Erasmus exchange Zweden

By November 23, 2011 Travel 9 Comments

orebro

Orebro University

Nu de dagen hier in Nederland gehuld zijn in dichte mist denk ik weer wat vaker terug aan mijn uitwisseling in Zweden. Die is intussen alweer een paar jaar geleden maar ik blader nog erg graag door mijn fotoalbums. Wat heb ik een hoop geleerd van mijn verblijf in het buitenland, wat was het gaaf. Mocht ik later ooit kinderen krijgen dan is dit iets wat ik ze zou willen meegegeven; ga op uitwisseling.

GA. Ja het is best even spannend als je je aanmeldingsformulier echt inlevert. De tijd die dan nog rest tot je werkelijk op het vliegtuig stapt gaat sneller en sneller voorbij en misschien denk je een paar dagen van te voren: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen? Ga toch maar. Het wordt fantastisch. 

Wees alleen niet bang voor een beetje sneeuw 

Wanneer krijg je nu anders de kans om even helemaal opnieuw te beginnen? Even geen vrienden en familie om op terug te vallen. Zelf alle winkels ontdekken en alles zelf beslissen. Van je vakkenpakket tot wat je gaat eten. Vrij om je tijd helemaal zelf in te delen. Ik ben tijdens mijn uitwisseling echt een stuk zelfstandiger geworden.

Exchange friends <3

Tijdens je uitwisseling zul je een heleboel nieuwe vrienden maken, sneller dan je dit in Nederland zou doen. In Nederland nodig je na een eerste praatje na college meestal iemand niet meteen uit om te komen eten of om op stap te gaan. Tijdens je uitwisseling doe je dit wel, of mensen zullen jou uitnodigen. Iedereen is ‘ alleen’ en dus staat iedereen open voor contact.

In het ijshotel

Tijdens mijn uitwisseling raakte ik bevriend met Michel uit Zwitserland, Danielle uit Alaska, Julian uit Frankrijk, Marialena uit Griekenland, Matt uit de VS en Alicja uit Polen. Samen gingen we naar Zweedse les, aten we pizza’s op de universiteit, dansten we in clubs (die maar tot 02.00 open bleven) en planden we leuke reisjes. We raakten verzeild in bizarre situaties en hadden ongelofelijk veel lol. Ik mis ze maar denk met zoveel plezier aan ze terug

Een ander land, een andere taal, een nieuwe universiteit en de kans om je thuisland en geliefdes te missen, ik zie dat als een kans ja. Don’t it always seem to go, that you don’t know what you got till it’s gone. Cliché. Cliché maar daarom juist zo waar. Soms miste ik mijn vriend heel erg maar als we elkaar dan even spraken via Skype dan was dat zo fijn. Ja waardering krijg je voor de mensen uit je dagelijks leven, meer dan je al had. Of misschien zie je juist wie er niet meer in je leven past.

Stockholm

Op uitwisseling dus! Maar waarom juist naar Zweden?

In Zweden was ik voor mijn uitwisseling nog niet eerder geweest en daarom koos ik er juist voor. Ik wilde naar een plek die ik nog niet kende. En wat bleek het een goede keuze te zijn. De introductieweek was heel goed georganiseerd met etentjes, een weekendje weg en suffe spelletjes waardoor je met veel mensen in contact kwam. Zweden zijn blij met je komst als uitwisselingstudent en de universiteiten doen er van alles aan om je te helpen en het je naar de zin te maken.

Julian maakte me altijd zo erg aan het lachen

Zweden is ook ideaal gelegen als je nog wat meer wilt zien van andere landen. Zo ging ik samen met ‘ mijn’ groepje een weekend naar Oslo. Een nachtbus is zo geboekt en niet zo duur en de hostels waren ruim en schoon. Verder is Oslo zoals bekend erg duur maar de musea zijn voor studenten bijna allemaal gratis.

Verder ging ik via Helsinki een paar dagen naar St Petersburg, een reis georganiseerd voor uitwisselingstudeten en een weekendje naar de hoofdstad Stockholm mag je zeker niet overslaan.

St Petersburg

St Petersburg

Maar als je de keuze aan reizen beperkt moet houden zou ik aanraden naar Lapland te gaan. Lapland bezoek je vanuit Nederland niet snel en wat is het daar mooi. En koud. In Lapland bezochten we het ijshotel, reden we met sledehonden en zagen we het noorderlicht. Het noorderlicht is echt niet te beschrijven zo mooi. Zo bijzonder en even voel je je wel erg nietig.

Verder is Zweden het land van de heerlijkste verse sushi, van vriendelijke mensen, van hej hej en hej da, van koude winters en mooie zomers (in 5,5 maand heeft het geen 1 keer geregend! Het ging van sneeuw ineens over naar zon) cheap monday en natuurlijk Ikea en H&M.

9 Comments

Leave a Reply