Food

Kookboek: De Zilveren Lepel

Weet je wat me echt blij kan maken? Cadeautjes krijgen waaruit blijkt dat mensen je goed kennen. Mijn verjaardag is alweer meer dan een week geleden, maar toen ik gisterochtend op het PR-kantoor aankwam was mijn werkplek versierd met ballonnen en slingers. Naast een kaartje met hele lieve woorden mocht ik een pakje open maken. Volgens mij slaakte ik een klein gilletje toen ik de Zilveren lepel in mijn handen hield. De Zilveren lepel, beter bekend als de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken. Een prachtig boek met meer dan 1500 pagina’s recepten.

“De Italiaanse keuken kan rustiek of verfijnd zijn, maar is altijd gebaseerd geweest op goede en verse ingrediënten van het seizoen. Dat verklaar waarom de Italiaanse gerechten zo sterk van streek tot streek en zelfs van dorp tot dorp verschillen. In het noorden spelen vee en zuivel een hoofdrol en is de keuken gebaseerd op boter, vlees en parmesaan. Gaat u naar het zuiden, dan vindt u de olijfolie (extra vergine, natuurlijk), rijpe tomaten, prachtige aubergines en verse vis.”

De zilveren lepel bestaat al meer dan 50 jaar en wordt met iedere uitgave verbeterd en uitgebreid. Intussen bestaat het boek dus uit meer dan 2000 recepten. Er zijn hoofdstukken geweid aan antipasti, soep, pasta, schaal- en schelpdieren, wild, kaas, desserts en gebak en groenten. De recepten worden gevolgd door menu’s van beroemde chef-koks en menu’s voor feestelijke gelegenheden.

Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen dat ik uren zoet zal zijn met dit boek. Gisteravond kwamen er vrienden eten en ik ging meteen met het boek aan de slag. Ik maakte voor het eerst risotto Milanese (volgende keer wil ik ook de bouillon zelf maken) en een salade met zoetzure paprika’s. Beide erg geslaagd (al zeg ik het zelf).

Tijdens het doorbladeren kwam ik nog zoveel mooie gerechten tegen die ik graag eens zou uitproberen: eend met vijgen, sinaasappelbavarois en basilicumboter, om er een paar te noemen. Ja, ik ben deze herfst wel zoet!

De Zilveren Lepel op Bol.com

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Yolande
  November 7, 2012 at 08:14

  Ik had ook gehoord dat het echt een goed kookboek is!

 • Reply
  Sophie
  November 7, 2012 at 08:42

  Geweldig kookboek! Ik heb hem vorig jaar voor mijn verjaardag gekregen. Eerlijk gezegd heb ik er nog veel te weinig uit gemaakt, snel weer eens erbij pakken! Er staat een geweldige pittige pasta met tomatensaus in die ik regelmatig maak.

 • Reply
  Nuria
  November 7, 2012 at 08:56

  Delicious!!!

 • Reply
  Linda
  November 7, 2012 at 09:05

  Wauw wat een cool cadeau!

 • Reply
  Nina
  November 7, 2012 at 13:11

  Geweldig boek he, heb hem ook sinds een paar maanden, love it!

 • Reply
  Writerinheels
  November 7, 2012 at 13:35

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar wauw! Die moet ik hebben. Ik leef voor Italiaans eten!

 • Reply
  Milou
  November 7, 2012 at 13:54

  Wat een tof cadeau! Lijkt me inderdaad een erg goed kookboek!

 • Reply
  Tessa
  November 7, 2012 at 15:24

  Wanneer mag ik komen eten? ;)

  • Reply
   Lin
   November 7, 2012 at 16:10

   Snel!!!!

 • Reply
  Foodloveandhappiness
  November 7, 2012 at 16:18

  Kijk dat zijn nog eens collega’s! Wat een super cadeau zeg! Ik heb ’em al jaren, dus helaas ook al een wat verouderde versie. Maar…nog steeds een super boek!

 • Reply
  Lot & Charlot
  November 7, 2012 at 18:06

  Super kookboek zeg en wat een mooie foto’s!!
  Vind de afbeeldingen in een kookboek altijd erg belangrijk… (naast de recepten natuuurlijk!)
  De Zilveren Lepel is echt een kookboek die je goed in het zicht moet wegzetten! :) Prachtig boek…

  X Charlot

 • Reply
  Lise
  November 7, 2012 at 18:18

  Wanneer zien wij hier iets van terug op kantoor… de tiramisu bijvoorbeeld? ;)

  x

 • Reply
  Bianca
  November 7, 2012 at 20:04

  Het boek ziet erg goed uit!
  Voor tiramisu kun je me echt wakker maken!

  Nog gefelicteerd!

 • Reply
  Louise van Gend
  November 7, 2012 at 20:29

  Wat een ontzettend tof cadeau :D

 • Reply
  zoetedagdromen
  November 8, 2012 at 12:10

  Wat leuk, lekker koken is heeel erg fijn :)

 • Reply
  Marloes
  November 8, 2012 at 14:12

  Hebben, hebben, hebben dat kookboek!! :) Had wel eens gehoord van De Zilveren Lepel maar nog geen recepten gezien, mooie foto´s erbij!
  X

 • Reply
  Marieke
  November 8, 2012 at 17:28

  Ik vind dat zo’n super mooi boek, ook als niet-keukenprinses. Of misschien is ie dan juist wel heel handig, haha.

 • Reply
  Jolien
  November 8, 2012 at 19:41

  Oh, dat gerechtje ziet er echt heel lekker uit! Daar zou ik het recept ook wel van willen :)

Leave a Reply

%d bloggers like this: