Travel: Toscane – 3 – Culi hotspots in Florence

By June 18, 2014 Travel 20 Comments

IMG_0658

Ook mijn derde ochtend in Italië begon met croissantjes en sinaasappelsap en een heel goed humeur. Er zijn weinig dingen die ik leuker vind dan een stad of regio bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest; en zaterdag stond Florence op het programma!

IMG_0542

IMG_0544

IMG_0548

IMG_0550

IMG_0553

IMG_0568

IMG_0597

IMG_0602

IMG_0603

IMG_0605

IMG_0611

IMG_0615 IMG_0617

IMG_0621

IMG_0629

IMG_0632 IMG_0638

IMG_0639

IMG_0645

IMG_0650

IMG_0657

IMG_0662

IMG_0665

IMG_0668

IMG_0670

 

Naast twee tours door de stad was er ook wat vrije tijd in het programma opgenomen. Genoeg tijd om de culinaire hotspots van Florence vandaag met jullie te delen! Met een beetje hulp van Annemerel en Bo, co-blogger op Franceskakookt.nl, at ik mijn weg door de stad.

Vivoli
Het beste ijs van de stad Florence vind je bij Vivoli. Helaas heb ik niet alle ijssalons in de stad kunnen testen, dus ik moest Annemerel op haar woord geloven. Het rijstijs was inderdaad goddelijk en de frambozensmaak was ook heel erg lekker verfrissend. Terwijl ik voor de zaak van mijn ijsje genoot, hoorde ik meerdere mensen vertellen dat ze hier echt het beste ijsje van de stad verkopen.

Via Dell’Isola delle Stinche, 7r, 50122 Firenz 

Osteria Il Buongustai
Osteria il Buongustai is een zaakje dat je waarschijnlijk makkelijk voorbijloopt, de voorkant is een beetje smoezelig en de ingang heel smal, waardoor je je niet realiseert dat er binnen genoeg ruimte is om uitgebreid te tafelen. Maar gelukkig wist Bo ons te vertellen dat dit zaakje waarschijnlijk zeer de moeite waard zou zijn. En dat was het. In een drukte van Italianen en hardwerkende serveersters vonden we een tafel voor 7 personen. Ik bestelde een pasta met truffelsaus en crostini’s met kippenlevertjes; en oh wat smaakte dit goed in al haar eenvoud. Gerechten met slechts een paar ingrediënten en zo boordevol smaak. Van mijn tafelgenoten proefde ik ook nog de salade met walnoten en jonge pecorino, ook al zo goed. Super prijs/kwaliteit verhouding en veel minder toeristisch dan een hoop andere plekken in de buurt van de Duomo.

Via de Cerchi, 15r, Firenze

Aqua al Due
’s Avonds aten we bij het lieflijke Aqua al Due, van de buitenkant gezien een heel schattig klein zaakje in Via delle Vigna Vecchia. Van buiten lief en klein, maar binnen zijn er verschillende ruimtes bomvol met tafeltjes waar in het begin van de avond nog wat toeristen zitten maar hoe later op de avond hoe meer de zaak volstroomt met Italianen. Dit hoor je ook aan het geluidsniveau; van gezellige geroezemoes gaat het volume naar schreeuwend, bestel met je tafelgenoten nog een fles wijn en ga hier gezellig in mee. Aqua al Due is een fijn restaurant voor mensen die liever niet kiezen; in plaats van voor één van de pasta’s op de kaart te gaan kun je een pasta sampler bestellen en op deze manier vijf verschillende pasta’s proeven. De signature dish van Aqua al Due is de blueberry steak en hoewel ik daar eerst een klein beetje sceptisch tegenover stond, was dit na één hap vergeten, zo goed. 

Via della Vigna Vecchia, 40R, 50122 Firenze

Traiteur – il bufalo trippone
Il Bufalo Trippone is een zaakje waar we bij toeval langs liepen en waar ik echt even naar binnen moest gaan. Dit zaakje staat bomvol met lokale specialiteiten; van grappa’s tot streekwijnen en van Italiaanse worsten tot verschillende soorten olijfolie. Zelf nam ik verschillende olijfolies mee naar huis; olijfolie met balsamico, olijfolie met witte truffel en olijfolie met rozemarijn. In de zaak is trouwens een tafeltje waar je met 2/3 personen kunt zitten. Een verliefd stel deed dit ook en genoot van rode wijn en de meeste geweldige (grote!) kaasplank die ik ooit gezien heb. Ik moet terug naar Florence, met G, om hier een avondje wijn te proeven en verschillende Italiaanse lekkernijen te bestellen.

Via dell’Anuillara, 48r – 40122 Firenze

Een dagje in Florence is natuurlijk veel te kort, maar wat heb ik genoten van de stad. JUST AWAY biedt reizen aan gebaseerd op persoonlijke voorkeuren als; levensgenieters, actieveling, bergliefhebbers of stedenreizigers. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze trip in de categorie levensgenieters valt.

Morgen nog een laatste verslag met in de hoofdrol de stad Pisa.

Liefs!

20 Comments

Leave a Reply