Running

Travel Diary – Curacao Race Report

Processed with VSCO with c1 preset

De echte reden dat ik op Curaçao ben? Meedoen met de halve marathon! Oh men, deze wedstrijd heeft me zo’n boost gegeven. Ik liep niet voor een tijd en dat heeft ervoor gezorgd dat ik iedere kilometer van dit parcours genoten heb. Op de laatste 2 kilometer uitgezonderd misschien.

Mijn tijd is misschien wel mijn langzaamste halve marathon ooit, toch ga ik met zoveel plezier aan deze race terugdenken. Lees je mee?

De wekker gaat om 4.30 am, maar door de jetlag ben ik toch iedere ochtend super vroeg wakker. Er staan pannenkoekjes met jam en bananen op onze tafel, een prima ontbijtje voor een lange duurloop. Om 5.15 word ik samen met Jessica, Annemerel en Claartje opgehaald voor de start om 06.00 uur ’s ochtends. Het is nog pikkedonker als we aankomen en de eerste mensen die de hele marathon lopen komen alweer langs hen half way point. Waarom zie ik zoveel mensen die niet zweten? Ik heb nog geen stap gezet en het zweet staat al op mijn voorhoofd.

Lopend naar het startvak denk ik aan mijn voorbereiding; mijn langste training is 12 kilometer geweest. Tijd vind ik een slap excuus, maar de afgelopen 6 weken waren gewoon heel hectisch. Een PR lopen (1.50) is dan ook uitgesloten en dat zorg ervoor dat ik gewoon heel rustig ga lopen. Ik deel de race in mijn hoofd in vieren op en besluit vooral te willen genieten. Ik hoop dat dat lukt en dat 21,1 kilometer niet te ver is geworden.

Om precies 6 uur klinkt het startschot; Annemerel vliegt weg en ook Jessica en Claartje starten op een iets sneller tempo. Ik zet de nieuwste cd van Tove Lo aan en vind meteen een fijn tempo. De audio feedback van mijn Nike app werkt al tijden niet meer en na een tijdje merk ik dat er ook geen kilometer of miles bordjes langs de kant van het parcours staan. Omdat het de afgelopen dagen keihard geregend heeft, heb ik mijn telefoon goed weggestopt en heb ik dus geen idee hoe snel (of langzaam) ik ren.

onlangs-bijgewerkt163De eerste kilometers loop ik met een big smile, ik vind het wel gaaf om in het donker te starten, het is warm maar nog niet te warm en door de regen van de dag ervoor zit er genoeg zuurstof in de lucht. Er zijn zo te zien genoeg mensen die nog rustiger lopen en langzaam haal ik steeds wat mensen in. Na een tijdje kijk ik toch op mijn telefoon en ben ik blij verrast wanneer ik al bij de 5 kilometer ben, dit gaat erg lekker. Na een lange weg rennen we het centrum van Willemstad in, langs de gekleurde huisjes en over de pontjesbrug. Ik neem de tijd voor wat foto’s en een Instagram story, het is te mooi om dat niet te doen.

Daarna rennen we de stad weer uit, behoorlijk vals plat volgt maar we lopen langs het strand, langs de zee en de palmbomen, dus niets maakt me meer uit. Dit parcours is schitterend. Het wordt langzaam licht en vandaag ben ik wel blij met de bewolking, die de tempratuur onder controle houdt. De weg maakt een bocht en ik zie opeens een mega steile heuvel met wandelende mensen, au die begin ik wel in mijn benen te voelen. Voor het eerst staat er op het parcours een mile marker: ik ben het tien kilometer punt voorbij.

Er zijn ontzettend veel drinkposten en iedere post neem ik een paar slokjes water en gooi ik wat water in mijn nek.

Rond de dertien kilometer zie ik dat mijn tempo toch echt niet om over naar huis te schrijven is, maar mijn benen voelen goed. Dan komt toch echt het stukje uit het parcours waar ik het meeste tegenop zag: de Julianabrug. Die brug is namelijk heel, heel hoog en behoorlijk steil. Ik denk te moeten gaan wandelen, maar met kleine stapjes omhoog gaat het eigenlijk prima. Het uitzicht bovenop is adembenemend en de weg omlaag is lang, voor ik het weet kom ik langs het laatste stukje van het parcours, terug langs het strand.

Het 40 kilometerpunt voor de hele marathon staat hier aangegeven, nog 2,1 kilometer te gaan dus. Dit duurt me veels te lang, serieus, wanneer komt er een einde aan deze strandweg? Ik zie de startboog en denk dat ik er bijna ben en begin iets te versnellen. Helaas, gaat het parcours langs de startboog en mag ik nog een halve kilometer.

onlangs-bijgewerkt164In een tijd van 2.19 finish ik op het strand, even 2 minuten op adem komen en daarna meteen de zee in. De zon is inmiddels gaan schijnen en niets houdt me tegen van een duik meteen de zee in.

De halve marathon is denk ik toch wel een van mijn favoriete afstanden en ik heb heel veel zin om in Nederland ook weer voor de CPC te gaan trainen. En wellicht nog een aantal halve marathons.

Liefs!

Tips om een halve marathon met tropische klimaat te overleven? Check deze blog op Foodness.

Ik liep de halve marathon op uitnodiging van Curacao Toersime Board. Dank voor deze gave kans!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Ise
  November 28, 2016 at 15:14

  Inderdaad een hele gave ervaring!

 • Reply
  Josianne
  November 28, 2016 at 16:34

  Zo gaaf dat je daar de halve marathon hebt gerend! En die tijd: who cares? Als je maar genoten hebt!!

 • Reply
  Joanne
  November 28, 2016 at 21:16

  Kleine stapjes omhoog <3

 • Reply
  Joyce pots
  November 28, 2016 at 22:57

  Wishlist goals
  Aar super gaaf dat je hebt mogen ervaren enzo ervan genoten hebt super gedaan!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: