Running

Race report – Marathon du Medoc

Processed with VSCO with a5 preset

Het is godsgruwelijk vroeg wanneer mijn wekker om 05.00 uur gaat. Heb ik überhaupt wel geslapen? Met mijn ogen nog half dichtgeknepen stommel ik naar de keuken om een bordje macaroni te maken. Niet omdat ik een kater heb, maar omdat ik een marathon ga lopen. Een marathon met 20 wijnstops wel te verstaan. Een goede bodem is dus geen overbodige luxe.

Om kwart over 6 stappen we in de Uber die ons naar de pendelbus brengt; zodra ik Ginger spice en Baby spice ontwaar en een paar meter verder op twee Boy George’s zie wandelen weet ik dat ik op de goede weg ben.

Als je nu denkt dat ik niet goed geworden ben of hallucineer heb je het mis. Ik ben onderweg van Bordeaux naar Paulliac waar de 33ste editie van de fameuze wijnmarathon wordt gehouden en traditiegetrouw verkleden mensen zich in thema dit jaar: Vinyl on Music.

IMG_5835

In de bus knik ik naar de twee leden van Abba naast me en ik probeer nog wat te slapen; dit gaat gelukkig goed en iets na achten komen we in Paulliac aan, waar de Marathon du Medoc zal starten. Een snelle kledingwissel en een met eyeliner goed geplaatste moedervlek zorgen er binnen mum van tijd voor dat ik ben omgetoverd tot Madonna, de eighties variant wel te verstaan. Intussen word ik omringd door Elvissen, The Beach Boys en de blues brothers; wat is deze sfeer waanzinnig.Deze marathon loop je, zeer waarschijnlijk niet voor een PR. Je zou wel gek zijn om de beste chateaus uit de regio’s keihard voorbij te lopen en de kans om een paar waanzinnige cru’s te proeven aan je neus voorbij te laten gaan. Behalve wanneer je echt denkt kans te maken op een podiumplaats; dan win je namelijk je gewicht in wijn. Only in Frankrijk people.

FullSizeRender (1)Om half tien klinkt het startschot en begint de groep mensen langzaam op gang te komen. Joanne en ik staan vermoedelijk ergens in het midden van de tienduizend mensen die starten. Ik heb er heel veel zin maar ben ook een beetje bang. Voor mijn vorige vier marathons heb ik netjes tot 20/35 kilometer getraind. Dat is voor deze marathon wel anders ;)Bij het drie kilometerpunt is er ineens een mega opstopping; ah daar is de eerste wijnstop! We besluiten de eerste over te slaan en zo een beetje de massa voorbij te lopen. Een goede keus want de eerste paar kilometers gaan door een klein doprje met smwalle straatjes. Rond kilometer 6 lopen we het dorp goed uit en rennen we langs de eerste wijngaarden. Wat is dit mooi! En wat is dit vals plat, maar dat hebben we later pas goed door.

IMG_5855De tweede wijnstop slaan we zeker niet over; dit prachtige chateau schenkt hun wijn in echte glazen. Ik drink wijn tijdens een marathon, is this real life?

Er was de hele week slecht weer voorspeld maar de lucht is prachtig blauw, de zon schijnt en ik loop samen met een van mijn liefste vriendinnen door Frankrijk. Ik voel me intens gelukkig en mijn benen voelen goed.

IMG_5943Hierna stoppen we bij bijna iedere wijnstop voor een klein slokje wijn en genieten we van de muziek bij iedere stop. De sfeer is waanzinnig en uiteraard worden mensen steeds uitbundiger ;)

Gelukkig zijn er naast de wijnstops nog veel meer waterstops; super goed geregeld naast water ligt er namelijk steeds voldoende fruit, koekjes en zoutjes. Echt heel goed geregeld allemaal.

IMG_5881

Vanaf een kilometer of 25 begin ik wel te voelen dat ik niet zo getraind ben als voorgaande jaren en wisselen we het rennen af met stukjes wandelen, meestal gecombineerd met een klein slokje wijn. Sommige mensen doen niet anders dan snelwandelen, anderen nemen heel lang de tijd om wijnen te proeven en rennen dan opeens weer keihard naar het volgende chateau.

Vanaf kilometer 30 wandelen we bij ieder kilometerpunt een stukje; maar ik voel me nog verrassend goed, alsof mijn lijf nog weet hoe het een marathon moet lopen. Ook is er zoveel afleiding tijdens het parcours dat ik me niet per se focus op hoe mijn benen voelen.

Bij kilometer 37 wordt het echter wel doorbijten. Au, mijn benen willen niet meer. Daarnaast heb ik ook nog nooit zo lang gelopen als nu. Met al die prachtige stops zit er natuurlijk geen PR in, we tikken ruim de 6 uur aan. Vanaf kilometer 40 lijkt het nog oneindig te duren en zelfs de oesters, steak en ijsjes die ze daar uitdelen kunnen me niet meer opvrolijken. We willen die FINISH zien.

Nog even en we zijn er; eindelijk de finish boog en we finishen in 6 uur 24 minuten. Genoten van (bijna) iedere kilometer en heel veel mooie wijnen geproefd, wat een marathon.

Naast een medaille krijgen we, hoe kan het ook anders, ook een fles wijn van de organisatie.

Echt, als je van wijn en hardlopen houdt dan moet je deze marathon op je bucketlist zetten. Ik wil deze marathon ooit weer lopen. Maar wellicht eerst Berlijn om te zien of ik mijn tijd van 3.58 wat verder kan aanscherpen.

Liefs!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Rebecca
  September 14, 2017 at 16:46

  Wat een fantastische combinatie! Een ander vraagje, wat is er gebeurd tussen jou en Lianne selfhelphipster?
  Jullie leken de beste vriendinnen, maar ik zie er niets meer van terug op social media? Uit elkaar gegroeid?

 • Reply
  milou
  September 16, 2017 at 20:08

  Geniaal! Wat een supertoffe race en dat door het prachtige Frankrijk. Gaat op t lijstje!

Leave a Reply

%d bloggers like this: