Food

Ottolenghi’s spinaziesalade met dadels en pita

Met kookboeken maak je me altijd blij; zeker als ze visueel erg aantrekkelijk zijn en vol staan met originele recepten. Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi biedt dit allemaal. Sami en Yotam groeiden beide op in Jeruzalem, Sami in het islamitische oostelijke deel, Yotam in het joods, westelijke deel. In de jaren ’90 gingen ze beiden naar Tel Aviv om elkaar pas jaren later (in Londen) voor het eerst te ontmoeten.

Naarmate ze ouder (en misschien nostalgischer) werden haalden ze herinneringen op aan Jeruzalem. En vaak ging dit samen met herinneringen aan eten. Heeft een stad die zo veel verschillende culturen kent  wel een eigen keuken? Wanneer je een stapje terug doet en het geheel aan culturen probeert te overzien zie je toch gelijkenissen: het gebruik van fijngesneden komkommers in salades, gevulde groentes, het gebruik van olijfolie, citroensap en olijven. Of wat dacht je van de combinatie van vlees en gedroogde vruchten?

Als ik door Jeruzalem heen blader denk ik bij ieder gerecht; dit ga ik maken, en dat ook. Wat dacht je van soep van zeebanket en venkel? Risotto van gort met gemarineerde feta? Citroenige rundvleesburgers met prei? Maar het eerste recept dat ik ging maken werd een salade van jonge spinazie met dadels & amandelen. En dat recept mag ik met jullie delen:

Ingrediënten voor 2:

Scheutje witte wijnazijn
Halve (kleine) rode ui
50 gram ontpitte dadels
15 gram boter
2 pita broodjes
50 gram ongezouten amandelen
2 theelepels sumak (ik gebruikte zelf granaatappelpitjes)
½ theelepel gedroogde chilivlokken
100 gram spinazie
2 eetlepels citroensap
zout

Snijd de halve rode ui in dunne ringen en snijd de dadels over de lengte in vieren. Doe samen in een kom met een scheutje witte wijnazijn en een snufje zout. Meng door elkaar en laat 20 minuten staan.

Verhit in een koekenban de boter en een scheutje olijfolie. Scheur de pitabroodjes in stukjes van grofweg 4 centimeter doe de pita samen met de amandelen in de pan. Bak zo’n 4 – 6 minuten op een halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is.

Haal de pan van het vuur en meng het zout, de chilivlokken en de sumak (of granaatappelpitjes) door het pitamengsel. Giet de dadels en rode ui af en meng samen met de pita en amandelen door de spinazie. Even proeven of de salade goed op smaak is en maak af met wat olijfolie, zout en citroensap.

Bon appetit!

Ottolenghi & Tamimi – Jeruzalem
Fontaine Uitgevers | ISBN 9789059564664

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Tineke
    April 2, 2013 at 09:46

    Het ziet er wel heel lekker uit! :) denk dat er ook wel recepten in staan die ik lekker zou vinden!

  • Reply
    Joyce
    April 2, 2013 at 10:42

    Ziet er erg lekker uit! Alleen ben ik niet zo dol op dadels helaas haha :’)

  • Reply
    Nanda
    April 2, 2013 at 11:27

    Oh dat lijkt me heerlijk! Was al een tijdje opzoek naar een recept met dadels, dankjewel!

  • Reply
    James
    April 2, 2013 at 12:28

    Dat boek wil ik ook supergraag nog kopen. Ik heb nu Plenty van Ottolenghi en die is echt geweldig.

  • Reply
    Britt
    April 2, 2013 at 16:12

    Jum! Ik houd van dadels en heb toevallig net jonge spinazie gekocht, dus wellicht ga ik dit deze week nog maken, ziet er heerlijk uit!

  • Reply
    Michelle @ the World is a Book
    April 3, 2013 at 21:16

    Lijkt me een mooi kookboek! Dit ziet er al heel lekker uit, sowieso zijn spinaziesalades heel erg fijn :)

  • Reply
    Our Taste Book
    April 4, 2013 at 22:34

    Lijkt ons echt een TOP boek! De dadels, de kruiden, de olie! FOODLOVE!

Leave a Reply

%d bloggers like this: