Summer snapshot #1 – Island life

By July 16, 2016 Travel 6 Comments

Onlangs bijgewerkt126
Afgelopen dagen bevond ik mij op Samos, waar ik voor Eliza was here een paar dagen het prachtige eiland mocht verkennen en verbleef in Eleonas Votsalakia. Een uitgebreide post met de beste tips voor Samos en een uitgebreide post over de appartementen volgen later; voor nu de eerste Summer Snapshot diary online.

Onlangs bijgewerkt127
Woensdagochtend werd ik wakker met dit uitzicht; het is nog mooier dan ik op de foto’s online zag en mooier dan ik nu zelf kan overbrengen. De stilte, de Mediterrane geuren, die moet je er zelf even bij denken. Binnen een paar uur was ik compleet zen. Goed, het feit dat de wifi ook niet op ons terras werkte, kan daar iets mee te maken hebben.

Onlangs bijgewerkt128
En met dit uitzicht is het bijna moeilijk om je appartement te verlaten. Ontbijten deed ik dan ook het liefst ‘thuis’ en aan de rand van het zwembad heb ik menig boek verslonden. ‘Huidpijn’ van Saskia Noort vond ik tegenvallen, maar ‘Het Smelt’ de debuutroman van Lize Spit is echt een aanrader, gruwelijk goed met de nadruk op gruwelijk.

Onlangs bijgewerkt129

Na ons ontbijt gaan we met de eigenaar van Eleonas Village op pad. Samos staat bekend om haar goede wijnen en dat willen we met eigen ogen zien. Overal op het eiland vind je terrassen, vele stukken grond worden gebruikt om een aantal rijen druivenplanten neer te zetten. De grond en de nabijheid van de zee geven de muscatdruiven een karakteristiek trekje mee. Al die druiven op verschillende terrassen zien er schitterend uit, maar wat moet een hels karwei zijn om deze te plukken.

Onlangs bijgewerkt130
Groen, groener groenst. Samos is mooi!

Onlangs bijgewerkt133
Tijd voor een kleine pitstop. De eigenaar opent een oude schuur en binnen bevindt zich deze installatie. Naast wijnliefhebber is de eigenaar een fervent liefhebber van suma, een plaatselijk drankje dat op grappa lijkt, alleen dan een stuk zachter. In deze vervallen schuur stookt hij het goedje zelf met een aantal vrienden. We mogen niet weg voor we een variant hebben geproefd, en nog een, en nog een.

Onlangs bijgewerkt132

Veel van de wijnvelden liggen dicht bij zee en krijgen dus ook iets van de zilte lucht mee.

Onlangs bijgewerkt131
We rijden verder het binnenland in en passeren kleine dorpjes met smalle straatjes.

Onlangs bijgewerkt134

In Samos stad bezoeken we het wijnmuseum. De wijnen liggen hier te rijpen op Franse vaten.

Onlangs bijgewerkt135

Deze zoete witte wijnen (dessert en aperitief) smaken goed! De nectarfles heeft in Frankrijk zelfs een marktaandeel van 15%. Heel knap zeker gezien de meeste Fransen toch echt het liefst alleen Franse wijnen drinken.

Onlangs bijgewerkt136

Al die wijnen maken hongerig. De eigenaar neemt ons mee naar een dorpje in de bergen om bij een van zijn favoriete taverna’s te gaan lunchen. Voor het eten komt, lopen we nog snel even door het oude centrum waar dit mooie kerkje zich bevindt. Ik ben verliefd op deze kleur blauw.

Onlangs bijgewerkt137
Dit eten. Zo puur van smaak, zo lekker. Van gevulde courgettebloemen tot de meest zachte aubergine ooit, alles smaakte zo goed.

Onlangs bijgewerkt139

Het is al laat als we weer bij ons appartement aan komen. Daar genieten we (ja weer) van het schitterende uitzicht en ons privezwembad. Wat een luxe. Wanneer de zon ondergaat krijgen de bergen een hele zachte, roze gloed.

Onlangs bijgewerkt138
Okay, bye! Een laatste duik.

De rest van de dagen waren een aaneenschakeling van lezen, genieten van het uitzicht en op zoek gaan naar de beste Griekse gerechten. Dat is aardig gelukt. Als je dit leest ben ik op weg naar Zwitserland om daar weer even met beide benen op de grond te komen en mijn tentje tussen de bergen op te zetten.

Liefs!

GNTO kleinlogo_eliza
Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met Eliza was here en het Grieks Verkeersbureau.

6 Comments

Leave a Reply