Food

Recept: tomatensoep met knoflookcroutons

De herfst is in volle gang en ik heb er de laatste week een beetje last van. Werd ik de hele lente en zomer extreem vroeg en uitgerust wakker; nu kost het me wat meer moeite om op te staan. En vervolgens kost het me weer moeite om onder de warme douche vandaan te komen. Ook heb ik hele dagen honger, alles binnen handbereik verdwijnt in mijn maag. Nu kan ik echt niet de hele winter om pasta en risotto gaan leven; tijd voor een lekker herfstrecept dat enigszins gezond is: tomatensoep met home made knoflookcroutons.

Benodigdheden:

Soep
Groentebouillonblokje
5 grote tomaten
fles passata
een witte uit
teentje knoflook
Kopje blonde linzen
Peterselie (vers)
Crème fraise
Olijfolie

Croutons
Niet gesneden brood (Bijvoorbeeld passiebrood van de AH)
Teentje knoflook
Zout & peper
Olijfolie
Rode wijnazijn

Croutons: Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd de korsten van het brood en snijd het binnenste tot mooie blokjes. Doe deze blokjes in een schaal en besprenkel met olijfolie, rode wijnazijn, zout, peper en een geperst teentje knoflook. Leg de croutons vervolgens op een bakplaat en doe ze voor tien minuten de oven in. Draai de croutons na 10 minuten om (met een tang) en laat ze nog eens 10 minuten staan. Hierna mag de oven uit, maar kun je de croutons in de oven laten staan. Intussen kun je natuurlijk aan de slag met de soep.

Soep: Snijd de witte uit, een teentje knoflook en de tomaten fijn. Zet een soeppan op het vuur en doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Wanneer de olie warm is, zet je het vuur laag en voeg je de gesneden ingrediënten toe. Doe een deksel op de pan en kook het geheel tot het lekker zacht wordt. Vergeet niet afentoe te roeren.

Voeg hierna een liter water, een bouillonblokje en de passata toe. Goed roeren. De soep mag niet gaan koken. Voeg nu ook het kopje linzen toe. Laat tien minuten op een zacht vuurtje staan. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Serveer met een lepel crème fraise, de zelfgemaakte croutons en peterselie.

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply
  Bianca
  November 27, 2012 at 08:24

  Het eerste wat ik vaak doe als thuis kom is soep opwarmen.
  Zo heerlijk om weer warm te worden!
  Dit recept ga ik binnekort proberen!

 • Reply
  Foodloveandhappiness
  November 27, 2012 at 08:32

  Lekker! Een soepje is altijd goed, maar ik wil toch altijd wat meer bite, dus deze zelfgemaakte croutons maken het helemaal af :)

 • Reply
  Sophie
  November 27, 2012 at 08:46

  Heerlijk maar voor mij hoort verse tomatensoep wel echt bij de zomer. Dan sla ik twee kilo tomaten in voor een euro bij mijn groenteboer en maak een grote pan!

 • Reply
  Les is more
  November 27, 2012 at 09:52

  mmm, heerlijk! Wel lekker smelly (hihi), maar goed te doen op een zondag. Ga zo door met receptjes.
  xoxo

 • Reply
  Milou
  November 27, 2012 at 10:58

  Tomatensoep is altijd goed, ziet er erg lekker uit. Deze ga ik ook eens proberen :-)

 • Reply
  Marlyssa
  November 27, 2012 at 12:26

  Een soepje is altijd goed en lekker. Ziet er goed uit:)

 • Reply
  Elke
  November 27, 2012 at 12:31

  Hmmm, dat ziet er heerlijk uit!

 • Reply
  Nanda
  November 27, 2012 at 16:31

  Ik vind soep heel lekker, dit recept lijkt me leuk om te maken!

 • Reply
  josie
  November 27, 2012 at 16:53

  Krijg er trek van :(

 • Reply
  Lenneke
  November 27, 2012 at 17:14

  Oeh, lekker!

 • Reply
  Lyanne
  November 27, 2012 at 17:27

  Ziet er goed uit! Ik hou van tomatensoep. Helemaal als het zo koud is buiten!

 • Reply
  Marieke
  November 27, 2012 at 17:41

  Ohh wat heerlijk. Ik ben echt gek op tomatensoep. Vers is het natuurlijk het allerlekkerst!

 • Reply
  Charlot
  November 27, 2012 at 19:02

  Mm.. ik eet de laatste tijd vaak soep als avondeten.. Makkelijk en lekker
  Gewoon een lekkere grote kom maaltijdsoep, wat sneedjes brood erbij! Klaar..
  Heerlijk :) Dit receptje lijkt me ook heel erg lekker, vooral die croutons erin! mmmm

  X Charlot

 • Reply
  Jolien
  November 27, 2012 at 19:45

  Mmm, ziet er erg lekker uit!

 • Reply
  Carina
  November 27, 2012 at 21:56

  Ohh, ik hou echt zo van soepjes! Heerlijk :) Ik maak ook vaak zelf tomatensoep maar nooit zo, zeker een keer proberen.. Nog bedankt voor je reactie

 • Reply
  Ise
  November 28, 2012 at 13:48

  Hmmm lijkt me lekker, zeker met dit weer!

 • Reply
  Angelique
  November 28, 2012 at 14:13

  Dat klinkt echt super lekker! Ik sla het recept even op:-)

 • Reply
  Nuria
  November 28, 2012 at 18:46

  Yumm!!

 • Reply
  PSbyDila.com
  November 29, 2012 at 00:21

  Ik houd van tomatensoep. <3 Vooral in de winter.

 • Reply
  Marike - LIVWOW.nl
  December 2, 2012 at 01:47

  Lekker! Ik eet altijd soep als ik een thuiswerkdag heb, heerlijk eten tijdens het werken door.

Leave a Reply

%d bloggers like this: