Food

Vega(n) boeuf bourguignon


Vegan boeuf bourguignon

Dat is even geleden, een receptje van mijn hand. Ik ben ook best een tijd mijn plezier in koken kwijt geweest, koken voelde ’s avonds vaak als een taak, na het werken en reizen en het laatste waar ik dan zin in had was in de keuken staan.

Maar, nu ik weer meer bezig ben met wijn en spijs, komt mijn liefde voor koken langzaam ook weer terug. Ik heb weer zin om uitgebreide kerstdiners te koken, recepten uit de Zilveren Lepel te proberen en ‘moeilijke’ dingen als lam in zoutkorst of spaghetti vongole te maken.

Afgelopen weekend was het eerste herfstweekend en wat is er dan beter dan comfort food zoals pompoensoep of.. boeuf bourguignon! Of vegan boeuf bourguignon in dit geval.

En omdat mijn zusje volgende week komt eten probeerde ik in een pannetje ernaast ook vast de vegan boeuf bourguignon variant; die werd iets minder romig door het weglaten van de crème fraise op het einde, maar smaakte ook super goed. Dit heb je nodig:

Tagliatelle voor 2 personen
Olijfolie
(plantaardige) boter
wilde paddenstoelenmix (bijv van de ah)
3 wortels
1 ui
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
200 ml rode wijn
300 ml groentebouillon
klein blikje tomatenpuree
Verse tijm (veel) en peterselie (om te garneren)
1 flinke eetlepel bloem
optioneel: (vegan) crème fraise
Peper

  • Neem lekker even de tijd, want een goede bourguignon maak je met liefde en aandacht en niet met haast. Begin met het schoonmaken van je paddestoelen met een schone doek en snijd de paddestoelen in grove stukken.
  • Maak je wortel schoon en snijd deze in grove stukken
  • snijd en pers ook vast de ui, sjalotten en knoflook
  • Maak je wijn vast open (een lekkere, volle rode) en schenk vast een glas voor jezelf in tijdens het koken ;)
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak de paddenstoelen in 5-6 minuten bruin op een middenhoog vuur. Zet de paddenstoelen na 6 minuten even apart (van het vuur af dus)
  • Bak vervolgens de uien, knoflook, wortels, sjalotjes en tijm op een laag vuur. Neem de tijd en bak tot de uien bruin gekleurd zijn (pas op dat ze niet verbranden).
  • Voeg vervolgens 200 ml rode wijn toe en laat het geheel een beetje inkoken; voeg vervolgens de paddestoelen, de bouillon en de tomatenpuree toe en laat zachtjes koken tot de paddenstoelen zacht zijn (25-30m)
  • Kook intussen water voor de pasta, en kook deze beetgaar
  • Voeg naar smaak peper en zout toe
  • Doe een grote lepel boter in de oven of magnetron zodat deze zacht genoeg is om met de lepel bloem te mengen. Voeg vervolgens toe aan de pan.
  • Serveer de pasta op een bord met de vegan boeuf bourguignon en garneer met wat peterselie

Voor de vegans

  • Vervang in het recept de boter voor olijfolie of plantaardige boter. Voor het bakken heb ik olijfolie als vervangen gebruikt; voor het binden van de saus heb ik plantaardige boter gebruikt (deze voor gebruik iets verwarmen in de oven of magnetron)
  • De crème fraise heb ik gewoon weggelaten, dit maakt het gerecht iets minder romig, maar dat stoort absoluut niet. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een vegan crème fraise te gebruiken.

Bonn appetite!

Originele recept credits: Delicious magazine

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: