Waarom ik nu reis

By January 10, 2014 Travel 59 Comments

Mijn opa van mijn moeders kant heb ik helaas nooit leren kennen. Nog voordat mijn moeder met mijn vader trouwde, kwam hij veel te jong te overlijden. Wel durf ik te zeggen dat het de grootouder is waar ik het meeste van geleerd heb. Dankzij mijn moeder.

Gisteravond nam ik mijn moeder mee uit eten voor haar verjaardag. Tussen de escargots, rode wijn en bavette door kwam daar weer die uitspraak:  later, later bestaat niet. Een zin die mijn moeder voor altijd in mijn hoofd geprent heeft. Bovengenoemde opa hield van reizen, na de oorlog werkte hij altijd heel hard om vroeg met pensioen te kunnen en samen met mijn oma hun droomreis te gaan maken. Later kwam alleen niet voor mijn opa.

De reden waarom mijn moeder mij heel erg in het NU heeft opgevoed. Natuurlijk wilden mijn ouders wel dat ik ging studeren, mijn best deed op school, een baan zocht(zoek) en soms wat geld spaarde. Ja, voor later. Maar wanneer ik dromen met haar besprak, dan kwam altijd de vraag; waarom niet nu? Later, komt misschien niet.

IMG_0477

IMG_0604

IMG_0652

En daarom reis ik nu. Doe ik de dingen die voor mij belangrijk zijn nu. Later, bestaat (misschien) niet, was de zin die ik afgelopen week in mijn hoofd hoorde. Daarom boekte ik afgelopen week een ticket. Ik wil alleen op reis. En hopelijk ben ik nog heel lang, heel gezond, maar misschien ga ik dan altijd met z’n tweeën op reis. Later is nu.

Over 58 dagen stap ik op het vliegveld, mijn eerste, echte solo-backpackreis tegemoet.

Voor mezelf.

En een beetje voor mijn opa.

59 Comments

 • Josianne says:

  Amen. Je hebt helemaal gelijk.

  En daar heb ik niks aan toe te voegen, behalve dat ik eens na moet gaan denken over wat ik wil.

 • Suzanne says:

  Helemaal mee eens! En alleen op reis? Super! Waar ga je heen? Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik ook alleen op reis geweest twee jaar geleden. Zou het zo weer doen!!

  xx

 • Eva says:

  Jeetje wat ontzettend mooi geschreven. En wijs ook. Ik zou eens wat meer naar die wijsheid moeten luisteren in plaats van te denken ‘dat komt later wel’.

 • Mandy says:

  Waar ga je naartoe? Mooi geschreven en je hebt helemaal gelijk.
  Later komt misschien niet, en alleen reizen is zo ontzettend fijn en leerzaam.

 • Judith says:

  Wow een heel mooi stukje, ik ben al eventjes geabonneerd via bloglovin maar volg je nog niet echt, ga dat vanaf nu zeker doen want dit stukje raakte me echt… ik ben bijna klaar met mijn studie en ga in november reizen, samen met een vriendin maar ook een stukje alleen… mischien als ik durf. Helaas merk ik dat je soms wordt tegengehouden(door stomme angsten) om in het nu te leven.. Heel veel succes en vooral plezier(!!) op je reizen en met de voorbereidingen X

 • Ise says:

  Wauw mooi geschreven. Stoer dat je het nu echt gaat doen!

 • Willemijn says:

  Mooi verhaal over je opa.

 • Michelle/misschienzelfstwee says:

  Normaal lurker eerste klas, maar wat een ontzettend mooi stuk zeg! Zet me goed aan het denken… Dappere stap Lin!

 • Anne says:

  Mooi stuk Lin. Wat goed dat je de les zo ter harte neemt, de lessen van opa’s en oma’s kunnen zo mooi en soms een beetje droevig zijn. En ik ben ook benieuwd, waar ga je heen?

 • Amber says:

  Mooi geschreven, eigenlijk moet ik ook vaker zo denken!

 • Marjolein says:

  True! Je moet nu dingen meepikken en genieten want inderdaad, straks kan het misschien niet meer. Mooi verteld zo met het verhaal over je opa.

 • Elise says:

  Wat leuk dat je geboekt hebt! Ik ben benieuwd hoe je het gaan vinden, maar dat gaan we vast lezen hier :)

 • Mandy says:

  Super gaaf! Leuk vooruitzicht ook. Waar ga je naartoe??

 • Marlous says:

  Prachtige foto’s, en helemaal waar. Ik heb gelukkig geen verlies meegemaakt waardoor ik me besef dat je in het nu moet leven, maar doe het alsnog wel. Behalve vervelende klusjes, die kunnen altijd later ;-)

 • Sophie says:

  Mooi, gelijk heb je. Ik ben zelf ook met mijn neus op de feiten gedrukt toen mijn vader vorig jaar veel te vroeg kwam te overlijden, welgeteld drie maanden nadat hij met vervroegd pensioen is gegaan, iets waar hij jaren naar uit had gekeken. Doe het niet te laat, doe het nu! (voor zover dat gaat natuurlijk)

 • Marieke says:

  Heel erg mooi geschreven. Dit is precies waar mijn blog om draait.

 • Marlou says:

  Mooie woorden en een mooi plan, ik ben benieuwd naar je reis!

 • Jennifer says:

  Fantastisch dat je je dromen NU waarmaakt. Mooi gesproken. Misschien is er wel geen later. Een reden voor mij om ook nu te gaan reizen is, dat ik later een baan, man en kinderen heb waar ik aan vast zit.

 • Anne says:

  Wauw, heel mooi gezegd en je hebt helemaal gelijk!

 • Nicole says:

  Mooi geschreven Lin!!

 • Daisy says:

  Zooo ontzettend mee eens!! Ben heel benieuwd waar je heen gaat! Misschien weet je me over te halen om dat ook eens te gaan doen. Ik was daar zelf ook altijd heel erg van, maar vorig jaar is mijn schoonmoeder overleden na 20 jaar ziekte. Vlak voordat ze overleed zei ze: het enige waar ik heel blij mee ben is dat we altijd alles gedaan hebben wat we wilden, ook al kon het eigenlijk niet. Voor haar is dat later ook niet meer gekomen.. en dat drukt je toch op de feiten!

 • agneta says:

  Wat een mooie uitdaging en helemaal kloppend! Wij hebben destijds ook gekozen om te gaan reizen, omdat het toen gewoon kon en de tijd er voor was. Later kan zomaar anders zijn!
  Heel veel succes en geniet van alles wat je tegenkomt!

 • Natasja says:

  Mooi! En tof, weet zeker dat je je ervaringen die je tijdens je eerste soloreis gaat opdoen, voor altijd blijft koesteren, net als de verhalen over je opa.

 • Anneke says:

  Wauw, wat een mooie boodschap. En wat stoer dat je alleen op reis gaat. Waar gaat de reis naartoe?

 • Nanda says:

  Helemaal mee eens, wat een mooi stuk! Voor mijn moeder is later ook niet gekomen, dus dat besef is er bij mij ook wel. Maar het verlies van iemand maakte mij ook duidelijk dat vrienden zo belangrijk zijn, en soms is dat ook de reden dat ik dingen uitstel. (Zou bijv graag willen emigreren)
  Al ben ik wel hard aan het sparen voor een reis waar ik al lang van droom. :) ben benieuwd waar jij naartoe gaat!

 • Mieke says:

  Mooi geschreven. En ik vind het super stoer dat je er gewoon voor gaat!

 • Tamara says:

  Mooi om zo opgevoed te worden. Je moeder heeft zeker gelijk en ga zo door met leven. Er kan altijd wat anders op je pad komen.

 • kim says:

  Prachtig stukje!

 • Sarah says:

  Mooi!!

 • Linda says:

  Heel bijzonder om te lezen dit. Ik ben zelf 2 jaar geleden voor het eerst moeder geworden en heb inmiddels twee kleintjes. Mijn moeder overleed drie jaar geleden en mijn kinderen zullen haar dus nooit echt kennen. Ik wil ze veel over mijn moeder vertellen en ik hoop dat ze later, als ze groter zijn ook het idee hebben dat ze hun oma toch kennen.

 • Linda says:

  Mooie woorden! Benieuwd waar je reis heengaat. Veel plezier met de voorpret!

 • Chantal says:

  Mooie woorden Lindsey, kan me er alleen maar heel erg bij aansluiten! :-) Gaat het ticket naar Bali?

 • marleen says:

  ah wat mooi! thanks voor je stukje :) dit ga ik onthouden

 • Con leche says:

  Woww, heel erg mooi geschreven, inspirerend!

 • Ines says:

  Wauw!! En heel erg veel plezier op je trip!

 • Ivana says:

  Prachtig stukje en amen to that! Helaas heeft mijn moeder juist de tegenovergestelde les gehaald uit het vroeg overlijden van mijn oma: ze is bang voor heel veel dingen en met name dat er iets met haar kinderen gebeurt. Can’t blaim her en ze heeft hiermee waarschijnlijk meerdere malen mijn leven gered. Mijn grootste angst is echter dat ik deze angsten overneem. Ik sluit me daarom wat dit betreft bij jou en je moeder aan. Ik ben al een aantal keer alleen op vakantie geweest en het is ZO zalig! Geniet ervan en ik kijk uit naar het moment waarop je bekend maakt waar je naartoe gaat. Het wordt sowieso te gek!

 • Nuria says:

  Woow! Super gaaf! En je hebt helemaal gelijk dat je het nu doet!

 • Mirte says:

  Helemaal mee eens. Jammer dat we dit pas kunnen inzien, nadat je met je neus op de feiten gedrukt bent. Arme opa. Geniet van je reis en van het leven, meid!

 • Jacky says:

  Wow, mooi stukje! Komt hard binnen nu – mijn nichtje van 21 met leukemie is deze week opgegeven en heeft nog een paar weken. Ik ben ook nogal van het nu sparen voor later en ooit een mooie reis maken en ooit m’n dromen waarmaken. Maar je hebt gelijk later is niet voor iedereen weggelegd. :)

 • […] kwam ik net op de blog van Lin en haar artikel Waarom ik nu reis kwam nogal bij me binnen. Vooral door deze zin: Later? Later bestaat (misschien) […]

 • Patricia says:

  Super tof dat je dit gaat doen, geniet van de voorbereiding, het moment, alles

 • Anne says:

  Wat mooi zeg… Ik ben er een beetje stil van. Ik ben deze week iemand verloren die net met pensioen was, dat lijkt me zo’n naar moment om te overlijden. Behalve als je je dromen niet laat dwarsbomen door zaken als werk. Iets om over na te denken!

 • Esther says:

  Heel inspirerend. Ik wil zo graag backpacken en al helemaal solo :)

 • Hester says:

  Mooi dat dat je instelling is maar ook zeker mooi dat je ouders en een beetje je opa dit hebben meegegeven.

 • Marcella says:

  Prachtig geschreven, en zo mee eens! Onze 4 grootouders die nog over waren raakten we in een half jaar kwijt, dat was al een trigger om vooral op pad te gaan en mooie landen, steden en natuur te ontdekken. Vier maanden geleden overleed dan ook mijn vader terwijl hij pas 65 was. Dus ja, maak vooral je dromen waar! Gaaf dat jij dat doet Lin, groot gelijk! Geniet van je voorpret van jouw reis. Heerlijk vooruitzicht!!

 • Kim says:

  Heel mooi geschreven! Vind het een prachtige levensinstelling en kan me er helemaal in vinden! Mijn opa en oma zijn nog wel na hun pensioen de hele wereld over gereisd en hebben zoveel moois gezien. Zij hebben ons ook altijd voorgehouden dat we meer van de wereld moeten zien en meemaken. En ik wil je heel veel succes en vooral plezier wensen op je eerste solo-reis!

 • Stephanie says:

  Wauw geweldig! Ben trots op je, terwijl ik je helemaal niet ken *bloos*
  Wat knap dat je de uitdaging aangaat en vooral heel mooi! Doe het voor jezelf, voor je moeder en voor je opa! Dat het een prachtige reis mag worden :3

 • Joëlle says:

  Heel veel respect dat je dit gewoon doet. Ik was te bang, stortte mezelf direct in een baan. Prachtig hoe je je niet laat leiden door je angst.

 • Katrien says:

  Wauw, super mooi geschreven. Echt knap dat je dit gaat doen! Zet me ook aan het denken..

 • Wat een wijze woorden! En wat stoer dat je er in je eentje op uit gaat! Spannend!

 • […] Ik vind koken zó leuk.” Vanaf toen dacht ik: ja, wat maakt het uit? Leef gewoon. En met dit stuk bewijst mijn vriendin maar weer waarom zij dat zo goed […]

 • des says:

  jij bent een topper.

  nee: een inspiratiebron

 • […] Waarom ik nu reis – DailyLin Van dit blogje was ik even stil. Zo vaak worden droomreizen iets voor later. Maar wat als later […]

 • Marleen says:

  Heel herkenbaar. Toen mijn schoonmoeder vorig jaar stierf zijn mijn schoonvader hetzelfde. Ze hadden nog zoveel wensen, maar dat is er nooit van gekomen. Goed punt dus, mooi dat je er zo mee aan de slag bent gegaan :)

 • […] Het volledige verhaal: Waarom ik nu reis […]

Leave a Reply