Peer & Honing Kwarktaart

By February 16, 2017 Food, Foodlou No Comments

12187947_500966040064333_2793810760969973942_oIk vind het heerlijk dat het zonnetje en hogere temperaturen het langzaam overnemen van de winterkou. Grappig is dan wel weer dat, hoe warmer het buiten wordt, hoe meer zin ik krijg in frisse en fruitige gerechten. Desondanks zoek ik volgende week toch nog even stukje winter op tijdens een weekje skiën in de Franse Alpen, hopelijk wel met een lekker zonnetje! 

Op mijn vakantie zal ik mij naast skiën voornamelijk veel bezighouden met kaasfondue, rode wijn, raclette, bier, confit de canard, baguettes, pain au chocolat, en had ik kaas al genoemd? Voor in de tussentijd heb ik wel een heerlijk receptje voor je klaar staan: een peer & honing kwarktaart met een bodem van dadels en volkoren koekjes. Deze verfrissende kwarktaart bevat geen toegevoegd tafelsuiker en staat binnen een paar uurtjes op tafel. Peren zijn meestal tot en met maart op hun best, dus dat lijkt mij een perfecte reden om snel de keuken in te duiken!

Ingrediënten bodem12193486_500830566744547_6973055133446021868_n

  • 100 gram fijngemalen volkoren biscuits
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl koek & speculaaskruiden
  • 30 gram vloeibare kokosolie
  • 100 gram kleingesneden medjoul dadels
  • 1 ei-eiwit
  • rasp uit 1 vanillestokje / 1 tl vanille-aroma

Ingrediënten kwarktaart:

  • 2 bakken Arla Skyr Honingyoghurt (je kunt ook magere kwark kiezen en 2-3 el honing toevoegen)
  • 200 gram roomkaas light
  • 8 gelatineblaadjes
  • sap van 1 citroen
  • 1 el vanille eiwitpoeder / rasp uit 1 vanillestokje / 1 tl vanille-aroma

Ingrediënten topping:

  • 3 rijpe peren
  • sap van 1 citroen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Pak een ronde springvorm, leg een stuk bakpapier op de bodem, klik de vorm daarna vast en knip het resterende bakpapier tot 1 cm van de bodem af
  3. Week de gelatineblaadjes in een bakje koud tot lauw water
  4. Mix alle ingrediënten voor de bodem totdat het een plakkerig geheel vormt en verdeel en druk stevig aan met een lepel in de springvorm
  5. Bak de bodem voor 10 minuten
  6. Meng ondertussen alle ingrediënten van de taart behalve de gelatine en citroen en laat de taartmix even staan
  7. Zet daarna een steelpannetje op zacht vuur en doe hierin het citroensap en de geweekte gelatine met 4 el water
  8. Laat dit op het vuur staan totdat alle gelatine gesmolten is (let op: het mag niet gaan koken!)
  9. Bodem klaar? Haal deze uit de oven en laat even afkoelen
  10. Meng het gelatine-citroenmengsel goed met de taartmix en zorg dat het een stevige, egale mix wordt
  11. Bodem afgekoeld? Giet dan voorzichtig de taartmix in de springvorm en verdeel gelijkmatig met een spatel
  12. Zet de taart zonder topping minimaal 3 uur in de koelkast (‘s avonds maken, een nachtje in de koelkast en de dag erna afmaken kan ook)
  13. Als de tijd voorbij is snijd je de peren in dunne plakjes (ca. 3 mm), doop je deze in vers citroensap (dit is tegen het bruinen)
  14. Dep de plakjes peer aan 1 kant droog met keukenpapier en daarna  kun je gaan puzzelen met de plakjes peer (droge kant naar beneden)
  15. Aansnijden met een scherp mes en geniet!

Mocht je deze taart gaan maken vind ik het erg leuk om te horen. Mijn eerstvolgende receptje krijgen jullie weer in maart!

Liefs, Foodlou

Follow me on Facebook & Instagram 

Ph. Credit Bob Alkemade

Leave a Reply