Food Travel

Travel plog: Culinair Friesland

Onlangs bijgewerkt64Van Australië tot Curaçao en van Vietnam tot Mexico, ik heb al heel wat landen mogen bezoeken; in ons eigen land is er echter nog zoveel dat ik niet gezien heb. Neem Friesland, een provincie waar genoeg te beleven valt, maar waar ik in mijn 26 jaar nog nooit geweest ben.  Was, moet ik zeggen, want vorige week bezocht ik samen met Francesca op uitnodiging van Fryslan Culinair en Beleef Friesland deze regio. En hoewel ik slechts één nachtje in onze noordelijke provincie verbleef, voelt het alsof ik er veel langer ben geweest. Vandaag wat snapshots in deze plog; later deze week deel ik mijn favoriete culinaire hotspots en Friese streekproducten en vertel ik meer over Fryslan Culinair.

Onlangs bijgewerkt65Mijn trein naar Leeuwarden vertrekt om 06.32 en dat is voor mijn doen vroeg, heel vroeg. Mijn partner in crime deze dagen is Francesca, ik ontmoet haar halverwege de reis en op het station van Leeuwarden worden we samen opgehaald door Teatske van Beleef Friesland. Ze neemt ons mee naar élevé, een van de restaurants die is aangesloten bij Fryslan Culinair, waar ik later meer over zal vertellen. De Friese lekkernijen die klaar staan (en dan vooral de anijscake) gaan er goed in.

Onlangs bijgewerkt66Onze stadswandeling begint bij We Are Grutsk (trots) het visitekaartje van Leeuwarden, een heel schattig pandje waar allerlei Friese streekproducten worden verkocht. Ik leer dat ik een heel bekend Fries product al jaren eet (Wilhelmina pepermuntjes komen uit Dokkum) en de eigenaresse van We Are Grutsk vertelt trots over de producten die ze verkoopt. Dat zet eigenlijk de toon voor de rest van de trip; Friezen die trots over hun streekproducten en regio vertellen (en die stugge Fries? Die moet ik nog ontmoeten).

Onlangs bijgewerkt67

 

De stadswandeling door Leeuwarden begint een beetje saai en ik denk dat het komt omdat ik de randstad gewend ben. Het regent zachtjes, het is stil op straat. Totdat we bij de leukste winkelstraat van Leeuwarden komen, al mag dat leukste van mij vervangen worden door lekkerste. Maar daarover in een volgende post veel meer. Je kunt in Leeuwarden in ieder geval heel goed culi shoppen.

Onlangs bijgewerkt68

Boomsma Beerenburger is een bekend Fries product, deze drank wordt nog altijd gemaakt volgens dezelfde ambachtelijke traditie als 125 jaar geleden. Dat begint met een zorgvuldige selectie van de allerbeste kruiden waaronder gentiaan, jeneverbes, zoethout en laurierbes. Deze worden in de juiste verhouding met elkaar vermengd en onder streng toezicht van de distillateur tenminste twee maanden lang op alcohol getrokken. Het resultaat is een karakteristieke beerenburger met een volle smaak en een krachtig aroma. Inmiddels maakt Boomsma ook veel wodka van hoge kwaliteit. Zelf neem ik een flesje wilde vlierbessen mee naar huis, wat erg lekker door de prosecco schijnt te zijn. En ja een proeverij voor de lunch resulteert in bovenstaande foto’s.

Onlangs bijgewerkt69

Tijdens een tripje naar Friesland ontkom je niet aan een wateractiviteit. Samen met Ale, een van de laatste beroepsvissers in Friesland gaan we het pikmeer op, om de inhoud van zijn fuiken te bekijken.

Onlangs bijgewerkt70Ale vist voornamelijk op paling en levert deze rechtstreeks aan restaurants in de regio. Onder het genot van een stukje paling varen we met hem mee. Hij vertelt ons over de paling (deze beesten kunnen wel 80 haar oud worden en zijn dan gigantisch) en hoe zijn dag als visser eruit ziet. Fun fact; alle palingen worden geboren in de buurt van Mexico en zwemmen vanaf daar naar Nederland. Pas wanneer ze willen sterven, zwemmen ze terug om dat daar te doen. Ze doen er een jaar over om terug te zwemmen.

Onlangs bijgewerkt71Een van de restaurants waar Ale aan levert is restaurant De Vrijheid in Grou. Hier lunchen we met Zeelt en Kreeft en een goddelijke dessertje van uitelkaar gehaalde tiramisu.

Onlangs bijgewerkt72‘s Avonds slapen we bij Tjaarda Oranjewoud maar eerst fietsen we nog een stukje door de omgeving.

Onlangs bijgewerkt73‘s Avonds eten we bij de Oranjetuin, een restaurant dat ook is aangesloten bij Fryslan Culinair. Het menu bestaat geheel uit streekproducten en vooral het bietensoepje met buikspek is waanzinnig goed. Zelfs het gehele kaasplankje is Fries.

Onlangs bijgewerkt74De volgende ochtend staan we alweer vroeg op; na een wandeling met de plaatselijke boswachter gaan we op bezoek bij natuurtuin ‘t Hummelhus. Deze kinderopvang & natuurtuin produceert biologische streekproducten. Kinderen die hier op het dagverblijf zitten, leren meteen dat groentes en fruit niet uit de supermarkt komen. Er worden heel veel verschillende groentes gekweekt, maar ik ben vooral onder de indruk van de kruidentuin.

Onlangs bijgewerkt75En dan… op bezoek bij een Friese wijngaard! Nederland heeft meer dan 40 wijngaarden, maar de meeste hiervan liggen in Limburg. Logisch, hier is het gemiddeld toch al snel 3 tot 5 graden warmer en dat zorgt voor een betere rijping van de druiven. Toch is er ook niets mis met de wijnen van De Heidepleats. Fris en hoog in de zuren, dat wel, maar een wijn proeven waarvan je net de druiven hebt zien groeien? Altijd goed.

Onlangs bijgewerkt76We sluiten deze dag af met een kookworkshop met chefs van De Jouster Toer en De Hinde in Joure. Ik fileer voor het eerst in mijn leven een vis en haal tot slot de huid er af. Veel lastiger dan het lijkt wanneer je het eerst door een geroutineerde chef uitgevoerd ziet worden.

Onlangs bijgewerkt77En de kookworkshop resulteert weer in een smakelijke maaltijd.

Oh Friesland, wat heb je me verrast. Mijn beeld van stugge mensen en niets dan water heb ik grondig bij moeten stellen. Wat heb je een hoop mooie adresjes waar je culinair kunt genieten en wat is het leuk dat de mensen zo trots zijn op hun streekproducten (en terecht). Van Friese kaasplankjes tot suikerbrood en van griene tsiis (groene kaas) tot verse paling, ik heb genoten van de vriendelijke mensen en heerlijke producten. Dit was mijn eerste maar zeker niet mijn laatste bezoek aan Friesland. Want het wordt nu ook echt tijd om de Waddeneilanden eens te gaan bezoeken. Ik heb gehoord dat je daar ook heerlijk kunt eten.

Ben jij wel eens in Friesland geweest?

Liefs!

 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  josie
  June 25, 2014 at 11:33

  Ah ziet er echt heel erg leuk en lekker uit allemaal!

 • Reply
  yvonnedo
  June 25, 2014 at 11:37

  Wat leuk om zo te lezen over mijn woonplaats :) Ziet er erg leuk uit! & vooral ook lekker haha.

 • Reply
  Bianca
  June 25, 2014 at 11:45

  Ik heb bij restaurants Eleve mogen eten en ben toen blijven slapen in het hotel en dat eten was super daar!
  Verder kreeg ik alleen echt niet de indruk van Leeuwarden dat er zoveel andere fijne culinaire plekken waar maar deze plog bewijst zeker het tegendeel! Vooral de gerechtjes zijn er uit om op te eten en te fotografen :p

 • Reply
  Johanna
  June 25, 2014 at 12:21

  Dat eten ziet er allemaal echt super lekker en mooi uit! Goede adressen om te onthouden voor een citytrip!

 • Reply
  Con leche
  June 25, 2014 at 12:28

  Dit ziet er echt heerlijk uit, echt een verrassing dat Friesland!

 • Reply
  Brenda
  June 25, 2014 at 12:53

  Leuk om je plog te lezen en te bekijken. Wat een heerlijkheid daar in Friesland zeg :)

 • Reply
  Remy | BakingBeautyNL
  June 25, 2014 at 14:23

  Wat gaaf!

  Ik zeg je eerlijk, ik ben van Friesland gaan houden…

 • Reply
  Hester
  June 25, 2014 at 14:26

  Wat leuk dat je in Friesland was en grappig om te lezen dat je Friesland zo leuk vond, ik zou dan toch ook eens met andere ogen er naar moeten kijken. Je zou ook eens naar Lyffs en Lauswolt in Beesterzwaag en ‘t Plein in Joure moeten gaan!

 • Reply
  Anke
  June 25, 2014 at 14:28

  Ik heb wel eens een workshop fierljeppen in Friesland gehad, heel wat anders dus, haha ;)

 • Reply
  Des
  June 25, 2014 at 14:46

  FRYSLAN BOPPE DE BESTUH!!

  Leuk dit blogje, t zijn idd vaak de grote steden waar je over leest, maar Friesland mag er ook heust wel zijn.

  (ps Leeuwarden kom ik vandaan en het is echt en het is echt een verschrikkelijke stad, ugh. De dorpjes eromheen zijn idd leuker)

 • Reply
  Klasine | Krealicious
  June 25, 2014 at 16:39

  Ik hou van Friesland, maar ik woon er dan ook al mijn hele leven haha. Friesland heeft veel mooie plekjes waar je verliefd op kunt worden. Fijn dat je het leuk vond op ‘t fryske lân (op het friese land).

 • Reply
  Patricia
  June 26, 2014 at 16:23

  Leuk artikel! Ik ben ook nog nooit in Friesland geweest, net als Groningen.. daar moet snel verandering in komen! Wat me wel opviel was dat er in dit artikel veel typfoutjes staan, hoe komt dat? Ergens anders op uitgewerkt misschien?

 • Reply
  Marcella
  June 28, 2014 at 22:22

  Ik woon in Leeuwarden ;-) Leuk om je blog te lezen!

 • Reply
  Yvon
  June 29, 2014 at 05:31

  Krijg er spontaan trek van! Dat ziet er allemaal heel lekker uit namelijk.
  In Friesland ben ik een paar keer geweest (surfen), het is niet ver van waar ik vandaan kom namelijk (Groningen).

 • Reply
  Jasmijn
  June 30, 2014 at 10:38

  Visser bonbons!!! Oh dat is dus écht mijn guilty pleasure, de passie is zo lekker en de bullet…

 • Reply
  Brigitte
  July 30, 2016 at 16:55

  Een paling kan wel 80 jaar worden? Dat had ik nog niet eerder gehoord. Wat jammer dan toch dat ze dat nooit halen omdat ze opgegeten worden :(. Vind het altijd jammer dat culinaire uitstapjes vaak gepaard gaan met veel vlees en vis. Terwijl plantaardig eten ook zo lekker is!

Leave a Reply

%d bloggers like this: