Diary

Project January – minimalisme challenge

xn4t2pvuugk-beatriz-perez-moya

Ergens eind december, speurend naar goede voornemens en tussen de lijstjes van mensen die het weer helemaal anders gaan doen stuitte ik op dit blog; Laurens gooide in een luttele 30 dagen meer dan 500 items weg en bracht zo meer rust in huis en hoofd.

Nu gaat een minimalistische levensstijl over veel meer dan alleen ruimte in je huis en kledingkast en als iemand me kan vertellen hoe ik dat in 2017 voor elkaar ga krijgen: holla at je girl!

Maar met een verhuizing in 2017 en het gevoel van ach je moet toch wat met je leven besluit ik met vol goede moed om deze challenge aan te gaan. Eerst ruimte in mijn huis, dan maak ik me daarna wel druk om die rust in mijn hoofd.

1 januari – 1 item
Welk jaar is het? Wie ben ik? Hoe laat is het? Het enige dat ik wil is een pak melk leegdrinken en mezelf weggooien. Maar zelfs dat lukt niet. Over welk item ik als eerste ga weggooien wil ik verder niet eens nadenken. Terug naar bed. Hallo 2017.

2 Januari – 2 items + 1
Ha, maandag! De eerste echte nieuwe dag van het jaar. Ik voel me stukken beter en begin om half 7 ‘sochtends vol goede moed mijn auto te krabben. Als ik in stap, kijk ik om me heen en zie ik genoeg items die weg mogen moeten. Ik besluit mijn auto voor een later moment te bewaren, een dag die wat meer items behoeft. Na een dag vol deadlines, een yogales en zelfgemaakte soep zit ik tevree op de bank. Bijna trek ik al mijn badjas aan als een knagend stemmetje in mijn hoofd over de drie items begint. In mijn keuken zie ik drie lege wijnflessen staan. Ha, precies drie, ik heb vast de week ervoor een grotere batch aan lege flessen weggegooid. Ergens bekruipt me het gevoel dat deze challenge niet helemaal zo werkt; maar mijn keuken is alvast iets leger.

3 januari – 3 items
Vandaag is makkelijk; ooit kreeg ik drie beschilderde mokken met koeien erop, met paarse weilanden en groene luchten in vaag pastel. Waarom ze het überhaupt zo lang overleefd hebben is een raadsel. Weg ermee.

Dag 4 – 4 items
Een grijze panty met gaten, een haarband, ondergoed uit mijn middelbare schooltijd en een eenzame sok.

Status: nog niet verlicht.

Dag 5 – 5 items
In mijn keuken staan heel veel fijne kookboeken; de zilveren lepel zit onder de vlekken (want veel en vaak gebruikt) en zo heb ik nog een paar boeken waar ik regelmatig inspiratie uit haal. Daar zijn echter in de jaren ook boeken als 500x vlees voor op de barbecue en de wonderen van de Friese keuken (in het Fries!) tussen komen te staan. Nooit opengedaan. En dus weg ermee.

Dag 6 – 6 items + dag 7 – 7 items
Op dag 6 vergeet ik mijn challenge even; maar dat komt mooi uit. Zo mag ik op dag 7 13 items weggooien en dat is precies een stapel tijdschriften in het raamkozijn die ik al gelezen heb. Tijdschriften lees ik vaak al maar voor de helft; waarom ik denk dat ik ze moet bewaren voor een tweede keer lezen is mij een raadsel.

Dag 8 – 8 items
Tijd om in de badkamer te beginnen; tussen de zonnebrand en dagcrème staan ook een hoop potjes en flesjes waar ik waarschijnlijk nooit iets mee ga doen. Van douchegel gewonnen met Sinterklaas dobbelavonden tot iets te kruidig ruikende conditioner uit een goodiebag van de natuurwinkel. Weg, weg, weg alles moet weg.

Dag 9 – 9 items
Mijn make-up stash is klein en dat houd ik graag zo; in een klein tasje past precies alles wat ik nodig heb. 1 mascara, 1 blush, 1 eyeliner etc. Is mijn favoriet op dan koop ik vaak dezelfde opnieuw. Toch vind ik 9 half vergane of nooit gebruikte make-up items. Bye bye.

Dag tien – 10 items
Mijn kledingkast wordt ieder seizoen geïnspecteerd; wat kapot is gaat weg. Wat niet meer wordt gedragen gaat naar de zak van Max. Ik verwachte hier dan ook weinig te vinden; toch lukte het me om 10 items (veelal miskopen) uit de kast te vissen. Met sommige items maakte ik een vriendin blij, de rest ging in de kledingbak.

Dag 11 – 11 items + dag 12 – 12 items
Help, hoe meer zooi ik opruim; hoe meer zooi ik lijk te vinden. Op dag 12 loop ik een dag achter en toch vind ik makkelijk 23 items; veel oude notitieboekjes (mijn gedachten waren 4 jaar geleden echt niet zo briljant dat ik dat wil kunnen nalezen), toch nog wat tijdschriften, een oude bokaal, een plastic zonnebril, een USB-stick die het niet meer doet en nog meer prullen.

Ergens had ik verwacht halverwege deze challenge al met mijn handen in het haar te zitten en niet meer weten wat weg te gooien. Niet dus. Ik koop namelijk niet stelselmatig te veel kleding, heb een klein huis met weinig bergruimte waardoor ik al vaak dingen weggooi of in eerste instantie niet koop.

Ik ben benieuwd welke 27 items ik vandaag teveel in huis heb en ga maar eens in de keuken beginnen. Eind januari ben ik benieuwd of ik de 500 items heb kunnen aantikken.

Fijn weekend!

ph by: Beatriz Perez Moya

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Josianne
  January 14, 2017 at 09:12

  Wat goed dat je dit doet! Ik was er ook aan begonnen, maar al snel weer afgehaakt. In februari maar weer opnieuw oppakken denk ik. Er ligt nog zoveel zooi in m’n huis waar ik helemaal niks mee doe!

 • Reply
  Patricia
  January 14, 2017 at 10:36

  Dit vind ik wel een leuke manier van opruimen en leegmaken van je huis wat je niet gebruikt. Succes en benieuwd of je op dr laatste dag nog dingen vind om weg te doen

 • Reply
  Dionne
  January 14, 2017 at 11:05

  Zo. je bent goed bezig. Ik heb ook besloten te ontspullen vanaf januari, omdat ik zoveel zooi had, en het voelt zo goed!

 • Reply
  Jazzy
  January 14, 2017 at 11:08

  Ohh, wat goed dit! Met een reis op de planning waarbij we het huis weg gaan doen (en in dat huis een zolder vol spullen hebben die we daar tijdens de verhuizing in hebben gezet en nooit meer naar hebben omgekeken) is dit écht iets wat ik ook moet proberen.

 • Reply
  Ayla
  January 14, 2017 at 11:49

  Ha, wat een leuke aanpak! Ik ben de afgelopen 10 jaar zo’n 12x verhuisd, dus echt veel troep heb ik gelukkig niet meer. Mijn vriend zou daarentegen erg van jouw ervaring kunnen profiteren…

 • Reply
  Maaike
  January 14, 2017 at 14:58

  Wat een goeie… al zijn de laatste dagen waarschijnlijk heel heftig qua hoeveelheid… voor mij iets voor in februari!

 • Reply
  Ise
  January 15, 2017 at 11:50

  Goede challenge! Ik ben vooral mijn kledingkast(en) aan het uitdunnen, daar zou ik ook al een halve challenge mee kunnen volbrengen ;)

 • Reply
  Debby
  January 15, 2017 at 12:26

  Goed bezig! Ik ga het in februari doen :) En heb al een hoop weg gedaan voor de verhuizing haha, ben ook benieuwd of het lukt.

 • Reply
  Ellen
  January 17, 2017 at 11:45

  Netjes! Tijdens je verhuizing ga je zeker in 3 dagen meer dan 400 items weggooien. Tot nu toe ben ik ieder jaar verhuist en hoewel ik hele dozen bij de kringloop wegdrop en ik al heel weinig over heb gehouden, denk ik toch elke keer weer: hoe heeft DIT de vorige verhuizing overleefd?! Ben benieuwd hoe je er over een paar weken bij zit :)

 • Reply
  Mille Pagine
  January 31, 2017 at 17:07

  Goed bezig! Hoop dat je met tijdschriften en kleding etc anderen blij hebt kunnen maken!
  Ik doe een soort gelijk project. Gisteren heb ik de app Minimalist Free gedownload. Supermakkelijke manier om bij te houden hoeveel spullen je straks armer bent! Misschien is het ook wel iets voor jou. Ik ga er ook inzetten wat ik koop. Vroeger deed ik dat in Excel, maar dit is makkelijker… en leuk om te doen! Van het weekend gaat er weer stapel tijdschriften weg, voorspel ik zo :-)

Leave a Reply

%d bloggers like this: