Travel report: Gili Air

By April 22, 2014 Travel 17 Comments

Gili AirHet is een zonnige ochtend en om 07.00 word ik door een klein busje opgehaald om vanuit Ubud naar de haven van Padang Bai gebracht te worden. Na een kleine twee uur rijden verwissel ik de bus voor een boot. Op de heenweg is de zee spiegelglad en geniet ik van de twee uur varen naar de eilanden bij Lombok. Voor ik het weet moet ik mijn schoenen uittrekken en een stukje door een azuurblauwe zee waden, mijn schoenen in mijn rechterhand, tas in mijn linkerhand. Welcome to paradise, welcome to Gili Air.

Gili Air

IMG_0193

Gili Air

Gili Air, Oceans dive school

IMG_0213

IMG_0221

IMG_0230

IMG_0231Zes  dagen verbleef ik op dit kleine eilandje met een omtrek van slechts zo’n 6 kilometer. Je zou er zomaar een rondje om heen kunnen hardlopen (wat ik ook een paar keer deed). Hieronder deel ik mijn travel tips voor een goed verblijf op Gili Air.

Cash
Neem van tevoren genoeg cash mee naar Gili Air. Het eiland heeft een ATM en de keren dat ik daar wilde gaan pinnen was of het geld op, of mijn kaart werd geweigerd. Gelukkig kon ik mijn hotelovernachtingen wel met creditcard betalen en haalde ik het verder net qua cash. Geen heel fijn gevoel. Voor noodgevallen heb ik altijd 100 dollar in mijn tas zitten, bijna overal in Azië kun je deze wisselen tegen de lokale munteenheid. Mocht ik mijn portemonnee en CC kwijt raken dan zit onder in mijn backpack nog wat geld.  Echter, omdat er vaak cash problemen zijn op de Gili’s is de exchange rate wel heel onvoordelig.

Where to stay
De eerste nachten verbleef ik bij H20 Yoga meditation centra in een van de bungalows. Voor nog geen tien euro per nacht slaap je hier in een privé bungalow, buiten vind je een regendouche met natuurlijk, zoet water. Ik houd van de semi-buiten douches waardoor je ’s avonds uitzicht hebt op een schitterende sterrenhemel. Enige nadeel is de oproep tot gebed die je ’s nachts rond een uur of 04.00 wakker maakt, de bungalows liggen vlakbij de moskee. En oke, omdat deze accommodaties zich wat meer in het midden van het eiland bevond durfde ik ’s avonds niet alleen naar de restaurantjes te lopen. Ben je met twee personen? Geen enkel probleem, maar voor mij was het alleen iets te afgelegen.

Na twee nachten verhuisde ik daarom naar Oceans 5, een duikersaccommodatie met zwembad, direct aan het strand. Voor 24 euro per nacht sliep ik hier in een fantastische bungalow voor vier personen met openlucht badkamer. Het was een heerlijke plek om uit te rusten. ’s Ochtends liep ik een klein rondje hard, vervolgens ontbeet ik bij het zwembad om de rest van de dag te duiken en te snorkelen.

Food
Goede restaurants heb ik op Gili Air niet gevonden, het alom geprezen Scallywag wil ik zelfs af raden. De ligbedjes zijn er super, het eten is er vreselijk. Simpel eten bij warungs is het devies. Ik at er vooral rijst met boontjes en tempé en bakso. ’s Ochtends at ik veel fruit en overdag dronk ik veel verse kokosnoten. Verder zijn de Gili’s een uitstekende locatie voor gegrilde vis en schelp- schaaldieren.

Duiken
Een van de belangrijkste redenen voor toerisme naar de Gili’s (naast de parelwitte stranden, rust en azuurblauwe zee) zijn de vele dive sites. Tijdens mijn verblijf zag ik meerdere haaien (dream come true) en het heeft mijn wens ooit te kooiduiken met haaien nog meer aangewakkerd. Verder zie je tijdens iedere duik meerdere schilpadden, clown fish, trigger fish, scorpion fish en bat fish. Snorkelen kan hier ook maar meestal niet bij duikscholen. De duikscholen zijn veelal opgezet door expats en om de plaatselijke bevolking niet voor het hoofd te stoten laten ze het snorkelen aan hen over.
Gili air

Yoga
H20 Yoga meditation is niet alleen een plek om te logeren maar heeft ook twee keer per dag inloop yogalessen. Met een prachtige buiten yogaruimte kun je hier helemaal tot rust komen (voor zover je dat nog niet was op dit prachtige bounty eiland) en je vermoeide duikspieren rekken. Een paar keer per week kan er ook onder begeleiding gemediteerd worden.

Gili Air bereik je het beste per speedboot vanaf Lombok of Bali. Zoek het liefst een zo groot mogelijk speedboot; op de terugweg stormde het behoorlijk en was ik blij met boot met binnenruimte, zeker vergeleken met de mini bootjes waar je natregende. Zorg verder voor genoeg cash en een goed boek; meer heb je op de Gili’s niet nodig. Je moet afdingen op je bootkaartjes; in de brochure vragen ze 1,200,000 roepiah (+75 euro) ik betaalde uiteindelijk 400.000 roepiah (24 euro).

17 Comments

Leave a Reply