Food

Vietnam voorpret: dromen over eten en Pho Bo

Gistermiddag besteedde ik mijn tijd aan het verder plannen van mijn reis naar Vietnam van deze zomer. Zo werden er tickets geboekt van Ho Chi Minh City naar Singapore, en vond ik de perfecte duikbestemming. Drie dagen zullen compleet in het teken staan van duiken, duiken en nog eens duiken en dit vanaf de prachtige Tioman Islands.

Nog meer voorpret door het lange artikel over de Vietnamese keuken in de Volkskrant van afgelopen weekend, en door het boek Hanoi Street Food. Dit boek bevat meer dan 60 originele streetfoodrecepten en de beste adresjes om op straat voor een prikkie te eten. Echt een aanrader voor liefhebbers van de Vietnamese keuken, of wanneer je een trip naar Hanoi in het vooruitzicht hebt liggen. Ik ben zo benieuwd naar wat ik in een maand allemaal ga proeven, zin om over de Vietnamese foodmarkten te struinen en in Hoi Ann een cooking class te volgen.

Nationaal gerecht nummer een in Vietnam is Pho Bo, een noodlesoep die in Vietnam ook regelmatig als ontbijt wordt gegeten. In Hanoi alleen al zijn er meer dan 300 stalletjes waar ze dit gerecht de hele dag door serveren. Ik maakte mijn eigen (versimpelde) versie thuis en die smaakte al heerlijk.

Ingrediënten:

1,5 liter runderbouillon
een witte ui
limoen
koriander
bosui
geraspte wortel
200 gram rundvlees

knoflook
Basilicum
rode peper
vissaus
sojasaus
noodles (150 gram)
zwarte peper
gemberpoeder
Taugé

Snijd de witte ui doormidden (eerst pellen) en laat een helft hiervan met wat olie aanbranden in de pan (niet in stukjes snijden). Voeg 1,5 liter water toe een runderbouillonblokje. Voeg een geperst teentje knoflook toe, de vissaus, het gemberpoeder en een klein beetje sojasaus. Doe dit alles op eigen smaak.

Snijd de bosui schuin af, en rasp twee wortelen, voeg deze toe aan de bouillon. Grill het rundvlees op hoog vuur en haal het hierna uit de pan (het mag nog best roze zijn van binnen). Snijd het rundvlees zo dun mogelijk. Voeg toe aan de bouillon. Voeg nog dertig seconde voor het afhalen de taugé door.

Schenk uit over twee komen en garneer met een halve limoen, koriander, basilicum, en fijngesneden rode peper (ook naar eigen smaak).

Voilà, een heerlijk lichte maaltijd maar toch verwarmend (ideaal voor dit ‘lente’ weer).

Bon appetit

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Josianne
  May 21, 2013 at 07:24

  Hmm, het ziet er erg lekker uit! Ik moet bekennen dat ik wel lichtelijk jaloers word op al jouw mooie plannen. Maar ik ben al heel blij dat ik deze zomer naar Spanje en Londen ga, ik heb niks te klagen ;)

 • Reply
  annouska
  May 21, 2013 at 08:06

  Hmm met zo een gerecht krijg je wel zin in de vakantie!

 • Reply
  Anne
  May 21, 2013 at 08:42

  Lekker zeg! Dat wil ik wel een keer proberen. Ideaal voor wat warmer weer inderdaad.

 • Reply
  Maire
  May 21, 2013 at 10:08

  Leuk die voorpret he? Ik ga deze zomer ook naar Laos, Cambodja en Vietnam en ik vond je post dus heel leuk om te lezen! Moet zeggen dat ik zelf nooit zo’n fan ben van noodles, maar zo met rundvlees ziet het er wel lekker uit!

 • Reply
  Marije
  May 21, 2013 at 10:24

  OMG dat ziet er lekker uit! Het boek heb ik meteen besteld trouwens, want eind dit jaar gaan wij eindelijk ook naar Vietnam! Ik krijg de gezonde kriebels als ik er aan denk! En de Tioman eilanden? Poeh, daar gaan we de volgende keer naartoe! Mijn man heeft zijn PADI, dus dan kan hij lekker duiken en ik snorkelen.

 • Reply
  Marike
  May 21, 2013 at 14:32

  Klinkt erg goed! Een wat vreemd dat de Vietnamezen het soms ook als ontbijt eten, daar zou ik wel moeite mee hebben denk ik.. ;)

 • Reply
  Laura
  May 21, 2013 at 14:59

  Ja, heerlijk! Dat at ik op reis ook vaak. Vietnam, geweldig! Ben benieuwd wat je er van vindt. Ik heb dit voorjaar door Laos & Cambodja (en Thailand) gereisd, Vietnam hadden we geen tijd meer voor. Volgende keer! Vorig jaar hebben we veel van Indonesië gezien.

  Veel plezier met de voorbereidingen, ga je alles van tevoren boeken? Mijn ervaring is dat het leukste is om gewoon te zien waar je terecht komt! :-)

 • Reply
  Nanda
  May 21, 2013 at 18:47

  Oh Vietnam lijkt me prachtig! Ben nu al benieuwd naar je foto’s en food ervaringen haha :)

 • Reply
  Kunst&Koffie
  May 21, 2013 at 22:21

  Pho’s my favorite <3
  Morgen laat ik (in een blogpost) toevallig zien waar je de beste Pho in Brussel kunt eten!

 • Reply
  Maura
  May 22, 2013 at 00:23

  Ziet er heerlijk uit. Vietnam staat ook echt hoog op mijn lijstje, wat leuk dat je erheen gaat!

 • Reply
  The Moustaches
  May 22, 2013 at 01:31

  Misschien niet helemaal Vietnam related, maar ik ben ook bezig met mijn reis naar Singapore plannen! How cool :D! Tickets zijn wel duur joh :\

 • Reply
  Marieke
  May 22, 2013 at 11:36

  Ohh die duikplek! My God, wat mooi!!!

 • Reply
  Suzanne
  May 29, 2013 at 15:26

  Pho is erg moeilijk te maken als je de authentieke smaak erin wil krijgen. Als je eenmaal in Vietnam bent geweest zul je je eigen soep niet lekker meer vinden ;-)

 • Reply
  Suzanne
  May 29, 2013 at 15:27

  Oja, de noedels maken ook het verschil! verse rijstnoedels ♥

Leave a Reply

%d bloggers like this: