Running

Beginnen met yoga – welke vorm past bij jou?

img_0673Soms zou ik willen dat ik me dedicated op een sport zou kunnen richten, zoals vriendinnen die een passie voor of hardlopen of yoga hebben en daar jaar in jaar uit steeds beter in worden.

Zodra ik een yogamaandkaart aanschaf speelt de zin om iedere dag hard te lopen op. Zodra ik me inschrijf voor een marathon, kan ik niet wachten tot ik weer zwaarder kan gaan liften in de gym. Een vicieuze cirkel die ik maar niet kan doorbreken. En inmiddels heb geaccepteerd. Crossfit. Yoga. Hardlopen. Door iedere week deze drie sporten te beoefenen, gaat sporten nooit vervelend. Blijven blessures beperkt. Maar is ook vooruitgang traag.

Qua yoga was ik eigenlijk helemaal verschrikkelijk. Er zijn zoveel verschillende soorten die ik leuk vind om te beoefenen: bikram, hatha, yin, yang, yin/yang, vinyassa, vinyassa flow. Maar nu ik alweer een tijdje bij Balansz mijn yogalessen volg, heb ik eindelijk ‘mijn’ yogavorm gevonden.

Op de website van Zalando kun je een testje doen om te checken welke yogastijl het beste bij je past. Focus je je bijvoorbeeld liever op het body of mind gedeelte van een yogales? Houd je van statische of meer movement in je yogales? Als je een ervaren yogi bent weet je vast al wel welke style bij je past. Ben je nog zoekende of wil je eindelijk eens een lesje yoga gaan uitproberen? Dan kan deze ‘yogawijzer’ je wellicht in de goede richting sturen.

Vinyasa flow
Zelf ben ik de laatste maanden gek op Vinyasa flow:“Vinyasa yoga is ook wel bekend onder de naam Vinyasa Flow of wordt aangeduid als poweryoga om het allemaal wat beeldender te maken. Het woord Vinyasa komt oorspronkelijk uit het Sanskriet, waarbij “vi” staat voor “op bijzondere wijze” en “nyasa” zoveel betekent als “plaatsen”. Oftewel, iets op bijzondere wijze neerzetten, tentoonstellen. De vloeiende bewegingen en dynamische moves staan symbool voor de stijl van Vinyasa Flow en er wordt zorgvuldig aandacht geschonken aan de controle over de ademhaling. Deze vorm van yoga wordt dan ook niet voor niets vergeleken met dansen en het is ongetwijfeld een van de elementen die dit type yoga zo populair maakt. Het vrije gevoel wat erbij komt kijken, dat vinden veel mensen vaak een stuk fijner om mee te beginnen dan als ze zich ergens aan strikte regels en routines moeten houden, dat werpt een drempel op en dat is wel het laatste wat de uitkomst van yoga zou moeten zijn. Het durven loslaten moet namelijk gebeuren in een omgeving die dit gevoel van comfort versterkt en dat is bij Vinyasa Flow wel degelijk het geval.”

Tussen het trainen voor wat volgende hardloopwedstrijden door, beperk ik blessures door wanneer ik kan yogalessen te volgen. En vanavond mag ik gelukkig alweer.

Welke yogavorm is jouw favoriet?

Dit artikel schreef ik samen met Zalando.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Jessica - Eat.Run.Love
  November 8, 2016 at 15:04

  Heel herkenbaar. Ik vind ook teveel leuk en kan me niet focussen op 1 sport. Net weet begonnen met hot flow yoga. Heel fijn in de wintermaanden.

 • Reply
  Dalindcy Koolhoven
  November 8, 2016 at 20:25

  Wat een leuk testje! Bij mij kwam er Yin uit, en dat klopt ook wel. Ik wil graag eens naar een Vinyasa Flow lesje, misschien binnenkort!

 • Reply
  Linda
  November 8, 2016 at 22:08

  Ik vind ook veel te veel sporten leuk. Ik beperk het voor mezelf tot hardlopen, yoga en krachttraining in de sportschool, maar als ik onbeperkt tijd en budget had zou ik er sowieso danslessen bij volgen en misschien ook wel zwemmen en crossfit en ga zo maar door.. Ik begrijp je struggle dus, haha. Mijn favoriete yogavormen zijn hot yoga en vinyasa flow.

 • Reply
  Sabine
  November 18, 2016 at 12:40

  Dat is ook ‘mijn’ yoga , als ik lesjes meepakken kan dan geniet ik er optimaal van! En je moet al zoveel kiezen, waarom niet gewoon doen wat je wanneer leuk vindt of waar je dan zin in hebt?

Leave a Reply

%d bloggers like this: