Food Foodlou

Truffel Steak Tartare

IMG_1106Bijna Kerst! Voor sommigen nu nog een stressvolle gedachte: cadeaus inslaan, voorbereidingen voor het perfecte diner, een mooie kerstoutfit scoren… én dan moet het straks ook nog allemaal gezellig zijn. Uiteindelijk komt het toch vaak wel weer goed – ook als je nieuwe jurk niet op tijd is bezorgd, je gerecht niet zo uitpakt als gepland, of als je net niet het juiste cadeau voor je schoonmoeder hebt gevonden. Kerst is vooral een fijn moment om weer eens echt samen te zijn met de mensen die je liefhebt – meestal dan. En goed eten,  lekkere drankjes en kerstlichtjes maken dat moment extra leuk.

Maar dit jaar duik ik met Kerst een keer niet zelf de keuken in. Wel lekker rustig – zeker omdat ik met Oud & Nieuw een feestje geef en er dan ook lekker eten op tafel moet komen. Maar duik jij wel de keuken in en ben je nog op zoek naar inspiratie? Dan is deze truffel steak tartare echt een aanrader!

Ik maakte hem afgelopen weekend tijdens een dinertje en het viel goed in de smaak, aldus mijn bezoek die dit zelf nooit zou kiezen van een menukaart. Binnen een half uurtje kun je deze tartare op tafel hebben staan, glas rode wijn erbij en je kerstdiner kan beginnen!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 gram biefstuk
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 tl tabasco
  • 2 sjalotjes
  • 6 kleine augurkjes
  • 2 el kappertjes
  • 2-3 el truffelmayonaise
  • hand peterselie
  • 1 ei
  • 6 kwarteleitjes
  • meerzaden brood
  • rucola
  • kruiden: peper, zout

Bereiding:

  1. Snijd de biefstuk in hele kleine stukjes en doe in een kom
  2. Snijd ook de sjalotjes en augurken klein, de peterselie fijn en doe ook in de kom
  3. Voeg dan de truffelmayonaise, mosterd, tabasco, kappertjes en peper & zout toe
  4. Meng alles goed en proef om te kijken of de smaken goed in balans zijn (zo niet, voeg dan nog wat van sommige ingrediënten toe)
  5. Klop daarna het ei en doe deze ook in de kom
  6. Meng en proef een laatste keer en als je tevreden bent kun je de borden opdienen (ik gebruikte een ‘garneercirkel’ om de tartare gelijkmatig over de borden te verdelen en een mooi rondje te krijgen)
  7. Zet de borden even in de koelkast terwijl je 2 kwarteleitjes kookt en 4 kwarteleitjes bakt in een koekenpan
  8. Eitjes klaar? Haal de borden uit de koelkast, leg per bord 1 gebakken en 1/2 gekookt kwarteleitje op de tartare
  9. Maak daarna af met 1/2 augurk, een paar kappertjes, een klein beetje truffelmayonaise, een sneetje brood, wat rucola en peper
  10. Serveer de steak tartare met een lekkere rode wijn en geniet!

Fijne kerstdagen!

Liefs, Foodlou

Follow me on Facebook & Instagram

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Nicole
    December 21, 2017 at 14:28

    Perfect voor de kerst!

  • Reply
    Sophie Falkena
    December 21, 2017 at 16:19

    Ik was nog op zoek naar een goed steak tartare recept voor oud & nieuw en ik denk dat dit ‘m wordt. Die truffelmayonaise maakt het af!

    • Reply
      Malou - Foodlou
      December 28, 2017 at 15:44

      Leuk Sophie! Inderdaad de truffelmayonaise geeft net even een extra speciale twist :) Fijne jaarwisseling alvast!

Leave a Reply

%d bloggers like this: