What I talk about, when I talk about eating

By January 26, 2013 Food 34 Comments

Eten is voor mij veel meer dan een manier om je honger te stillen. Eten is voor mij veel meer dan de maaltijden die ik op een dag eet. Ik denk aan eten. Altijd. Voor ik ga slapen denk ik aan de bosbessenpannekoeken die ik de volgende ochtend wil bakken, na het ontbijt denk ik aan de avocado/zalm bagel die ik ’s middags ga halen en na de lunch wil ik portobello ‘s snijden en uren laten sudderen in een pan met een goede rode wijn (een barberda d’alba met houtrijping).

Bovenal is eten voor mij een manier van liefhebben. Het liefhebben van mezelf wanneer ik een salade bereid vol met gezonde groentes en superfoods, wanneer ik tot rust kom in de keuken boven een kruidigeurende groentesoep met een romige textuur. Wanneer ik me later die dag op de bank nestel met mijn favoriete show, mijn handen warmend aan een kop soep en de geur van truffelolie die op een warm Italiaans broodje zit mijn neus binnendringt.

Mijn favoriete vakantie herinneringen zitten vast aan geur- en smaakbelevingen. De zomer kan ik vangen in een glas met vers sap van sinaasappel, ananas en watermeloen. Met mijn ogen dicht en het frisse sap in mijn mond, voel ik met mijn tenen weer even het warme zand van Bronte beach in Australië. Als ik aan Londen denk, dan denk ik vooral aan de in zoute roomboter gegaarde gnocchi met een glas volle Soave die zo goed bij dit gerecht past. Parijs is een entrecote zo mals dat het steakmes zonder weerstand door het vlees snijdt, samen met knapperige frites en de typische zurige Franse mayonaise die ik zo lekker vind en waar mijn vriend zo van gruwelt. Nieuw Zeeland is drie weken lang leven van witte bolletjes met aardbeien die zelfs met suiker niet zoeter zouden kunnen worden. Nieuw Zeeland is ook opwarmen in het enige cafeetje in de enige straat in de enige stad in de hele omgeving; maar waar de aardappelsoep met look en room zo goed smaakt dat we nog een kom bestellen.

One of the delights of life is eating with friends; second to that is talking about eating.*”

Eten haalt herinneringen naar boven, eten is liefde. Met eten kan ik mijn liefde voor vrienden en familie uiten. Dit kan heel simpel zijn; het uitpersen van sinaasappels en vast twee afbakcroissantjes in de oven schuiven, proberen een eitje zo te koken dat het eigeel net niet meer loopt. Liefde zit in eten wanneer ik een nieuw gerecht uitprobeer en ik niet kan wachten het voor mijn beste vrienden na te maken.  Liefde zit in eten wanneer ik dagen over een kerstmenu brainstorm. Wanneer vrienden komen eten probeer ik te bedenken wat hun lievelingseten zou kunnen zijn, hoe kan ik dat in een menu verwerken?

Nog zo iets moois is samen koken. Natuurlijk is het leuk om voor een ander te koken, of te wachten tot de ander iets voor je klaarmaakt. Maar samen koken? Pure liefde! Met elkaar lang in de keuken staan om een risotto met zachte geitenkaas, basilicum en aardbeien te bereiden is voor mij een hele fijne besteding van een vrije avond.

Eten is een graadmeter voor hoe ik me voel. Wanneer ik verdrietig of stressed bent verdwijnt de zin om te koken, en krijg ik weinig door mijn keel. Hoe gelukkiger ik ben, hoe meer ik zin heb om het leven te vieren. Met mooie wijnen, met het uitproberen van smaakcombinaties, en uit eten gaan. Eten maakt me gelukkig.

En dat wil ik graag nog wat meer gaan delen op Dailylin.nl. Met mooie recepten, met de leukste foodie hotspots en soms met een blog als deze. Een ode aan eten.

* Laurie Colwin ‘Home Cooking’

34 Comments

Leave a Reply