Food Travel

Foodie: fijnproeven in Friesland

IMG_0417Een uitnodiging in mijn inbox voor een reisje naar Friesland. Hm, Friesland. Ik denk diep na en realiseer me dat ik er nog nooit geweest ben. Nieuw Zeeland en Las Vegas en Australië en Bali, ja, maar Friesland? Nog nooit bezocht. Bij Friesland denk ik aan water, veel water, aan zeilbootjes die over de meren varen en aan de stereotype stugge Fries. Het thema van de reis heeft echter niets met water (of stugge Friezen) te maken, maar alles met fijnproeven in Friesland. Mijn interesse is gewekt en donderdag 19 juni stap ik heel vroeg in de trein richting Leeuwarden.

IMG_0948

IMG_0953

IMG_0422

 

IMG_0445

IMG_0446

IMG_0966

IMG_0453

IMG_0456

IMG_0967

IMG_0972

IMG_0466

IMG_0984

IMG_0517

IMG_0603

IMG_0609

IMG_1038IMG_0631

IMG_1048

IMG_0647Ik kan je vast verklappen dat er na 48 uur in Friesland niets meer van mijn vooroordelen over is. Ja er is veel water, prachtige boten ook, maar die stugge Fries heb ik niet ontmoet. Daarentegen heb ik wel heel veel bijzondere streekproducten geproefd, culi winkels bezocht en een aantal restaurants bezocht die aangesloten zijn bij Fryslan Culinair. Over die restaurants later meer, nu eerst de leukste plaatsen om je te goed te doen aan Friese streekproducten.IMG_0956We are Grutsk

We beginnen onze dag bij We are Grutsk, een kleine kiosk in het centrum van Leeuwarden, bomvol streekproducten. De lieve eigenaresse blijft maar lekkers uit haar winkeltje tevoorschijn toveren om ons te laten proeven. Friese koekjes, yoghurt, kaasjes en vertelt ons dat een van de bekendste streekproducten de Wilhelmina pepermuntjes zijn, die kent iedereen. Vanuit de We are Grutsk kiosk kunnen er ook tours door het centrum van Leeuwarden geboekt worden.
We Are Grutsk – Willemskade 60b, Leeuwarden

IMG_0444

De leukste (lekkerste) winkelstraat van Nederland
Volgens onze stadsgids is de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden de leukste winkelstraat van Leeuwarden; fashion bloggers zullen dat waarschijnlijk niet met de gids eens zijn. Maar wanneer leukste wordt vervangen voor lekkerste, kan ik een heel eind in deze beredenering meegaan. Het is dat is al tassen vol met lekkers aan het meeslapen ben, anders was ik bij een aantal winkeltjes flink los gegaan. Loop bijvoorbeeld binnen bij Bellini delicatessen voor Italiaanse wijnen en oliën of neem vast antipasti mee naar huis voor een heerlijk avondmaal of Italiaanse borrel. Bellini verkoopt o.a. pasta’s van De Cecco, de biologische pastasauzen van Prunotto, Cantuccini van Antonio Mattei en mozzarella van Orobianco. Bij de Zuivelhoeve vind je een heerlijk assortiment aan verschillende kazen en boters en natuurlijk de eigen Fryske Tsiis (Friese kaas). Ik proef meerdere stukjes en baal dat ik niet meer mee naar huis kan nemen. Kaldi is een koffietentje en winkel ineen. Terwijl je eerst geniet van een verse cappuccino of een broodje kun je daarna in de winkel terecht voor heerlijke koffie en thee voor thuis.

IMG_0473

Boomsma destilleerderij
Uitgewinkeld? Op loopafstand van de leukste winkelstraat vind je Boomsma’s destilleerderij, een begrip, ook ver buiten Friesland. Boomsma Beerenburger is een bekend Fries product, deze drank wordt nog altijd gemaakt volgens dezelfde ambachtelijke traditie als 125 jaar geleden. Dat begint met een zorgvuldige selectie van de allerbeste kruiden waaronder gentiaan, jeneverbes, zoethout en laurierbes. Deze worden in de juiste verhouding met elkaar vermengd en onder streng toezicht van de distillateur tenminste twee maanden lang op alcohol getrokken. Het resultaat is een karakteristieke beerenburger met een volle smaak en een krachtig aroma. Inmiddels maakt Boomsma ook veel wodka van hoge kwaliteit. Zelf neem ik een flesje wilde vlierbessen mee naar huis, wat erg lekker door de prosecco schijnt te zijn. Je kunt het museum bezoeken, niet een plek om uren rond te hangen maar wel leuk om eens gezien te hebben.IMG_1043Natuurtuin ’t Hummelhus

Vanuit Leeuwarden op naar Oudehorne waar we een bezoek brengen aan natuurtuin ’t Hummelhus. Een prachtig initiatief, waar op 12000m2 meer dan 140 verschillende groenten worden verbouwd. Er staan meer dan 500 fruitstruiken en 120 fruitbomen. Er wordt voor een groot aantal bijen gezorgd en alles wordt biologisch verbouwd. Ontzettend leuk is dat aan de natuurtuin een kinderopvang is gekoppeld, de kids doen ieder jaar actief mee aan het oogstfeest, deze kinderen weten later wel waar courgettes vandaan komen. Je kunt als je hier in de buurt woont wekelijks een groentebox laten bezorgen. Ook restaurants uit de regio bestellen veel bij de biologische natuurtuin.

IMG_0635

Wijngaarde De Heidepleats
Tot slot brengen we die dag een bezoek aan Wijngaarde De Heidepleats. Dat Nederland over een aantal (zo’n 40) wijngaarden beschikt, dat wist ik wel. Maar ik dacht dat ze voornamelijk in Limburg te vinden waren (waar het gemiddeld 3 tot 5 graden warmer is en zelfs dit kleine verschil zorgt ervoor dat daar makkelijker wijn gemaakt kan worden). Rond de boerderij ligt een wijngaard met ruim 2.000 druivenstokken, hier wordt witte, rode en rosé wijnen van gemaakt. De wijnen die ik proef hebben allen een licht zuurtje, wat niet verwonderlijk is als je denkt aan het koele Hollandse klimaat.

Al deze streekproducten moeten voor heerlijke maaltijden zorgen. En dat is te proeven in de verschillende restaurants die ik in Friesland bezocht. Hoogtepunt was een kookworkshop met deze streekproducten en twee chefs die verbonden zijn aan Fryslan Culinair. Maar daarover later meer.

Bedankt Beleef Friesland voor het laten zien van mooie plekken en laten proeven van bijzondere streekproducten. I’ll be back.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Bianca
  July 2, 2014 at 17:14

  Staat je goed die groentebak!

  • Reply
   Lin
   July 2, 2014 at 22:13

   Haha, thanks vind ik ook ;)

 • Reply
  Rosselle
  July 2, 2014 at 17:50

  Supercool! En wat ziet het eten er heerlijk uit. Doe mij ook maar zo’n tripje naar Friesland!

 • Reply
  Sahar
  July 2, 2014 at 18:24

  Erg leuk om te lezen dit! Ikzelf was een handvol keren in Friesland geweest (op doorreis), tót ik een relatie kreeg met een heuse Fries. Inmiddels heb ik veel moois gezien, maar deze tips vind ik ook zo handig! Ik ga sowieso snel naar de natuurtuin toe, Oudehorne is vlakbij Heerenveen waar said bf woont. Ook is hij een fervent visser, ik heb dus al een uitje geboekt bij palingvisser Ale voor zijn verjaardag, ik weet zeker dat hij het fantastisch gaat vinden. Heel erg bedankt voor alle prachtige inspiratie Lin!

  • Reply
   Lin
   July 2, 2014 at 22:14

   Wat ontzettend cool dat je met Ale gaat varen! Origineel cadeau zeg, veel plezier!

 • Reply
  Janna Kooistra
  July 2, 2014 at 18:29

  Zelf kom ik uit Friesland, en ik vind het altijd zó grappig hoe mensen over Friesland denken. Want in limburg/zeeland etc. zijn ook boeren. Maar stugge friezen ja… er zijn nog wel oude mensen die geen woord Nederlands spreken. Maar verder zijn wij ook maar normaal. Zelf heb ik geen eens een accent! Fijn dat het je is bevallen! En oooh die winkeltjes in Leeuwarden.. heerlijk he!

 • Reply
  Jolien
  July 2, 2014 at 19:47

  Super leuk Lin! Prachtig verslag en het laat inderdaad zien hoe culinair Friesland is!

 • Reply
  Lisa
  July 2, 2014 at 21:01

  Waaaauww ziet er goed uit allemaal xx

 • Reply
  Nadia
  July 2, 2014 at 23:27

  Leuk, en mooie foto’s. ‘Culinair’ is inderdaad niet een woord dat direct bij me opkomt als ik aan Friesland denk.

 • Reply
  Annemieke
  July 3, 2014 at 08:41

  Ik ben meerdere keren in Friesland geweest, aangezien een deel van mijn familie daar woont, maar van culinaire Friese hapjes, had ik nog weinig kennis. Leuke blog en je maakt me nieuwsgierig naar die Friese wijn. Voelt ergens altijd bijzonder, wijn uit eigen land.

 • Reply
  Roos
  July 3, 2014 at 08:54

  Wat leuk, zo zie ik Friesland van een heel andere kant.

 • Reply
  Johanna
  July 3, 2014 at 18:26

  Leuk zeg! Ik ben vroeger wel eens met mn ouders in Friesland op vakantie geweest, dat was ook heel leuk. Lekker zeilen. Maar dit eten ziet er ook echt heel top uit! Reden om terug te gaan!

 • Reply
  Marcella
  July 5, 2014 at 23:24

  Leuk om te lezen over jouw ontdekkingen in mijn stad. Die kiosk kende ik nog niet met We are grutsk, er zitten wisselende zaakjes in. Ik ga er zeker eens kijken én proeven. En ja, de Kleine Kerstraat is heerlijk! ELS is ook goed, heerlijke sapjes en fijne broodjes!

Leave a Reply

%d bloggers like this: