Travel

Travel report – Samos

Desktop137

Snik, even dacht ik dat we een ouderwetsche, warme Nederlandse zomer voor de boeg hadden. Met immer bruine benen, weer waar hardlopen en crossfit eigenlijk bijna niet te doen is en waar geen excuus geschuwd wordt om maar vroeg aan die madiwoedonvrijmibo te beginnen.

Helaas, het mag niet zo zijn. Hoewel ik mijn fingers nog cross voor een lange en schitterende nazomer heb ik de hoop een klein beetje opgegeven. Tijd om even weg te dromen bij wat vakantiekiekjes van het prachtige eiland Samos, waar ik me in juli nog bevond.

Niet voor het eerst, niet voor de tweede keer, nee voor de derde keer bracht ik een bezoekje aan dit mooie eiland. Toen ik een jaar of tien was bezocht ik het eiland met mijn ouders en zusje en adopteerden we zelfs een puppy van het eiland. Jaren later bezocht ik het eiland een paar dagen tijdens het eilandhoppen en om Rosselle die een half jaar op het eiland werkte te bezoeken.

Toen Eliza was here mij uitnodigde om een paar nachten in het waanzinnig mooie Eleonas Votsalakia te logeren bedacht ik me dan ook geen moment. Op zoek naar oude en nieuwe pareltjes. En die vond ik. Vertrek jij deze zomer nog last minute naar Samos om toch nog wat zonnestralen op te pikken? Neem dan deze tips in overweging.

Anna’s kitchen
In het dorpje Votsalakia vind je Anna’s kitchen, een begrip op het eiland, deze dame kookt al meer dan 20 jaar de sterren van de hemel. Bij de ingang een groot bord met ‘Sorry, no pizza’s, we are in Greece.’ Het restaurantje heeft geen menukaart en wanneer je wil bestellen word je uitgenodigd de keuken in te lopen. In potten en pannen kun je dan aanwijzen welke Griekse maaltijd je er het lekkerste uit vind zien.

Wijnmuseum
Wist je dat Samos geroemd wordt op haar wijnen? Zelfs in Frankrijk heeft hun beroemde witte dessertwijn een behoorlijk marktaandeel weten te veroveren. Wanneer je over het eiland rijd kun je niet om de glooiende wijngaarden heen. Liefhebber? Voor een paar euro boek je een proeverij bij je museumbezoek in Samosstad.

Nenedes
Nenedes is een traditioneel taverne, iets meer in het binnenland van Samos te vinden. Omdat het dorpje wat hogerop in de bergen ligt (en dus niet direct aan zee) komen hier weinig toeristen en veel Griekse bewoners eten. Wij werden meegenomen door de eigenaar van Eleonas Village, waarna we volgens mij de gehele menukaart op tafel kregen. Gefrituurde visjes met knoflook en tomaat, zachte kazen, brood, Griekse salade en gevulde druivenbladeren en courgettebloemen. Zeker het beste restaurantje dat ik ooit in Griekenland ben tegengekomen. 

Schermafbeelding 2016-08-10 om 14.18.19
Eleonas Votsalakia

Tot slot Eleonas Votsalakia zelf. Het uitzicht dat je vanaf je privézwembad over de Griekse baai hebt is met recht fenomenaal te noemen. ’s Ochtends ontbijten terwijl je de vogels en insecten wakker hoort worden en de zon nog niet te fel is om in te liggen.

Een vierde keer naar Samos? Ik overweeg het serieus.

Hebben jullie nog zomerse vakantieplannen? Of duimen jullie net als ik dat die nazomer nog komt?

Liefs!

GNTO kleinlogo_eliza
Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Eliza was here en het Grieks Verkeersbureau.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Nicole
  August 10, 2016 at 22:03

  Ziet er heerlijk uit!

 • Reply
  Anna
  August 10, 2016 at 22:20

  Wat een mooie foto’s!

 • Reply
  Linda
  August 13, 2016 at 21:28

  Wauw, dat ziet er heerlijk uit! Ik ga in september naar Sicilië met Eliza was here en daar heb ik super veel zin in :)

Leave a Reply

%d bloggers like this: