Detox Day: Happy Healthy Sunday

By April 10, 2013 Travel 15 Comments

Detoxen is tegenwoordig helemaal hot & happening. Maar bijna niemand heeft zin om de zonnegroet al om 05.00 ’s ochtends op een kille, klamme vloer te doen, om vervolgens een kopje brandnetelthee te drinken.

Dat is wel het enig soort detox weekend dat  Eelke Pollé vond, toen ze een aantal jaar geleden opzoek ging naar een plek om een weekend te ontspannen. Eelke werkte met veel plezier zo’n 70 uur per week, maar wilde daarbij wel goed ontspannen. Detoxen wilde ze, maar niet in een tochtige jeugdherberg met puur bietensap (aardesmaak) en een strak regime. “Kan dat niet een beetje leuker? Een beetje luxer?” vroeg ze zich af? En omdat ze het niet kon vinden, is ze het zelf begonnen. En zo werd Lighthouse works geboren.

Lighthouse works biedt retraites, detoxweekenden en yogavakanties. Om kennis te maken met de bijzondere Lighthouse works methode organiseren ze een paar keer per jaar op zondag de Happy Healthy Sunday, een ontspannen wellness dag. En samen met Lianne werd ik hier een tijdje geleden voor uitgenodigd. Op een uurtje rijden van Rotterdam vindt de Detox Day plaats. Het kan liggen aan dat het de eerste mooie zondag van het jaar is, maar bij het binnen lopen van het wellness hotel voel ik me al ontspannen. De lucht is strakblauw en de entrée met marmeren vloeren straalt al een zekere mate van zenheid uit. Wanneer we begroet worden door het super lieve (& enthousiaste ) team van Eelke weet ik: dit gaat een fijne dag worden.

Met een kopje yogi tea achter de kiezen beginnen we dag met een yogales. Ook ik, met ontzettend stijve spieren, kan goed meedoen. De serie zonnegroeten worden zelfs een keer zo langzaam uitgevoerd dat ik ze de volgende dag nog onthouden heb. That’s a first! Maar ook advanced yogi’s hebben wat aan deze les, want de yogadocente leert ons hoe je samen nog meer uit sommige yogaposes kunt halen. Fijn, want ik ben hier met mijn beste vriendinnetje, dus ook dit kunnen we samen later uitproberen. Na een ontspannen savasnah en nog een kopje yogi tea worden we met een groepje meegenomen voor een natural beauty facial.

Beautyfood & gezichtsyoga
Nadine Muller vertelt ons tijdens deze workshop over de gezonde effecten die bepaalde beautyfoods op je lichaam kunnen hebben. Ook als je zelf al met gezond eten bezig bent, is het fijn om een reminder te krijgen wat voeding voor je kan betekenen. Hierna volgt een leerzaam, maar ook hilarische kwartiertje gezichtsyoga. Iedereen vindt het normaal om de spieren van je lijf te trainen, maar ook de spieren in je gezicht kun je trainen. Nadine geeft tips tegen wallen (masseer de zijkanten van je neusvleugels, hier eindigen je traanbuisjes die vocht kunnen vasthouden, wat je terugziet onder je ogen) en oefeningen waarmee je je mond & nekspieren traint. Ik kan nogal sceptisch zijn, maar als Nadine haar leeftijd vertelt moet ik bekennen dat ik haar door haar soepele huid een stuk jonger had geschat. Voortaan toch maar die oefeningen doen als ik toch mijn haar sta te wassen onder de douche.

Van al dat praten over health food krijgen we best een beetje trek en gelukkig wordt er een lekkere vega courgettesoep geserveerd. Hierna is het tijd om de wellness-faciliteiten uit te proberen. Ondanks dat het weekend is, is het heerlijk rustig en hebben we het Turks Stoombad voor ons zelf. Verder heeft de ruimte nog twee sauna’s een bubbelbad en mooie relaxruimte. Je spullen kun je opbergen in ruime kluisjes. Niets zo vervelend als al je kleren en spullen in een klein kluisje moeten proppen.

Niets moet, alles mag
Om 14.00 staat er een sapproeverij op het programma, om kennis te maken met de sapjes die je eventueel zou kunnen tegen komen als je een volledig detox-weekend boekt. Ik heb zelf een juicer en maak best lekkere sapjes maar het appeltaartsapje is wel heel creatief. Heerlijk van smaak door de appel, gember en kaneel en helemaal detox proof! Na de sappen schijnt het zonnetje nog steeds uitbundig en is er wat vrije tijd; dit past uitstekend bij het motto van Lighthouse works, niets moet alles mag. Heerlijk om ook wat tijd voor jezelf te hebben en te kunnen kiezen uit een ontspannen boswandeling, een extra behandeling of terug de sauna in. Ik ben ingeboekt voor een Indian head massage en ben binnen 5 minuten helemaal van de wereld. Wat is dit heerlijk ontspannend. Net wanneer ik denk dat ik me niet meer ontspannen kan voelen sluiten we de dag af met een meditatie sessie.

Ontspannen rijden we terug naar Rotterdam, maar thuis ben ik moe en wil ik alleen maar slapen, slapen, slapen. Is dat niet gek na zo’n ontspannen weekend? De slaap blijkt echter de perfecte aanvulling te zijn, want maandagochtend word ik wakker voordat de wekker gaat. Happy, feeling healthy en de maandag verloopt een stuk soepeler dan normaal. Tijdens mijn werk krijg ik geen afterlunchdip en wanneer ik thuis kom plof ik niet moe op de bank maar heb ik zin om te schrijven en gezond te koken.

Speciaal voor jullie
Ook zin gekregen in tijd voor jezelf? Als je bij Lighthouse works een retraite/detoxweekend boekt, krijg je als je Dailylin op het boekingsformulier vermeld, er een heerlijke Indian head massage bij. 

Praktische info:
Lighthouse Works biedt driedaagse detoxweekenden aan in groepen van maximaal 18 deelnemers in een prachtig 4* hotel middenin de Veluwse bossen, op één uur rijafstand van Amsterdam/Rotterdam. Het Detoxpakket bestaat uit dagelijks vier glazen versgeperste fruit- en groentesappen aangevuld met onbeperkt water en kruidenthee. Ook krijg je een Ayurveda voedingsworkshop en dagelijks een leverpakking, meditatie, yogalessen en boswandelingen. Boeken kan online. Wanneer je niet helemaal zeker bent of zo’n weekend wel iets voor jou is, kan ik je de Happy Healthy Sunday aanraden.

15 Comments

Leave a Reply