Travel

Treinen door Vietnam

treinen door vietnam

Ik wilde alleen maar Oreokoekjes

Het is inmiddels de vierde lange treinreis door Vietnam en ik heb honger. Waar ze de eerdere reizen prima eten in de trein verkochten (noodles, rijst met kip, popcorn) heb ik deze reis nog niet veel soeps gezien. Een vrouw komt langs met een trolley vol gekookte eieren. De Vietnameze meisjes voor me bestellen  ieder 2 stuks. Nieuwsgierig kijk ik toe; tot ik zie dat de eieren half ontwikkelde kuikentjes bevatten. Ik wil iets westers  eten en wel nu.

De trein stopt bij een klein station en ik zie kraampjes met blauwe verpakkingen. Oreo’s ? We staan al een kwartier stil en ik vraag de conducteur of ik tijd heb om even iets te eten te kopen. Dit doe ik doormiddel van gebaren op een klok, het eten en de trein. Niemand in deze trein spreekt Engels, maar hij lijkt me te begrijpen en knikt.

Bij de kraampjes aangekomen zijn er geen oreo’s, maar ik ben al blij met de pringels die ze wel verkopen. Ik onderhandel wat over de prijs en wil net gaan afrekenen als ik een soort oerkreet hoor. LINNNNNNNNNN.

600 meter verder steekt G zijn hoofd uit het raam. De trein rijdt weg. Ik smijt de pringels op de grond en zet het op een rennen naar de open deur. Maar de conducteur schud zijn hoofd en zegt iets in het Vietnamees. En ik kan wel raden wat hij zegt : Nee. De trein rijdt en jij mag niet meer mee.

Ik geloof dat ik gek word. Ik sta god weet waar zonder telefoon, zonder paspoort, zonder visum en met omgerekend 1 euro 20 in mijn hand. G roept nog een keer LINNN en staat inmiddels achter de conducteur. Ik hervat mijn sprint en pak G zijn hand die me langs de scheldende conduteur de trein intrekt. Mijn hart klopt in mijn keel maar ik ben veilig binnen.

Tips voor treinreizen door Vietnam

 • Zorg voor voldoende voedsel. Je kan niet zomaar uitstappen ;) Soms verkopen ze prima eten aan boord, soms niet. Je kunt altijd instant noodles meenemen, want in de trein zijn er kraantjes met kokend water.
 • De aangegeven uren zijn een ruwe schatting; 12 uur kan 14 uur worden, 16 uur kan 18,5 uur worden. Treinen rijden langzaam. Maar het uitzicht is fantastisch.
 • Je kan kiezen uit slaaptreinen en gewone treinen. In slaaptreinen kun je kiezen uit softsleeper en berthsleeper. Een softsleeper heeft vier bedjes in een coupe, een berthsleeper 6 (hint kies voor de 4, je betaalt slechts 3 dollar meer). Ook bij de dagtreinen kun je kiezen uit soft or hard seats. Ook hier is het verschil slechts 3 dollar en zijn de zachte stoelen veel comfortabeler.
 • Wees royaal in het meenemen van ‘zeep-zonder-water’. Als ik me een beetje vies voel dompel ik mezelf hier mee onder.
 • Boek de trein ongeveer 2/3 dagen van te voren, een dag van te voren zitten de treinen vaak vol.

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply
  Nanda
  August 19, 2013 at 07:48

  Wat een verhaal weer! Bijna de trein missen, pff dat was naar geweest. Gelukkig kon je er nog in komen :)

 • Reply
  Josianne
  August 19, 2013 at 07:50

  Wow, echt mazzel dat je nog net meekon. Je zal daar maar staan inderdaad zonder ook maar iets bij je. Ach, je hebt nu wel een goed verhaal om te vertellen ;)

 • Reply
  Nuria
  August 19, 2013 at 07:59

  Jeetje, ik zou gek worden!! Gelukkig is alles goed gegaan uiteindelijk.

 • Reply
  Anke
  August 19, 2013 at 08:04

  Wat een avontuur! Die heet water kraantjes en sleepers/seats klinken een beetje zoals treinen in China, alleen rijden die in mijn ervaring wel stipt op tijd. Oh en oreos, die had ik daar naast noodles dus ook zoveel mogelijk standaard bij me, herkenbaar dus ;)

 • Reply
  Mariët - Your Inspiration Blog
  August 19, 2013 at 08:07

  Wauw wat een verhaal, het zal je maar gebeuren … Goeie tips, en succes nog met de verdere reis.

  X

 • Reply
  Annemerel
  August 19, 2013 at 08:08

  Wat een verhaal, kreeg het er spaansbenauwd van. Stel je VOOR!

 • Reply
  Janine
  August 19, 2013 at 08:31

  Hahaha fantastisch, is het hardlopen toch nog ergens goed voor…

 • Reply
  Anne
  August 19, 2013 at 08:47

  Oh man, wat een avontuur! en zoals je het beschrijft, ik kroop zo ongeveer in mijn computer van spanning of het goed was afgelopen. Gelukkig maar. Met deze afloop is het dan toch een leuke herinnering geworden in plaats van nachtmerrie-voer ;)

 • Reply
  Laura
  August 19, 2013 at 08:58

  Oh my god ik zou echt doodsbang zijn joh! Gelukkig is het goedgekomen :)

 • Reply
  tineke
  August 19, 2013 at 10:36

  Oh mijn god, dat verhaal. Ik zou echt niet meer weten wat ik dan zou doen.

 • Reply
  Wendy
  August 19, 2013 at 11:38

  Wow, spannend moment zeg. Maar gelukkig toch nog de trein in gekomen.

 • Reply
  Nikkif
  August 19, 2013 at 12:25

  Wow, dat ging maar net goed!!

 • Reply
  Olga
  August 19, 2013 at 12:31

  Wat je al niet over hebt voor een paar koekjes he ;)

 • Reply
  Bianca
  August 19, 2013 at 12:36

  Oeh! Dat was echt mijn grootste angst met die treinen daar! Gelukkig kon je nog mee!
  Zo hebben wij toen over dat stuk van Lao Cai naar Hanoi 36 uur gedaan ivm aardverschuivingen door een tyfoon en hebben we toen iets van 7 uur bij een ministationnetje gestaan. Genoeg tijd om af en toe iets te kopen zou je zeggen, maar niet als er steeds wordt gezegd dat we toch echt zo weggaan en je dat steeds via via moest horen ivm maar beperkt Engels sprekend personeel..

 • Reply
  Anouk
  August 19, 2013 at 12:47

  Aaaah, ik leefde helemaal met je mee in dit verhaal. Pfoe, wat zul jij bang zijn geweest. Fijn dat je net op t laatste nippertje erin kon springen. Handige tips voor treinreizen door Vietnam, thanks!

 • Reply
  Marieke
  August 19, 2013 at 13:22

  OMG Lin, ik krijg het er gewoon Spaans benauwd van, haha… Heb je al die hardlooptrainingen toch niet voor niks gedaan! Jeetje, wat eng! Gelukkig kwam het uiteindelijk goed, fjieuw…

 • Reply
  Mandy
  August 19, 2013 at 14:15

  Jeetje, ik kreeg het benauwd van je verhaal! Pfff…. gelukkig nog goed gekomen!!

 • Reply
  OURTASTE.NL
  August 19, 2013 at 15:36

  Erg leuk en de instagram foto’s zien er ook top uit!

 • Reply
  josie
  August 19, 2013 at 16:48

  OMG, hahaha! Ik zag en hoorde het helemaal voor me haha

 • Reply
  Marcella
  August 19, 2013 at 21:41

  Gelukkig, het kwam goed! Wat spannend zo op ‘t nippertje. Voortaan maar een berg eten meenemen voor de zekerheid.

 • Reply
  Farah
  August 19, 2013 at 23:12

  Omg wat een verhaal! Verschrikkelijk… Maar doet het straks goed op feestjes ;)

 • Reply
  mille pagine
  August 20, 2013 at 14:43

  Inderdaad, ik kreeg het ook een beetje benauwd! Fijn dat G zo oplettend is en je ook meteen de trein intrekt, al mag het niet ;-)

 • Reply
  Marije
  August 21, 2013 at 14:06

  OMG, wat eng, een wegrijdende trein! Goed dat je hem toch nog hebt gehaald zeg, ik zou ook doodsangsten uitstaan.

 • Reply
  Michelle @ The World is a Book
  August 21, 2013 at 23:30

  Oooh wow, daar zou ik het ook heel erg benauwd van krijgen. Wel heel fijn dat je er nog naar toe hebt kunnen rennen (lang leve je marathon ervaringen!). Maar het lijkt me wel heel bijzonder mooi, dat treinen door Vietnam. Geniet nog van je reis!

 • Reply
  Sanne
  August 22, 2013 at 10:16

  Dit doet me zo denken aan de Transmongolië express! Wat een spannend verhaal! Gelukkig is al het hardlopen niet voor niets geweest!
  De tip van noodles is echt super goed. Wij hebben 4,5 dag aaneengesloten in de trein gezeten en geleefd op instant noodles, mueslirepen en af en toe wat we konden kopen van de mensen op het spoor. Je foto’s zijn prachtig trouwens. Kijk uit naar meer! Geweldige blogs vanuit Vietnam :).

 • Reply
  Chezzellia
  August 22, 2013 at 15:25

  WOW… ik schrok even haha! Maar gelukkig dat het goed kwam! Die trainingen zijn nu niet alleen goed geweest voor de marathon :P

 • Reply
  annouska
  August 22, 2013 at 21:57

  Wow dat doe je nooit meer pff..

 • Reply
  LNNK
  September 29, 2013 at 15:50

  Oh hemel.. ik kreeg het Spaans benauwd van dit stukje. Gelukkig kwam het allemaal goed ;-)

 • Reply
  Food Love and Happiness
  September 29, 2013 at 16:50

  oh mijn god! Wat eng haha. Ranzig van die eieren overigens… beetje Peking Express achtig;)

Leave a Reply

%d bloggers like this: