Food

Recept: salade met kip en venkel

Deze salade van saffraan kip met kruiden en venkel komt uit het boek Jeruzalem van Ottolenghi. Een boek vol bijzondere, niet alledaagse recepten. Afgelopen week maakte ik dit recept en wil het graag met jullie delen. Ik ben zelf gek op venkel in combinatie met zeevruchten, maar gebruik het nooit in salades. Zonde, het past heel goed in (warme) maaltijdsalade en maakt het geheel lekker fris.

Ingrediënten voor twee:

Een kleine sinaasappel
50 gram honing
theelepel saffraandraadjes
1 eetlepel witte wijnazijn
3 dl water
300 gram kipfilet
4 eetlepels olijfolie
een venkelknol, in dunne plakken
handje koriander
handje munt
handje basilicum
scheutje citroensap
kwart rode chili peper, fijngesneden
teentje knoflook
zout en peper

Verhit de oven voor op 200 graden. Snijd de sinaasappel in partjes en verwijder eventuele pitten.

Doe de sinaasappelparten in een klein pannetje met honing, saffraan, witte wijn azijn en zoveel water dat de partjes net onder staan. Breng aan de kook en laat ze een uurtje zachtjes koken. Uiteindelijk moeten de partjes overblijven met ongeveer drie eetlepels siroop. Mix de sinaasappelpartjes in een foodprocessor met de siroop tot een gladde mix (verwijder eerst de schil als je niet zo van bittere smaken houdt).

Meng de kipfilet met de olijfolie en zout en peper in een kom en zet een grillpan op hoog vuur. Grill de kip aan iedere kant twee minuten, en zorg voor een ruitpatroon op de kip. Leg de kip in de oven en laat in de oven tot de kip gaar is (15 tot 20 minuten).

Haal de kip uit de oven en scheur in grote stukken. Doe de stukken in een grote kom en schep de helft van de sinaasappelpuree erdoor ( de rest kun je een paar dagen in de koelkast bewaren als dressing en bijvoorbeeld bij zalm of makreel serveren). Doe de overige ingrediënten voor de salade erbij en schep alles door elkaar. Maak op smaak met wat zout, peper, olijfolie en eventueel citroensap.

Bon appetit!

(PS: wie nog lekkere recepten met venkel weet, mag een comment achterlaten).

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Nanda
    May 30, 2013 at 09:15

    Klinkt goed! Ik heb een keer een bouillabaise gehad met venkel, en gegrilde venkel is ook lekker :)

  • Reply
    Melanie
    May 30, 2013 at 11:26

    Ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    annouska
    May 30, 2013 at 11:47

    Wauw dat ga ik dit weekend meteen eens proberen.

  • Reply
    Joyce
    May 30, 2013 at 12:24

    Ziet er echt heerlijk uit!

  • Reply
    Britt
    May 30, 2013 at 14:48

    Ik heb net vegetarische kip gekregen bij de Jumbo, weet bij god niet wat ik er mee aan moet (“ehh kip, wat doe je daar ook alweer mee?”), dus misschien is dit een leuk gerechtje!

  • Reply
    Maura
    May 30, 2013 at 22:43

    Ziet er lekker en gezond uit

Leave a Reply

%d bloggers like this: