Travel diary – Gili Air

By March 20, 2014 Travel 18 Comments

IMG_0223

Het is zondagochtend 07.00 en ik word bij mijn guesthouse in Ubud opgehaald om verder te reizen. Op naar Padang Bai waar mijn boot naar Lombok en de Gili eilanden wacht. De wegen zijn beter dan in Vietnam, eigenlijk is alles net wat beter verzorgd en netter dan in Vietnam. Na ongeveer een uur rijden stap ik slaperig het busje uit om meteen omringd te worden door mensen die fruit, sigaretten dan wel sarongs of zonnebrillen proberen te verkopen. Met een fles water zoek ik een plekje in de schaduw – wachtend tot mijn boot vertrekt. Een echt schema is er niet, afwachten maar.

Na drie kwartier hoor ik Gili Air fast boat omgeroepen worden en stap ik op. De zee is gelukkig kalm en na onegveer 1,5 uur varen mag ik uitstappen. Welcome to paradise. Parelwitte stranden, een zee met tientallen verschillende tinten blauw – bijna net zo mooi als op instagram. Nee mooier, want je hoort de zee zachtjes kabbelen, het geruis van palmbomen en de verkoeling van het water aan je voeten.

Voor de eerste twee nachten heb ik een simpele bungalow geboekt bij een yogaschool, iets verder naar het midden van het eiland. In Ubud bleek dit een goede manier om andere mensen te leren kennen – op Gili Air is dat iets minder het geval. ’s Avonds is het rond 18.00 pikkedonker, de andere bungalows zijn verlaten en ik voel me niet heel comfortabel om alleen in het donker naar het levendigere gedeelte van het eiland te lopen. Dat wordt vroeg naar bed de eerste avond.  En dat bleek maar goed ook, uitslapen is er namelijk niet bij. De studio blijkt vlak naast de moskee te staan en het is nog donker (half 5 ’s ochtends) wanneer de oproep tot gebed klinkt. Gili air hoort bij Lombok, het islamitische gedeelte van Indonesië. Ik snooze nog wat tot het licht wordt en ga dan het eiland verkennen.

Gili Air is klein maar ontzettend prachtig en ik loop een groot deel van het eiland rond en strijk later op de dag neer bij Scallywags, een beachclub, voor een salade met inktvis en een verse kokosnoot. Hier blijf ik tot een uur of 16.00 liggen, daarna ga ik op zoek naar nieuwe accommodatie en een duikschool. Er zijn op het kleine eiland meer dan 7 duikscholen te vinden, de coral reefs zijn de attracties van het eiland (naast het prachtige strand natuurlijk).

Ik vind een duikschool met accommodatie en zwembad aan het strand en boek deze voor twee nachten. Na weer een vroege nacht ( en een fijne yogales, dat dan weer wel) bij de yogastudio check ik de volgende ochtend vroeg uit. Klaar om die dag te gaan duiken! Nadat ik padi in Australie haalde was ik eigenlijk een beetje verpest – niets is zo mooi als het great barrier reef bij Cairns. Maar het duiken bij Gili Air is ook fantatisch en de eerste duik zie ik veel schilpadden (mijn favoriet). Diezelfde dag komt ook een kleine droom uit tijdens het duiken komt er een haai voorbij zwemmen. Alsof hij voor ons wil poseren zwemt hij tussen twee groepjes duikers in en neemt goed tijd voor de mensen die onderwatercamera’s bij zich hebben. Zo gaaf!

De rest van de dagen geniet ik van het strand, trek ik lui baantjes door het zwembad en ga ik nog een keer duiken. Dit keer geen haaien of schildpadden maar wel genoeg prachtige vissen en bijzonder micro life: kleine paarse kreeftjes, octopussen en veel nemo’s. Ook lukt het me 2x mijn hardloopschoenen uit mijn backpack te halen. Ik loop een 5 kilometer en een 6 kilometer, beide gaan beter dan verwacht.

En nu wacht ik op de boot – de zee is een stuk ruwer dus ik ben benieuwd hoe de overtocht terug naar Bali zal verlopen. Ik heb net besloten dat ik naar Seminyak vertrek, voor een dag of twee. Ik heb zin in een kop goede koffie en wat meer mensen om me heen. Het alleen reizen went steeds meer en ik vind het heerlijk dat ik iedere ochtend totale vrijheid heb over waar ik heen wil, of ik wil blijven en wat ik nog wil zien. Al mis ik G ook wel behoorlijk.

Liefs!

18 Comments

 • Josianne says:

  Haaien zien tijdens het duiken moet wel de ultieme ervaring zijn. Zelf houd ik het voorlopig bij snorkelen haha, dat vind ik al spannend genoeg!

 • Steffie says:

  Leuk om te lezen! En schildpadden.. gaaf. Hopelijk zie ik die over een paar maanden zelf in het great barrier reef. Geniet van je reis!

 • cheyenne says:

  waauw wat tof! klinkt zo heerlijk :)
  xo, cheyenne

 • Marieke says:

  Oh duiken! Het klinkt weer prachtig allemaal! Maar heel begrijpelijk dat je G mist. Je ziet hem gelukkig snel weer terug :) En wat gaaaaaf van die haai! Was je niet bang dat hij zou bijten?

 • Rosanne says:

  Ohhhh, heerlijk weer! Dat je ‘s ochtends beslist wat je die dag doet, hemels.

 • Anke says:

  Seminyak ben ik jaren geleden ook eens een weekje geweest, maar ik had er echt een relax en familievakantie, heel anders dus! Via jou zie ik nu een hele andere kant van Bali, eentje waarvoor ik best eens terug zou willen ;) Superleuk dat je je belevenissen zo deelt!

 • Bente says:

  Oh wauw het klinkt allemaal echt zo fantastisch! Geniet er nog maar heel erg van. Voor je het weet zit je weer in Nederland (weer terug bij je liefde :))

 • Maire says:

  Oh fantastisch! Ik wil weer terug! Geniet nog maar heel erg van je reis!

 • Stacey says:

  Oooh ik kan echt niet wachten tot ik eind mei er zelf heen ga, het klinkt echt geweldig! Mag ik vragen hoe je accommodatie met zwembad en duikschool heet?

 • Farah says:

  Zo leuk om je verhalen te lezen!
  Geeft me echt inspiratie en motivatie om toch ook zelf alleen te gaan reizen.

 • Wow wat bijzonder, een haai zien! Gaaf zeg. Ik vind het heel tof dat je dit doet, keep telling this. Hoop dat de zee je goedgezind is!

 • Suuz says:

  Klinkt echt fantastisch!!!!!! Ooh ik hoop dat je een Pigmea Seahorse gaat zien in 1 van je volgende duiken! die zijn zoooo bijzonder :-)

 • josie says:

  Ik zie het helemaal voor me, hoe je het verteld. Jaloers!

 • Nina says:

  Lieve Lin,
  Ik volg al een tijdje je blog (terwijl ik eigenlijk geen blogs volg m.u.v. Jolien’s lifestyleguide) en geniet enorm van je verhalen. Ook al heb ik je slechts een keer in een flits op Jo’s verjaardagsfeestje ontmoet, krijg ik het gevoel je te kennen. Ik wens je een fantastische reis, geniet maar volop! Je hebt straks een leven voor je waarin je nog veel te lang hard kan gaan werken. Pluk de dag!
  X Nina

 • Suzanne says:

  6 kilometer lopen op Gili Air? Dat is knap volgensmij ;-)

  Erg herkenbaar trouwens dat verlaten gevoel ‘s avonds. En het vroege opstaan. Ik werd op Gili Air gewekt door een stel kippen elke ochtend!

  Geniet!

 • Mamski says:

  Ooooh, ik wil zoooo graag even meelopen, mee eten en meegenieten. Je beschrijft het lekker realistisch, ik zie het helemaal voor me, paradijs. Misschien kan ik ooit ook die geuren en kleuren eens opsnuiven. En dat varen moet ook geweldig zijn, als je de kust zo ziet…..geweldig, ben zo blij voor je, dikke kus en pakkerd…..by the way…pappa is net vertrokken naar Mexico, twee lieverds aan de andere kant van de wereld hi hi…

 • Kirsten says:

  Wat onwijs gaaf! Ik zie het al helemaal voor me hoe dit moet zijn. En dan dat duiken, schildpadden en haaien.. Wauw.
  Geniet er van!

 • Marcella says:

  Wat een heerlijk verslag, erg mooie foto’s! Je maakt me steeds enthousiaster over Indonesië!

Leave a Reply