Travel: Toscane

By June 16, 2014 Travel 22 Comments

IMG_0406
Een tijdje geleden ontving ik een uitnodiging in mijn mailbox; of ik het leuk vond om samen met nieuw reisplatform JUST AWAY het bijzondere Toscane te gaan ontdekken? Italië kende ik alleen nog maar van een weekend Milaan (compleet verregend) en twee dagen Rome (in +40 graden), dus Italië eens bezoeken met mooi weer en meer zien dan alleen de steden, dat leek me wel wat.

IMG_0407

IMG_0408

IMG_0410

 

IMG_1825

IMG_0414

IMG_0420

IMG_0427

IMG_0431

IMG_0432

IMG_0450

IMG_0458

IMG_0474

IMG_0478

IMG_0487

IMG_0491

JUST AWAY
In deze post van vorige week beschreef ik al uitgebreid het concept van JUST AWAY. Tijdens deze reis leerde ik dat bij het boeken van een reisje vaak een extraatje komt, zoals bijvoorbeeld in Italië een kookworkshop of wijncursus. Dat stond dus ook voor onze eerste dag op het programma, een kookworkshop in de heuvels van Toscane.

Donderdagochtend
Rond half 11 had ons gezelschap (Maud van Cherrypicker, Bo van Franceskakookt.nl, Suzanne van Talkies magazine en Karine van The Digitalistas) voor de incheckbalie van KLM afgesproken. Marieke zag ik al eerder die ochtend, wij reisden samen vanaf Rotterdam centraal naar Schiphol. Met genoeg tijd voor een grote latte op het vliegveld en nog een momentje in de zon (instant vakantiegevoel) liepen we een uurtje later door de douane. Eenmaal in de lucht viel ik binnen 10 minuten in slaap, om tien minuten voor het landen weer wakker te worden. Het lukt me altijd om in vliegtuigen te slapen, zo fijn.

Op het vliegveld van Pisa ontmoetten we Stan van JUST AWAY en de chauffeur die ons van het vliegveld naar onze accommodatie zou brengen. Na een kwartier door het prachtige Toscaanse landschap gereden te hebben kwam het met bakken uit de hemel. Regen, windstoten en in de verte een bliksemflits. Ehm, niet zoals we ons een paar dagen Italië in juni voorgesteld hadden. Ik snap nu ook waarom Toscane zo mooi groen is. Maar na een uurtje klaarde het zichtbaar op en zodra we bij onze accommodatie uitstappen (inmiddels 17.00) schijnt de zon weer uitbundig.

Castello di Ristonchi
Onze accommodatie ligt in de buurt van Bagno a Ripoli een klein dorpje in het Toscaanse landschap. Dit oude kasteeltje ligt tussen glooiende heuvels, wijngaarden en citroenbomen en behoorde vroeger toe aan een adellijke Italiaanse familie. Het is de perfecte uitvalsbasis; zo’n 15 kilometer van de stad Florence en toch in een omgeving waar je helemaal tot rust kunt komen.  

Koken met uitzicht op Florence
Na een snelle verdeling van de kamers en een bagage-drop stappen we weer in ons busje. Dit keer worden we naar Sandra gebracht, een Italiaanse vrouw die in haar huis kookworkshops geeft. Bij een kookworkshop dacht ik aan een steriele keuken in een ongezellige keuken, maar we stappen bij een echte Italiaanse naar binnen. Na het inschenken van een glas wijn uit de regio vertelt ze ons non stop over de Toscaanse keuken, Italiaanse producten en geeft ze constant handige tips & tricks (basilicum nooit snijden, altijd met de handen scheuren, dan blijft de smaak het best bewaard).

We maken die avond een viergangenmenu met panzanella, een goddelijke Italiaanse salade met brood, als tweede gang natuurlijke een pasta (met zelfgemaakte tagliatelle en een saus van ricotta en courgettebloemen) het hoofdgerecht is een traditioneel vleesgerecht (involtini) met kalfsvlees, salie en pecorino en tot slot maken we Sandra’s versie van chocolademousse met amaretti koekjes.

De gerechten op zichzelf zijn al heerlijk maar als je van deze gangen mag genieten in een tuin, aan een lange houten tafel, met flessen wijn en uitzicht op de stad Florence in de verte, dan smaak het allemaal nog beter. Na een mooie avond haalt de chauffeur ons weer op en binnen no time val ik in slaap.

Gelukkig maar want de wekker voor de volgende ochtend staat vroeg en we hebben een heel leuk programma de volgende dag. Maar daarover morgen meer ;)

Liefs!

22 Comments

Leave a Reply