Running

Running: every damn day

IMG_6147

Het was een hele heldere gedachte. Meestal weet ik niet waar ik aan denk tijdens het lopen. Ik ren gewoon, de ene voet voor de ander en ik blijf gaan tot ik een bepaald aantal kilometers gehaald heb. Tijdens het lopen denk ik vast aan dingen, maar soms popt er iets op in mijn hoofd, waarvan ik alleen maar weet: dit is waar voor mij. Afgelopen week was dat ‘dit zou je eigenlijk elke dag moeten doen.’

Het was met een zelfde helderheid dat ik zeker wist dat ik de marathon van Rotterdam zou gaan lopen, nog voor dat ik ooit een halve marathon liep. Hardlopen geeft me zo veel. Energie. Zelfrespect. Weerbaarheid. Veerkracht. Ik ben altijd lichtelijk obsessed geweest met Haruki Murakami, de man die iedere dag 10 kilometer hardloopt, de man die ieder jaar een marathon loopt. Ik ga niet elke dag 10 kilometer hardlopen. Wel ga ik voorlopig iedere dag mijn hardloopschoenen aantrekken.

Dit gaat niet over zoveel mogelijk kilometers maken. Dit gaat over mij en er iedere dag voor kiezen een deel van mijn dag te besteden aan datgene waar ik het meest van houd. Ik verdiepte me in andere mensen die midden in een running streak zitten. Van mensen die dit 30 dagen doen, van mensen die op dag 441 zitten en mensen die dit al 45 jaar doen. Dit gaat niet over pace of afstanden lopen, dit is voor mij een training in discipline en dedication.

“People sometimes sneer at those who run every day, claiming they’ll go to any length to live longer. But don’t think that’s the reason most people run. Most runners run not because they want to live longer, but because they want to live life to the fullest. If you’re going to while away the years, it’s far better to live them with clear goals and fully alive then in a fog, and I believe running helps you to do that. Exerting yourself to the fullest within your individual limits: that’s the essence of running, and a metaphor for life.”
Haruki Murakami, What I Talk About When I Talk About Running

Heel even twijfelde ik of ik wel iedere dag om 06.00 uur buiten wil staan, soms nog halfslapend. Maar toen werd ik begroet door bovenstaande zonsopkomst. Hallo, wereld. Ik weet niet hoe ver ik ga komen*, wel weet ik dat dit nu al, ontzettend goed voelt. Hardlopen is iets waar ik altijd op kan terugvallen. Stress, verdriet, boosheid? Hardlopen haalt de scherpe randjes er op zijn minst vanaf. Blij, gelukkig, energiek? Hardlopen versterkt het.

*Hardlopen is een blessuregevoelig sport en daarom is het belangrijk om goed naar mijn lijf te luisteren. Bij pijntjes zal ik niet doorrennen ook niet als ik op dag 99 voor de 100 zit. Ik houd teveel van lopen om met een blesssure door te lopen. Maar met een rustige opbouw, een rustige pace kan dit gewoon. Blessurevrij. So I ask myself: what’s the best thing that could happen?

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Kim
  April 30, 2015 at 09:11

  Mooi om te lezen wat hardlopen voor jou (en zoveel anderen) doet! :-)
  Ik hoop ook binnenkort weer te gaan lopen.

 • Reply
  Jessica - Eat.Run.Love.
  April 30, 2015 at 09:24

  Wat cool dat je dit gaat doen met het gevoel dat je het echt wil. Alleen daarmee kom je heel ver, ik hoop dan ook dat je er veel voldoening uithaalt en heel veel dagen dit gaat doen! Houd je ons af en toe op de hoogte van de voortgang en profijt die je er van hebt?

 • Reply
  Bente
  April 30, 2015 at 09:37

  Super dat je hier zo goed bij voelt! En ik moet bekennen dat hardlopen een heerlijk begin van de dag is (al kan ik me daar vaak ‘s ochtends vroeg niet van overtuigen!).

 • Reply
  felice
  April 30, 2015 at 10:25

  Gaaf dit! Zo fijn om dagelijks een inspirerend blog van jouw hand te lezen!!

 • Reply
  Nelleke
  April 30, 2015 at 10:36

  Gaaf voornemen! Ik hoop dat blessures en pijntjes je bespaard blijven en dat je de komende weken iedere dag kan lopen. Ben heel benieuwd naar je ervaringen, maar daar zal je hier vast wel over schrijven. :)

 • Reply
  Ise
  April 30, 2015 at 11:18

  Wauw wat goed! Ik heb niks met hardlopen maar kan wel genieten van zulke verhalen.

 • Reply
  Mies
  April 30, 2015 at 11:49

  Dit klinkt heel inspirerend. Ik heb altijd redenen om niet hard te lopen en heb mezelf ook een lange tijd wijsgemaakt dat het niks voor mij is. Maar door dit soort verhalen (en het feit dat mijn nieuwe huisje aan een mooie kade ligt) begint het me toch wel een beetje te trekken…

 • Reply
  Joanne
  April 30, 2015 at 13:18

  <3

 • Reply
  Jis
  April 30, 2015 at 15:08

  Wat mooi om te lezen wat hardlopen voor jou betekent! Ik loop 2x per week hard maar moet nog echt in een soort ‘flow’ komen.. Liefs, Jis

 • Reply
  Annemieke
  April 30, 2015 at 21:11

  Zo waar wat je beschrijft. Al ben ik (nog) niet into a running streak, maar km’s, zoveel mogelijk; jaa graag.

 • Reply
  Mari Durieux
  May 1, 2015 at 10:48

  Hardlopen is therapie voor ALLES, we houden ervan

 • Reply
  Deborah
  May 10, 2015 at 11:05

  Prachtig blog!!
  Goed dat dit je insteek is.
  Ben zelf ook begonnen met een 30 dagen doel. Gewoon om te kijken of ik mijzelf kan trainen in discipline en er een gezonde gewoonte van kan maken.
  Succes!!

 • Reply
  Running streak | Dream, smile & love
  October 26, 2015 at 16:44

  […] ik het artikel van Lindsey las, was het de eerste keer dat ik de term ‘running streak’ hoorde. […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: