Food

Recept: Vegan koekjes bakken

Soms word je wakker met de onbedwingbare behoefte om vegan koekjes te bakken. Dit kan gewoon gebeuren, ook als je helemaal niet vegan bent. Je hoeft er zelfs geen vegetariër voor te zijn. Je kunt aan zo’n behoefte maar beter toegeven. Er zouden wel eens hele mooie dingen uit voort kunnen komen. Vooral als je je houdt aan dit recept:

Ingrediënten voor vegan kokosamandelkoekjes:

70 gram geschaafde amandelen
70 gram gemalen kokos
60 gram oersuiker
3 eetlepels speltmeel
25 gram boter zonder zuivel (ik gebruikte soyaboter)
een eetlepel honing (of een alternatief wanneer je ook geen bijproducten wil gebruiken)
2 eetlepels kokosmelk
een theelepel kokosolie
50 gram pure chocolade
2 theelepels  grof zeezout
Zest van een mandarijn of sinaasappel (rasp van de schil)

Meng de amandelen, kokos, oersuiker, het speltmeel,  het zout en de rasp van de mandarijnenschil in een kom door elkaar. Verwarm in een pannetje (op een laag vuur) de soyaboter, honing en de kokosmelk. Wanneer alles gesmolten is zet je het vuur wat hoger tot de ingrediënten gaan koken. Haal meteen van het vuur wanneer het kookt en meng met de de droge ingrediënten.

Het deeg komt er dan zo uit te zien (en smaakt al heerlijk).

Verwarm de oven voor op 140 graden en maak balletjes van het deeg. Ongeveer zoveel als er op een flinke eetlepel past.

Verdeel het deeg over het bakpapier. Ongeveer zoals hierboven. Als je platte/knapperige koekjes wil moet je ze wat dunner maken. Ik houd van wat dikkere koekjes, zo blijft de binnenkant wat zachter. Doe wat je zelf lekker vindt, maar houdt er rekening mee dat dit invloed heeft op de oventijd.

Bak de koekjes 2x tien minuten (de plaat tussendoor even draaien) en kijk daarna of ze goed zijn. Ik besloot de oven nog 5 minuten wat hoger te zetten en ze nog iets verder door te laten garen. Hierna kunnen de koekjes de oven uit en vast wat afkoelen. Intussen zet je weer een pan op een laag vuur en smelt je de pure chocolade en kokosolie tot een massa.

Gebruik een vork om de gesmolten chocolade over de koekjes te doen. Laat de koekjes afkoelen in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.

Serveer met wat achtergehouden gemalen kokos. Hoe lang deze vegan koekjes goed blijven durf ik niet te zeggen. Ze haalden het hier niet tot de volgende dag.

Bon appetit!

 

You Might Also Like

20 Comments

  • Reply
    Daphne
    February 2, 2013 at 09:40

    Haha ze haalden het hier niet tot de volgende dag! Ik probeer steeds meer vegan te gaan eten en ga dit receptje onthouden hmmm!

  • Reply
    Annouska
    February 2, 2013 at 10:01

    Hah je moet er dus ook weer niet te veel tegelijk bakken als ze het niet tot de volgende dag halen :P. Het ziet er wel erg lekker uit!

  • Reply
    Daniëlle
    February 2, 2013 at 10:34

    Lijkt me lekker! Ik zie tegenwoordig over speltmeel voorbij komen, maar ik kan het nog niet echt vinden, haha.

    • Reply
      Lin
      February 2, 2013 at 17:13

      Bij een biosupermarkt zouden ze het wel moeten hebben. Maar je kunt de koekjes natuurlijk ook met gewoon meel bakken.

  • Reply
    the Self Help Hipster
    February 2, 2013 at 11:02

    Fantastisch!

  • Reply
    Nanda
    February 2, 2013 at 11:43

    Oh lekker!

  • Reply
    Nuria
    February 2, 2013 at 12:08

    Yumm, dit ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Suzanne
    February 2, 2013 at 12:41

    Lekker! Ziet er zo heerlijk uit. yumm

  • Reply
    Irene
    February 2, 2013 at 13:55

    Je recepten en foto’s zien er altijd zo mooi en lekker uit!

    • Reply
      Lin
      February 2, 2013 at 14:44

      Thanks Irene!

  • Reply
    Stephanie
    February 2, 2013 at 17:59

    Ah het ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Les is more
    February 2, 2013 at 18:46

    Mmm… ziet er zo heerlijk uit. ik keek al uit naar je recept!
    Snel in de kitchen de keukenprinses uit gaan hangen dus ;-)
    xoxo

  • Reply
    LNNK
    February 2, 2013 at 22:58

    Klinkt heerlijk. Dit recept neem ik van je mee!

  • Reply
    Marcella
    February 3, 2013 at 13:13

    Yum, klinkt echt heerlijk!

  • Reply
    Jitske
    February 3, 2013 at 15:45

    Ze zien er super lekker uit :)

  • Reply
    Anja
    February 3, 2013 at 17:44

    Ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Eva
    February 3, 2013 at 17:57

    Dit recept sla ik direct op; net zoals dat bananenbrood met blauwe bessen dat ik op instagram tegen kwam. Lijkt me goddelijk!

  • Reply
    Marieke
    February 3, 2013 at 19:28

    Ohhh wat lekker zien die eruit!!!

  • Reply
    Lenneke
    February 3, 2013 at 20:08

    Wow, dit ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Ilse
    February 3, 2013 at 22:25

    Dit ziet er super lekker uit, helaas houd ik niet zo van kokos en amandel dus ik pas denk ik. Maar koekjes bakken.. Dat moet ik binnenkort weer eens doen!

Leave a Reply

%d bloggers like this: