Inspiration

How to: thuis productief werken

Voordat ik twee jaar geleden aan de Erasmus universiteit begon met studeren kreeg ik thuis weinig uit mijn handen. Studeren deed ik meestal in de bibliotheek, maar thuis wilde ik ook leren productief te zijn. Ik veranderde langzaam een aantal dingen en inmiddels lukt het me (meestal) om thuis ook veel van mijn to do list af te strepen. Nu ik thuis aan een groot project aan het werken ben en daarnaast ook mijn blog beter wil bijhouden, leek het me handig om voor mezelf (en jullie) mijn favoriete productiviteit tips & ticks op een rijtje te zetten.
Begin vroeg & met een to do list
Als ik een hele dag thuis ben en veel gedaan wil krijgen maak ik meestal de avond van tevoren al een to do list. Ik vind de lijstjes zoals Miss Lipgloss ze maakt erg fijn, heel erg overzichtelijk. Ik deel de lijstjes in op verschillende onderwerpen; blogs, mails, projecten en overige taken. Ik ben over het algemeen het meest productief wanneer ik ’s ochtends mezelf meteen tot een paar taken kan zetten. Wanneer ik eenmaal vast zit in de social media loop is het lastig hier nog uit te komen.

Dus: to do list ’s avonds of als eerste in de ochtend maken en ’s ochtends direct met een paar taken beginnen. Voor mij werkt het goed wanneer dit twee taken zijn die ik snel kan afronden zodat ik meteen meerdere dingen kan aftikken op mijn lijstjes. Dat voelt goed en daardoor wil ik meer kunnen afstrepen. Mailtjes beantwoorden en een telefoontje plegen werken hier meestal goed voor.

Clean desk
Mijn moeder zal wel lachen als ze dit leest, maar ik kan niet meer tegen rommel. Ik word er chagrijnig van en kan er ook absoluut niet meer in werken. Je zult mijn woonkamer zelden rommelig vinden, want dat is de plek waar ik het liefst werk (mijn kledingkast is een ander verhaal). Ze zeggen wel eens dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd is en voor mij geldt dat zeker. Maak nette stapeltjes, breng vuile afwas naar de keuken. Dat werkt echt een stuk fijner.

Frisse lucht
Vanuit huis werken betekent dat je soms de hele dag binnen zit, waar andere mensen naar hun werk lopen, fietsen of in ieder geval wat beweging krijgen terwijl ze van huis naar auto en van auto naar kantoor lopen. Na zo’n twee uurtjes bezig te zijn, begint mijn concentratie wat in te zakken. Ik kies dan voor een to-do-list-item dat beweging verreist zoals een rondje hardlopen, naar buiten lopen om iets op de post te doen, flessen weg te gooien of gewoon een wandeling van tien minuten. Dit helpt vooral als je toch terecht bent gekomen in de social media / internet-loop. Zodra ik dan weer binnen kom kan ik fris beginnen en opnieuw proberen er een productieve dag van te maken.

Telefoon buiten handbereik
Laatst hoorde ik over een app die meet hoe vaak je per dag je telefoon oppakt. Gelukkig voor mij is deze app er alleen voor android, ik denk niet dat ik de confrontatie met deze cijfers aan kan… Wat al genoeg zegt over mijn telefoongebruik. Als ik lekker aan het schrijven ben ligt mijn telefoon naast me, met het geluid uit. Ben ik nog aan het brainstormen over een post of moet ik me goed concentreren dan leg ik mijn telefoon buiten handbereik. Iets met je eigen valkuilen kennen. Mijn telefoon voor een bepaalde tijd op vliegtuigstand zetten en vervolgens de timer op 30 minuten zetten, wil soms ook nog wel eens werken.

Wat zijn jouw productiviteitsvalkuilen of tips?

Liefs!

Ph via Jemima Phelps

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Nanda
  June 10, 2014 at 11:23

  Handige tips, ook voor op het werk trouwens, vooral dat opgeruimde bureau ;)
  Ik werk zelf nooit vanuit huis, maar kan me voor stellen dat je daar veel afleiding hebt.

 • Reply
  Brenda
  June 10, 2014 at 12:30

  Leuk om te lezen hoe jij het (productief) thuiswerken aanpakt :) Ook voor mij werkt een to do lijst heel erg goed. Hierdoor weet ik precies wat ik wil en moet doen, en daarbij houd ik ook van afstrepen. De telefoon en social media loop zijn ontzettende afleiders, zoals je ziet zit ik er nu in.
  De vliegtuigstan-tip vind ik een hele goede, die kan ik nog eens nodig hebben..

 • Reply
  Farah - Food and other Friends
  June 10, 2014 at 12:43

  Pfff heel herkenbaar. Als ik ‘s morgens eenmaal alles ga checken: FB, bloglovin, enzovoorts. Dan gebeurt het heel vaak dat ik de rest van de dag op de bank met m’n laptop zit, zonder dat er iets productiefs uit mijn handen komt.
  Ik ga voortaan ook eens ‘s avonds al een to do list maken. Hopelijk helpt het ;).

  • Reply
   Lin
   June 10, 2014 at 16:43

   Ik hoop het ook!

 • Reply
  Anke
  June 10, 2014 at 13:02

  Mijn valkuilen hebben ook iets met internet en telefoons te maken, maar ook heel veel met uitstelgedrag… Vind het soms zo moeilijk om ergens aan te beginnen, terwijl als ik eenmaal bezig ben de flow gemakkelijk vast te houden is. Inderdaad slim om een to-do dus te beginnen met taken die snel af te ronden zijn!

 • Reply
  Nancy
  June 10, 2014 at 13:05

  Ik heb zelf ook heel veel aan het gebruik maken van een to do list. Ik vind het ook fijn om dingen af te kunnen strepen en dat maakt dat ik er beter naar ga handelen. Ik wil nu eenmaal alles van mijn lijstje wegstrepen! Gelukkig ben ik dus niet de enige ;) Ik word ook makkelijk afgeleid dus ik moet mijzelf erg streng toespreken om niet op facebook of andere social media te kijken. Als je lichtelijk verslaafd bent is dat moeilijker dan je van tevoren zou denken. Verder heb ik ook goed licht en frisse lucht nodig. Het goede licht heb ik nodig omdat mijn ogen zich anders niet meer rustig kunnen focussen maar ik mijn gezicht in allerlei rare bochten moet wringen (en vooral lelijke expressies) om alles goed te kunnen lezen. Heel onhandig en vermoeiend bovendien. Verder ben ik ook een stuk rustiger als mijn huis is opgeruimd (maar dat is helaas nooit het geval) maar het in ieder geval qua rotzooi rustig om mij heen is.

 • Reply
  Marloes
  June 10, 2014 at 13:54

  Handige tips! De telefoon buiten handbereik moet ik onthouden, Hierdoor raak ik zo snel afgeleid!

 • Reply
  Michelle
  June 10, 2014 at 13:59

  Ik HOUD van lijstjes! Ik maak zelfs lijstjes van lijstjes. Vooral bij bijvoorbeeld grote schoolopdrachten waarbij ik het moeilijk vind om overzicht te scheppen. Dan kan ik wel leuk op het lijstje schrijven ‘verslag schrijven’, maar dan vind ik het zo’n grote drempel om aan te beginnen want het lijkt zo’n grote opdracht. Als ik dan alle tussenstappen opschrijf voor dat verslag vind ik het makkelijker om aan te werken (en heb je meer om af te strepen!).
  En ik kan ook echt niet tegen rotzooi, als ik zie dat er afwas staat in de keuken (ik werk aan de eetkamertafel) dan word ik helemaal gek. Alles moet eerst schoon en opgeruimd, haha.

  Mijn grootste valkuil is dat ik heel veel uitstel. Tegenwoordig prioriteer ik mijn werk al in de lijst, en mag ik van mezelf niet afwijken van die volgorde. Nadeel is dat ik die lijst dan wel weer erg langzaam vind gaan af en toe.

  • Reply
   Lin
   June 10, 2014 at 16:43

   Jaaa, dingen opsplitsen in kleine taken werkt meestal ook erg goed.

 • Reply
  Raounak
  June 10, 2014 at 17:48

  Handige tips! Een opgeruimd bureau is idd echt een must, verder vind ik het handig om alles binnen handbereik te hebben. Dus koffie, thee en eten. Als ik eenmaal beign met lopen is het snel gedaan met de concentratie.

 • Reply
  Annemieke
  June 10, 2014 at 18:31

  Bij mij wisselt het heel erg. Nu voor m’n scriptie maak ik lange dagen op de uni, maar als ik ook veel andere dingen moet/wil doen, werk ik net zo lief thuis en maak ik vaak een to do list. Maar zoals je schrijft, ik moet als ik thuis werk altijd wel even een moment naar buiten creëren. Lekker even hardlopen, bijv voor ik begin aan mijn to do list, met een runnershigh is je to do list zo afgestreept ;-) of als ik klaar ben en mijn hoofd lekker helemaal leeg kan maken. Leuke blog!

 • Reply
  Andrea
  June 10, 2014 at 20:59

  Handig. Ik ben zo snel afgeleid. Ik ga dit proberen toe te passen!

 • Reply
  Sophie
  June 11, 2014 at 08:08

  Ik studeer ook vaak aan de universiteit, ondanks dat ik er op een kwartier afstand vandaan woon. Ik heb thuis ook nooit goed kunnen leren, ik raak zo afgeleid door vanalles! Gelukkig heeft de Erasmus Universiteit een mooie bieb, haha!

 • Reply
  Ise
  June 11, 2014 at 11:14

  Ik begin er ook steeds beter in te worden. Die app heb ik al een paar keer willen downloaden maar steeds durf ik toch niet meer ;p

 • Reply
  Chezzelia
  June 11, 2014 at 11:38

  Goei! Lijstje maken de avond ervoor want ik ben vaak bezig met een lijstje maken en dan ga ik tussendoor dit en dat doen en dan is het alweer lunch tijd haaha!

  Ik kan ook echt niet tegen rommel. Ik kan daar echt heeeel chagrijnig over worden! Thnxs voor de tips!

 • Reply
  Babi
  June 11, 2014 at 13:39

  Fijne tips, en herkenbaar! Mijn favo tip (volgens mij heb ik die van je vriendin Lianne :-) ) is dat de dag nog niet is weggegooid na een onproductieve ochtend. Ik bedoel – soms heb ik een ochtend dat ik me rot voel en slecht presteer. Resultaat: hele middag tumblr/blogs lezen/fb want ‘de dag is toch verpest’. Ik probeer nu elke dag iets voor elkaar te krijgen, hoe klein ook. Want ook dat telt!

 • Reply
  Anne
  June 11, 2014 at 20:27

  Lang leve de vliegtuigstand inderdaad. Die had ik nu ook aan moeten zetten, want ik ben hier beland terwijl ik beter zou kunnen leren voor mijn examen van morgen. Mijn beste tip is zorgen dat je energiek bent. Wanneer je in gezelschap bent kun je makkelijker productief blijven als je moe bent, ben je alleen dan zak je snel in. In mijn geval (met mijn gezondheid) is dat een grote valkuil. Het leren voor mijn examen gaat niet goed en dat komt door uitputting. Een (kleine) reden hiervoor is dat ik last heb van de warmte. Er is geen koele plek in huis (en geen rustige plek buiten in de schaduw omdat de buren aan het klussen zijn), waardoor ik extra moe ben en niks meer gedaan krijg.

 • Reply
  Marcella
  June 15, 2014 at 15:08

  Leuke blog, goede tips! Ook ik vind het heerlijk om tussendoor even naar buiten te gaan. Met mijn lijstjes kan ik nog beter werken, ik zal er eens een verbeterslag in maken. Efficentie is altijd goed, lekker veel doen op een dag maakt me happy.

 • Reply
  11 inspirerende artikelen (2) |
  June 24, 2014 at 16:25

  […] 2. Productief vanuit huis Mijn vriendin Lin is vaak in haar prachtige huis achter haar laptop te vinden en dat is niet zo gek: ze heeft een succesvolle blog die groeit  en groeit. Hoe doe je dat alleen, thuis productief aan de slag gaan? Lin legt het uit in How to: thuis productief werken. […]

 • Reply
  Loes
  August 21, 2014 at 13:58

  Probeer anders een keer de tijd van te voren in te delen dat je productief zou moeten zijn, dit werkt voor mij altijd. Zoals: 08.00-09.00=wekker zetten en klaarmaken, 09.30-11.30=productieve dingen doen, 11.30-12.00=kleine pauze, 12.00-13.00=productieve dingen doen, 13.00-14.00=lunchpauze, 14.00-16.00=productieve dingen doen, 16.00 klaar met productief zijn! Zo zit je toch een aantal uur te werken, en heb je voldoende pauzes om nog geconcentreerd te kunnen blijven.

Leave a Reply

%d bloggers like this: