Career

Ted Talk x Lean in

Als je vandaag een filmpje op het internet kijkt hoop ik dat het het bovenstaande TedTalk van Sheryl Sandberg is. Al is de kans met ruim 5,5 miljoen views ook aanwezig dat je bovenstaande video al eens bekeken hebt.

Sandberg is COO bij Facebook en daarmee best wel een baas. Een bron van inspiratie. De wereld heeft meer Sandberg’s nodig. Van zo’n wereld zijn we echter nog ver verwijderd.

Waarom? Vrouwen halen de top van geen enkel beroep waar dan ook ter wereld. De cijfers spreken voor zich:

– 190 staatshoofden in de wereld. — 9 vrouwen.

– Van alle parlementariërs ter wereld is 13 procent vrouw.

– Het aantal vrouwen aan de top in het bedrijfsleven: 15%,

De aantallen zijn niet gewijzigd sinds 2002 en gaan de verkeerde kant uit. In haar TedTalk gaat Sandberg niet in op wat de maatschappij, het bedrijfsleven en de overheid aan dit probleem kunnen doen. Maar Sandberg biedt drie heldere handvaten aan wat jij als individu zelf kunt doen. Ik ga ze niet alle drie uit de doeken doen; kijk de video zelf maar zou ik zeggen.

Geïnspireerd? In haar boek Lean In gaat Sandberg meer de diepte in. Vanuit haar positie als vrouw die het al meer dan gemaakt heeft is het natuurlijk makkelijk om te schrijven hoe het dan allemaal wel moet. Toch komt het boek geen seconde belerend over, is het grappig geschreven en wordt er regelmatig wetenschappelijk (en schrijnend) onderzoek aangedragen.

Vrouwen als Sandberg inspireren me en laten me mijn eigen werk beter op waarde schatten. Ik bijt voortaan liever op mijn tong als ik een compliment over mijn werk wil beantwoorden met ‘oh, dat was geluk en/of onderdeel van teamwork.’ Een dankjewel volstaat.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Margot
  December 4, 2015 at 09:41

  Als vrouw in een echte mannenwereld heb ik echt heel veel uit dit boek gehaald!
  De belangrijkste les vond ik: durf vragen waar je recht op hebt ipv te verwachten dat het je wel zal gegeven worden als beloning voor je werk… Ik slaag er nog altijd niet in om hem in realiteit toe te passen, maar ik hou hem in mijn achterhoofd!

 • Reply
  nina
  December 6, 2015 at 16:44

  Inspirerend filmpje. Laatst deed ik voor mijn werk mee aan een simulatie. Er waren 3 bazen/ managers nodig. Alleen mannen staken hun hand op om manager te worden. Heel typerend. Als vrouwen moeten wij ons zelf bewust zijn dat we kansen moeten grijpen en net zo zelfverzekerd mogen en moeten zijn als mannen. Anders verandert er nooit wat. Dank je voor de tip. Ik heb het boek besteld, leesvoer voor de kerstvakantie!

Leave a Reply

%d bloggers like this: