Travel: Toscane – 2

By June 17, 2014 Travel 14 Comments

IMG_1890

Na een goede nacht in Castello di Ristonchi word ik ’s ochtends uitgerust wakker. Na een licht ontbijt  van croissantjes en koffie worden we opgehaald door onze chauffeur die ons na een kleine omweg naar de start van de Vespatour brengt.

IMG_0499

IMG_0500

IMG_0508

IMG_0509

IMG_0510

IMG_0513

IMG_0514

IMG_0517

IMG_0518

IMG_0522

IMG_0527

IMG_0528

IMG_0530

IMG_0536

vespatouring

Ik ben absoluut geen held op een scooter en de cita die ik vroeger had toen ik 16 was haalde maar net de 30 kilometer per uur. Bovendien reed ik daarmee over een zeer vlakke weg en niet over heuvelige wegen met snelrijdende Italianen naast me. Maar na een klein testrondje voel ik me zelfverzekerd genoeg om de weg op te gaan.

Gelukkig maar, want wat is deze regio toch adembenemend mooi. Smalle wegen brengen ons langs de vele wijngaarden, olijfbomen en groene, glooiende heuvels. Het is deze dag, ontzettend warm en zodra je stilstaat heb je het gevoel dat je wegbrand. Op de scooter is de warmte heel goed te doen, de snelheid zorgt voor verkoeling en intussen genieten we van het prachtige landschap.

Na een klein uurtje touren stoppen we bij Castello Vicchomaggio voor een verkoelende cola, dan wel ijskoud flesje water. Het uitzicht vanaf dit landgoed is adembenemend en er worden jaloerse blikken op de gasten geworpen die aan het zwembad liggen. Maar ook wij hoeven niet te klagen, na een korte stop touren we verder naar een family estate waar de Modus wordt geproduceerd, een rode wijn die goed bekend staat in deze regio. We krijgen een rondleiding langs de wijngaarden en door de kelder waar de wijn op vaten van American oak ligt te rijpen. Eikenhouten vaten zijn prijzig (deze variant kost tussen de 500 a 600 euro) en kunnen slechts twee keer gebruikt worden om wijn op te laten rijpen. Wel zorgt rijping op eikenhout voor meer smaak aan de wijn en wordt op deze manier dus ook meestal betere wijn geproduceerd.

En dat kunnen we na de rondleiding zelf proeven; we krijgen eerst een glas chianti uit de regio te proeven en mogen daarna de Modus die op dit estate geproduceerd wordt proeven. Het zal geen verrassing zijn welke wijn er beter van afkomt. Ook proeven we de zelfgeproduceerde olijfolie, lekker. Gelukkig staan er kelken klaar waar de wijn in kan worden gespuugd, teveel drinken in combinatie met de felle Italiaanse zon en de nog vrij onbekende scooter is geen goede combinatie. Het is inmiddels 13.00 uur geweest, tijd voor een uitgebreide lunch!

De wederom heerlijke olijfolie met Toscaans brood komt op tafel, evenals de rode chiantiwijn, een bord antipasti, gevolgd door een lichte soep en natuurlijk een bordje pasta om het af te maken. Ik vond de vespa tour een geweldige manier om meer van Toscane te ontdekken, de combinatie van rijden door de prachtige natuur, een beetje avontuur (zo’n Vespa besturen is zo makkelijk nog niet) en cultuur (de wijngaard bezoeken en horen over de familiegeschiedenis) en natuurlijk culinair (wijn en olijfolie proeven, een heerlijke lunch) zijn voor mij de ingrediënten voor een geslaagde dag.

Wanneer je een reisje met JUST AWAY boekt zit er vaak een extra bij de reis zoals het doen van een wijncursus of een vespatour. Vooral meer leren over wijn spreekt mij altijd aan, omdat je meestal niet alleen iets op culinair, maar ook op cultureel gebied over de streek leert. Na een dag op de vespa smaakt de barbecue ’s avonds goed en de aperol spritzz nog beter tijdens de overwinning van Nederland op Spanje. Na de wedstrijd duik ik snel mijn bed in, ik wil goed slapen want de volgende dag hebben we een druk programma… in Florence!

Liefs!

14 Comments

Leave a Reply