Food

Wijn op zondag #3

Sinds mijn eerste wijnproeverij een aantal jaren geleden ,ben ik steeds meer gefascineerd geraakt door deze wonderbaarlijke drank. Dit gaat net een stapje verder dan het alleen waarderen van een goed glas: ik heb interesse in de verschillende druivenrassen, wijn- en spijscombinaties, nieuwe en oude wereldwijnen en het proces van druif tot fles.  Daarom voortaan op zondag een wijnblog, waar ik vragen over wijn beantwoord. Wil je ook iets weten over wijn? Welke wijnen je als bewaarwijn cadeau kan geven of hoe rosé eigenlijk wordt gemaakt? Mail deze dan naar info@dailylin.nl en misschien beantwoord ik de vraag volgende zondag.

Deze week: Help, hoe maak ik de juiste wijn-spijscombinaties?

Over het combineren van wijn en spijs valt een hoop te zeggen. Naar mijn idee is naast de chef-kok in een restaurant de sommelier een van de belangrijkste mensen in de zaak. Dit geldt natuurlijk alleen als je ook wijn drinkt bij de maaltijd.  Er is ontzettend veel gezegd en geschreven over dit onderwerp; heb ik dan nog wel wat toe te voegen? Ik denk het wel.

Want ook nu gaat het om smaak. En over smaak valt, juist, niet te twisten. Met wat kleine tips and tricks zoek jij deze kerst de juiste wijnen uit.

Per gerecht moet je altijd eerst de volgende keuze maken: ga je voor een wijn die bij het gerecht aansluit of zoek je juist een contrast op? Een voorbeeld: deze kerst serveer ik een zalmtartaartje en aan dit gerecht voeg ik ook mayonaise toe. De zalm is vet, de mayonaise is vet, wat doe ik met de wijn? Ik kan een complexe sauvignon blanc serveren die ook een vol mondgevoel heeft of juist gaan voor een glas picpoul, een strakke mineralige wijn die een mooi contrast vormt met het gerecht.

Hint: er is geen goed of fout, beide wijnen kunnen bij dit gerecht. Het gaat er om wat jij lekker vindt.  Persoonlijk zoek ik meestal de wijnen op die qua body en intensiteit bij het gerecht passen. Hoe vaker je bewust wijncombinaties uitprobeert, hoe meer gevoel je voor de combinaties krijgt.

Waar je wel goed op moet letten is de smaakintensiteit van de wijn en het gerecht. Het is zonde als of het eten of de wijn overheerst, het mooiste gebeurd wanneer de wijnen elkaar aanvullen. Zo kun je kijken naar hoe een gerecht bereid is. Is het licht gestoomd? Serveer dan een lichte wijn, heeft het gerecht uren staan braden? Dit vraagt om een wijn met een hogere smaakintensiteit.

Wit bij vis, rood bij vlees?
Brengt klassiek vaak de mooiste combinaties, maar gaat niet altijd op. Bovendien zijn er ook personen die zo sterk de voorkeur aan witte wijn boven rode wijn geven, dat ze bij vleesgerechten witte wijn willen blijven drinken. Kijk in dit geval naar de body van de wijn en het gerecht. Meestal is een witte, rijke wijn met veel body een betere partner voor vleesgerechten dan een hele, lichte rode wijn.

En vergeet ook de sauzen niet! Een saus op roombasis heeft een wijn nodig die het boterachtige van de saus aanvullen.

Merry Christmas
Relax, het is kerst, naast cadeautjes en het kerstmenu je ook nog druk gaan maken om de wijnen is zonde. Wijn is om van te genieten. Bovendien zijn er genoeg liefhebbers die je graag willen adviseren. In Rotterdam kan dit bijvoorbeeld bij Chateautjes en wijnhandelaar Guus van Otterloo. Het is echt niet gek om je kerstmenu uit te printen, mee te nemen en om advies te vragen.

Mijn wijnen voor de kerst staan al koud, wat drink jij?

Liefs!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mandy
  December 22, 2013 at 18:22

  Leuk artikel weer!
  Ik zit op dit moment aan een soepel Merlotje, altijd lekker.
  Met kerst gaan wij voor een hapjesbuffet, dus daar komen ook soepele wijnen bij.
  Als het maar gezellig is en iedereen geniet!

 • Reply
  Mirte
  December 22, 2013 at 20:30

  Oh dat vind ik altijd zo moeilijk! Zeker omdat je het niet van tevoren kunt proeven. Je moet van het etiket of het advies uitgaan. Gelukkig weet ik meestal welke richting ik op wil, dan is de keuze al een stuk makkelijker. Fijne dagen en proost!

 • Reply
  Sonja
  December 23, 2013 at 00:40

  Klinkt goed! Ik had gisteren een standaard chardonnay, wil wel weer eens wat meer afwisseling, hopelijk heb je tips! Ik koop zelf vaak Lindemans bij de AH, heb jij tips qua wijnen rond die prijsklassen die ook aan te raden zijn?

Leave a Reply

%d bloggers like this: