2015 at 09:59

  Oeh superleuke tips allemaal! Ik woon ook sinds kort in Utrecht. Sommige tips ken ik we (Meneer Smakers <3 <3)., maar andere ook niet. Vooral die laatste klinkt erg tof! Thanks! :)

 • Reply
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  October 6, 2015 at 19:41

  Leuke blog! Ik ken ze bijna allemaal, want ik woon al een hele tijd in Utrecht. Goede tips!

 • Reply
  Sonja
  October 6, 2015 at 20:28

  Je hebt een hele goede leuke lijst gemaakt! Eigenlijk ben ik het overal mee eens als Utrechtenaar. Alleen Brauhaus en Broei heb ik nog nooit uitgeprobeerd, maar staan wel heel hoog op m’n lijstje!

  • Reply
   Nelleke
   October 12, 2015 at 12:21

   Dank je wel. En doen hoor! Zijn echt twee van mijn favorieten. :)

 • Reply
  Eva - eighty7
  October 6, 2015 at 20:58

  Jaa leuk! Hartje Utrecht volg ik al even en er staan altijd super leuke posts & fijne tips op. Leuk artikel dit!

 • Reply
  Josie
  October 6, 2015 at 23:09

  Leuk! Deze ga ik even opslaan :)

 • Reply
  Mille Pagine
  October 7, 2015 at 07:42

  Ik woon er nu ook 7 jaar, fijnfijnfijn.
  6) Altijd de frietjes erbij bestellen inderdaad… maar wel 1 portie voor 2 personen, anders ga je eten moeten weggooien, zoveel als het is :’)

  • Reply
   Nelleke
   October 12, 2015 at 12:20

   Ja, dat doe ik inderdaad ook altijd. :D

 • Reply
  Anne (Ditisanne.nl)
  October 7, 2015 at 09:51

  Utrecht is zo’n superleuke stad! Ik woon er helaas niet maar kom er wel af en toe maar desondanks kende ik veel van jouw tips nog niet. Goede reden om snel weer een dagje Utrecht in te plannen, thanks!!

 • Reply
  hans
  December 18, 2017 at 23:21

  woensdag op citytrip naar Utrecht, dank voor je cityTIPS, dat belooft!
  groetjes

 • Reply
  Ingrid De Maeyer
  July 6, 2018 at 16:06

  Handige tips Wij vertrekken dit weekend naar Utrecht, eerste keer, spannend☀

Leave a Reply

%d bloggers like this: