Travel

Travel how to: een reis naar Azië voorbereiden

IMG_0156Een reis naar Azië voorbereiden gaat net even wat anders dan het boeken van een spontane citytrip. Meestal verblijf je al gauw een maand of meer op de gewenste bestemming, reis je heel wat af en moet je aan veel meer praktische zaken denken.  Hier mijn to do list die ik globaal volg voordat ik naar Azië vertrek.

 Bestemming(en) kiezen
Azië is groot en er is ontzettend veel moois te ontdekken, te proeven en te beleven. Er is een grote diversiteit aan culturen, signature dishes te proeven en tempels te bezoeken. Fantastisch vind ik dat. Voordat we naar Vietnam gingen hebben we avonden zitten brainstormen welk land we dit keer wilden gaan bezoeken. Maak een lijstje waar jouw bestemming aan moet vol doen. Wil je bountystranden? (Thailand), heel goed eten? (Vietnam) back to basics? (Cambodia en Laos) of liever jungle en prachtig duiken? (Maleisië). Door een lijstje te maken kun je een keuze gaan maken. Natuurlijk kun je bestemmingen tijdens zo’n reis ook bestemmingen combineren; na 3.5 week Vietnam reisden we verder naar Maleisië en Singapore omdat we deze reis ook graag mooi wilde duiken en heel benieuwd waren naar Singapore.

Tickets boeken
Is je keuze eenmaal gemaakt dan kun je tickets gaan zoeken. Mijn ervaring is hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn. In het hoogseizoen zijn tickets vaak honderden euro’s duurder, dus als je daar enigszins omheen kunt reizen is dat zeker de moeite waard. Voor Vietnam betaalde ik afgelopen zomer echt de hoofdprijs, Bali in maart was een stuk beter te doen. Ook de prijzen van de accommodaties ter plaatse kunnen erg verschillen. In Bali verblijf ik in het staartje van het regenseizoen en dat is te merken, vaak ben ik maar 12 euro per nacht kwijt voor prima slaapplekken, in de zomer verdubbelen de prijzen. Tickets zoeken doe ik altijd via Skyscanner, vind ik daar de goedkoopste tickets dan surf ik verder naar de uitvoerder van de vlucht. Vaak boek ik de vlucht dan rechtstreeks voor nog een paar tientjes minder.

Praktische zaken
Een maand te voren is het handig om de meest praktische zaken geregeld te hebben. Veel landen verstrekken bij aankomst een visum on arrival, maar in een aantal landen moet je van te voren langs de ambassade. Let er ook op dat je paspoort in de meeste landen nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Visum geregeld? Tijd voor inentingen. Ga je voor het eerst naar Azië? Dan kan dit een aardige kostenpost zijn. Met sommige inentingen moet je minimaal drie weken van te voren beginnen (rabiës bijvoorbeeld) omdat je herhaalprikken nodig hebt.  Twijfel je over gegeven adviezen of hoor je tegenstrijdige verhalen? Je kunt altijd even contact opnemen met je huisarts. Zelf haal ik mijn inentingen altijd bij de Travel clinic van het Havenziekenhuis, maar ook hier heb ik helaas weleens tegenstrijdige adviezen gekregen.

Voorpret
Citytrips bereid ik meestal zoveel mogelijk online voor; via via vraag ik de leukste adresjes en met een hoop horecamensen in mijn kennisenkring is er altijd wel Barcelona/Parijs/Londen addict te vinden die mij de leukste hotspost verteld. Ga je naar Azie, dan ligt het iets anders. Je moet je een beeld van een heel land vormen, vaak weet je van te voren nog maar heel weinig van zo’n onbekend land. Mijn uitkomst? De Lonely Planet. Ik weet dat er veel mensen zijn die de LP haten en reizen met de LP vreselijk onorigineel vinden, maar ik ben er gek op. Iedere LP begint met de highlights van het land, met 10 of 20 topervaringen die de moeite waard zijn. Door deze te lezen vorm ik een beeld van het land, word ik enthousiast en heb ik een beetje houvast in mijn handbagage. Voor accommodaties en restaurants kun je heel goed de locals of andere reizigers om tips vragen, maar het is wel super handig als je een boek hebt waarin staat hoe je het beste van punt a naar punt b komt en waarschuwt voor de plaatselijke scams. Geloof me, dankzij de LP herkenden we een aantal trucs van Vietnamese taxichauffeurs en wisten we dat ‘Budha day’ een verzinsel in Bangkok was om toeristen ergens anders heen te lokken.

Kostenplaatje maken
Dit neem ik me altijd braaf voor, maar in de praktijk werkt het bij mij niet echt zo. Meestal kijk ik vlak voor vertrek wat ik gespaard heb en deel ik dat door het aantal dagen dat ik weg ben. Een globale schatting maken kan wel handig zijn: wat wil je bijvoorbeeld gemiddeld ongeveer uitgeven aan overnachtingen? Als je dit weet kun je de ene week wat meer budget gaan zitten, om de volgende week een luxe resort te boeken. Budget wil trouwens helemaal niet altijd betekenen dat het er stikt van de beestjes of dat het smerig is. Terwijl ik dit schrijf kijk ik uit op een prachtig verlicht zwembad en slaap ik straks in een hemelbed in een kamer met airco en warm water. En dit alles voor 17 euro per nacht.

Inpakken
Een week van te voren begin ik met het maken van mijn paklijst. Vooral omdat het voor rust in mijn hoofd zorgt en ik niet constant hoef te denken “oh dat moet ook nog mee”.  Veel kleding neem ik meestal niet mee, het klimaat is vaak een beetje vochtig en klam en dus wil je gewoon luchtige shirtjes en broekjes mee. Tussendoor laat ik mijn kleding wassen en er is nog nooit iets verpest (al heb ik daar andere verhalen over gehoord, neem dus niet je alermooiste kleding mee). Een warmere set kleding voor als je de bergen ingaat, een paar goede schoenen en eventueel een regenponcho.

Verder altijd in mijn backpack:
Zeep zonder water (kan niet zonder, vooral na geldtransacties was ik mijn handen hiermee graag: ik heb een theorie dat je niet zozeer ziek wordt van ander eten, maar van smerig en vies geld)
zonnebrand/aftersun
antimuggenspray met deet
medicijnen
creditcard
een notitieboekje met alle belangrijke telefoonnummers en het nummer van de ambassade
dollars
een kleine clutch waar ik al mijn belangrijke spullen bij elkaar kan houden
Mijn Lonely Planet
Een tweede bankpas en wat dollars bewaar ik altijd onderin mijn backpack voor het geval ik mijn porto kwijtraak. 

Enjoy
Een beetje cultuurshock is soms onvermijdelijk maar dat maakt de reis ook bijzonder. De nieuwe gerechten die je gaat proeven, de andere culturen waar je in terecht komt zijn zo de moeite waard. En de taxi scams zijn frustrerend maar veranderen al snel in een goed verhaal voor thuis. Het is dat ik me momenteel in Azie bevindt anders zou ik meteen beginnen met een volgende reis plannen. Laos en Cambodia staan op dit moment hoog op mijn verlanglijstje.

Hebben jullie de wens om nog Aziatische landen te bezoeken?

Liefs!

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Natasja
  March 25, 2014 at 14:48

  Azië trekt mij gek genoeg dus niet zo… hoewel ik na tal van prachtige blog verhalen van o.a. jou steeds meer begin te denken dat ik er misschien toch maar eens heen moet. En ♥ Lonely Planet!

 • Reply
  Sabine de Witte
  March 25, 2014 at 15:20

  Ik sluit me aan bij Natasja, al ontkom ik er natuurlijk niet aan qua luxe :) En ik vind Lonely Planet fijn voor verre reizen, alleen iets minder geschikt voor citytrips :)

 • Reply
  Ines
  March 25, 2014 at 16:10

  Lijkt mij leuk om eens naar Bali te gaan maar euh … hallo vliegangst :(

 • Reply
  Debby
  March 25, 2014 at 16:36

  Nice! Zo heb ik mijn reis ook zo’n beetje voorbereid. Maar plannen blijken toch altijd weer anders uit te pakken :’)

 • Reply
  Bianca
  March 25, 2014 at 17:03

  Lonely planet! Ik ben ook fan, het is toch handig om alle kaarten, gegevens over verbindingen (wel of geen ov bijvoorbeeld), ideeën voor uitstapjes, de highlights (niet origineel, maar het is toch niet voor niets een highlight?) en ideeën voor slaapplekjes (echt leuke plekken gevonden dankzij LP) en restaurantjes in een boek te hebben.
  Als ik ga rondreizen spiek ik vaak ook nog even bij reisorganisaties die kant en klare rondreizen hebben, vaak staan daar reële reisafstanden in, wat zeker in Aziatische landen vaak lastig in te schatten is, en leuke plekken om te bezoeken (al hangt dat wel echt van de reisorganisatie af).

  En na Laos, Cambodja, Vietnam, Bangkok (om dat zou heel Thailand te noemen ;-)) en Indonesië wil ik zeker nog meer zien van Azië! Sowieso meer van Indonesië, andere eilanden, maar ook Maleisië, Sri Lanka, Filipijnen (Wie is de mol gezien? Wauw!) staan nog op het lijstje… Maar, nu zwanger, dus de eerste jaren zullen de reisjes nog wel wat meer in de buurt blijven.

 • Reply
  Esther
  March 25, 2014 at 19:17

  Fijn artikel. Ik ben juist erg gefascineerd door Azië! De cultuur, de natuur, de mensen en het eten, geweldig! Zelf plan ik in het najaar naar Thailand en Cambodja te gaan. Weliswaar in het regenseizoen, maar zoals je al schrijft, alles is wel een stuk goedkoper!

 • Reply
  Nuria
  March 25, 2014 at 20:21

  Wat een goeie tips!!

 • Reply
  Yvon
  March 25, 2014 at 20:38

  Je voorbereiding is denk ik wel een beetje algemeen. Ik probeer het ook wel zo te doen. Zelf geef ik echter de voorkeur aan de Rough Guide.
  En landen in Azië, ja hoor er zijn er nog genoeg die ik wil zien. Cambodja, Vietnam, India, Indonesie & Japan bijvoorbeeld.

 • Reply
  Linda
  March 25, 2014 at 20:39

  Heel leuk om te lezen, ik plan op dit moment een reis naar Thailand. We gaan maar twee weken, want onze twee kindjes blijven thuis. Normaal gaan we altijd naar de VS, dus dit is echt even wat heel anders. Tripadvisor is mijn grote vriend.

 • Reply
  Anke
  March 25, 2014 at 20:50

  Jaaaaa, ik wil zeker nog eens/meer Aziatische landen bezoeken! Al helemaal als ik van die mooie plaatjes zie ;)

 • Reply
  Food Love and Happiness
  March 25, 2014 at 21:15

  Hallo zeg, neem alleen die 1e foto en ik vind het al een geslaagde blogpost, prachtig! Maar leuk om te lezen, goede tips. Ik ben helaas nog nooit in Azië geweest, staat hoog op m’n lijstje!

 • Reply
  Ise
  March 25, 2014 at 23:02

  Bedankt voor deze tips! Komt goed van pas :)

 • Reply
  Sandra
  March 26, 2014 at 11:12

  Zo herkenbaar die zeep zonder handen. Ik word ook altijd een beetje kriebelig van (papier)geld. Zeker in Amerika, waar men zo goed als álles met briefjes doet. Bah!

  Op de één of andere manier heb ik niet zoveel met Azië. Ik ben er nog nooit geweest en inmiddels zo verkocht aan Amerika dat ik bang beng dat Azië tegen gaat vallen. Stom hè?

  (Of zou het zelfbescherming zijn? Eens geweest, nooit meer iets anders? En daar heb ik al zoveel van haha!)

 • Reply
  Mandy
  March 26, 2014 at 11:25

  Laos, Cambodja, Thailand, Japan, Indonesië, India, Sri Lanka… mijn wensenlijstje voor Azië is mega lang. Thanks voor je handige tips!

  • Reply
   Sandra
   March 26, 2014 at 13:42

   Ik moet mij er toch eens meer in gaan verdiepen als ik al jullie reacties zo lees ;-)?
   In welk land moet ik starten als niet-Azië kenner? Zeker de hygiëne van voedsel vind ik belangrijk :)

   • Reply
    Lin
    March 28, 2014 at 15:16

    Hmm Singapore dan ;) netjes en heel schoon. En eten en hygiëne… Tsja, niet op straat eten dan, maar hoe het er in de keuken uitziet weet je nooit. Ik ben *even afkloppen* nog nooit ziek geworden van eten in Azië.

 • Reply
  Sanne
  March 26, 2014 at 20:00

  Hoewel ik wel een beetje verleid raak door jouw prachtige foto’s, trekt Azie me echt totaal niet. Sowieso ben ik meer een Europa die-hard, al zou ik heel graag wel naar Noord- en Zuid-Amerika willen gaan. Maar nee Azie, ik weet het niet. Volgens mij zou ik daar heel ongelukkig worden, al is mijn beeld van Azie voornamelijk steden als Bangkok of landen als India. Waar jij zit, ziet er wel prachtig uit. En over een vijfsterren resort op Bali zou ik ook niet klagen ;-)

 • Reply
  Fleur
  March 27, 2014 at 10:06

  Handig en goede tips! Heel herkenbaar allemaal.
  @ Sandra: als je voor het eerst naar Azie gaat, zou ik beginnen bij Thailand. Dat is toch wel het “meest” ontwikkelde land, bovendien is het een land waar je makkelijk van plaats naar plaats kunt reizen en heeft het ook nog eens paradijselijke stranden. Gaan, dus! :-)

 • Reply
  Kimberley
  March 27, 2014 at 12:03

  Ik zou heel graag naar Azië willen, maar ik ben altijd bang geweest dat ik daar zou stranden of iets dergelijks (geen idee waarom). Een vriendin van mij woont in Singapore en daar is alles modern en praten de mensen Engels, dat zou ik dan wel weer durven. Ik wil het wel ooit nog doen, het staat op mijn bucket-list.

 • Reply
  Mandy
  March 27, 2014 at 18:47

  Ik ben in Thailand geweest en ik wil dolgraag de rest een keer verkennen. Ik ben echt verkocht aan Azie!

 • Reply
  Kim
  March 27, 2014 at 21:57

  Ik ga einde dit jaar door Azië reizen! Ben al wel in Indonesië geweest maar dit wordt de eerste keer zo lang weg (4 a 5 maanden) en backpacken dus spannend!!

 • Reply
  Ellen
  April 14, 2014 at 15:00

  Goede herinneringen, al die inentingen, ik zal er in het najaar weer aan een paar moeten geloven. Met O&N hebben we net van het weekend twee weken geboekt, veeeer vooruit, maar wel lekker goedkoop. Meer een beetje de combi helemaal niks doen en rustig sightseeing, dus ik ben benieuwd naar al je komende verhalen! en de gili islands! :)

 • Reply
  Karbonkel
  April 22, 2014 at 02:28

  Azië lijkt me super! Ik wil heel graag een keer heen

Leave a Reply

%d bloggers like this: