Travel

Vier Nyepi in Bali

IMG_0366Mensen rammelen met blikken, er klinkt van alle kanten tempelmuziek en op straat is het nog drukker dan anders. Auto’s en scooters worden omgeleid en de schoten van bamboekanonnen klinken steeds dichterbij. De hitte zindert tussen de huizen, de avond valt, maar het koelt niet af op straat. Balinese kinderen dansen in hun mooiste kleding en de ouders filmen alles of dansen zelf mee. En dan komt er een parade van gruwelijke monsters aan.
Het is de vooravond van Nyepi, de dag van de stilte, de belangrijkste feestdag voor de Hindoestanen die op Bali wonen. Als al de offers op straat nog niet verraden hebben dat de bevolking erg spiritueel is ingesteld, dan zal alles aan deze dag het je laten zien.

Ogoh Ogoh
De avond voor de dag van de stilte is het tijd voor de Ogoh Ogoh parade, de duivelse parade. De bevolking gelooft dat Bali in deze periode wordt bezocht door kwade geesten. Om deze angst aan te jagen is er de avond voor de dag van de stilte de parade, met veel lawaai, duivelse monsters en tot slot een verbranding van de monsters. Ze hopen hiermee de kwade geesten zo veel angst aan te jagen dat ze vanzelf vertrekken. Ieder stadsdeel maakt eigen monsters, hier wordt weken van te voren mee begonnen en de een is nog mooier gemaakt dan de ander. De parade begint vlak voor zonsondergang en wanneer de monsters verbrand worden is het een spektakel om te zien.

IMG_0364

Nyepi
De volgende dag om 06.00 begint Nyepi, dag van de stilte. De Balinezen geloven dat de kwade geesten die nog niet verjaagd zijn door de parade in de maling genomen moeten worden, door te doen alsof Bali verlaten is. Dat betekent dat er die dag geen vliegtuigen landen, de havens 24 uur gesloten worden, er geen scooters op straat rijden en er geen elektriciteit gebruikt wordt. Er is niemand op straat (behalve wat politie, die overtreders snel weer opsluit) en je hoort alleen hanen kraaien en honden blaffen.

Deze dag staat ook bekend als dag om te vasten en helemaal niet te spreken. Het is een dag waar je naar binnen gericht mag zijn, veel mediteert. Tijdens gesprekken met de lokale bevolking was ik zo benieuwd naar deze dag en vroeg ik er veel over. Sommige mensen vasten en mediteren inderdaad, maar de jongere generatie ziet het als een dag waar de familie samen komt, lekker eet en rustig aan doet. Een feestdag maar dan wel op fluistertoon.

Nyepi voor toeristen
Praktisch heeft het natuurlijk ook wat consequenties als je als toerist op Bali verblijft tijdens Nyepi. Alle winkels zijn dicht en je moet minimaal twee nachten in een accommodatie verblijven omdat je op de dag van de stilte niet kan in- of uitchecken. Zorg dus voor een mooi hotel met zwembad of een fijn bed met genoeg boeken. Zelf verbleef ik bij een homestay en werd ik heel de dag in de watten gelegd met lekker eten en kletste ik zachtjes met de vrouw die de homestay runt. En verder ging ik mee in de rust van de dag, geen wi-fi, wel veel schrijven, nadenken en een beetje lummelen. Niets mis mee.

De volgende dag is de lucht heerlijk fris, na 24 uur geen scooters en auto’s op straat.

Ik vond het heel bijzonder om zo’n speciale dag mee te maken. De volgende Nyepi valt op zaterdag 21 maart 2015.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Mariët
  April 10, 2014 at 10:18

  Klinkt als een bijzondere ervaring inderdaad. Die rust lijkt me best fijn.

 • Reply
  Joëlle
  April 10, 2014 at 11:49

  Fijn, lijkt me, zo’n dag van de stilte. Ik vind het ook mooi hoe, ondanks de economische druk van het toerisme die er ongetwijfeld zal zijn, de Balinezen gewoon vasthouden aan deze traditie.

 • Reply
  Suzanne
  April 10, 2014 at 18:20

  zou ik ook wel eens willen meemaken!

 • Reply
  Nadia
  April 11, 2014 at 07:23

  Het klinkt heel bijzonder!

 • Reply
  OtherMix
  April 11, 2014 at 13:32

  Gaaf! :] De “monsters” zijn inderdaad heel ontzagwekkend!

Leave a Reply

%d bloggers like this: