Food

Kerst: klassieke risotto – tussengerecht

Gister zei ik inderdaad nog dat ik van klassieke kerstgerechten houd en dat je bij mij thuis niet snel een Italiaans of Aziatisch kerstmenu vindt. Waarom dan toch de risotto? Als tussengerecht is de risotto een mooie klassieker en de combinatie peer, blauwe kaas en walnoot is altijd goed.

IMG_0010

Ingrediënten voor 4

een glas droge witte wijn
750 ml bouillon
60 gram parmezaanse kaas
een witte ui
een teentje knoflook
een stengel bleekselderij
olijfolie
200 gram risottorijst
handje walnoten
4 stoofpeertjes
3 el kaneel
schepje basterdsuiker
Castello creamy blue blauwaderkaas*

Voor dit tussengerecht mag je even de keuken in maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het leuke aan kerst vind ik lang tafelen en dan mag je tussendoor best even de keuken in. Met een glaasje wijn voor de chef natuurlijk ;)

Zet een pannetje met water op het vuur en voeg wanneer het water kookt de geschilde (maar hele) peertjes toe. Voeg de kaneel en de suiker toe en laat deze pruttelen tot ze zacht zijn. Als je de peertjes heel lang wil laten stoven (meer smaak) kun je ze ook al de dag van te voren bereiden en op kerstdag zelf nog even opwarmen in de oven.

Snijd de ui, knoflook en bleekselderij aan en fruit deze op een middelhoog vuurtje in een flinke scheut olijfolie. Wanneer de groentes na 10 minuten lekker zacht zijn, voeg je de risottorijst toe. Laat de korrels in een minuutje glazig worden en voeg daarna het glas wijn toe. Wanneer het glas wijn helemaal verdampt is, voeg je de bouillon toe. Herhaal dit proces tot de risotto beetgaar is.

Voeg nu de parmezaan toe en roer op een heel zacht vuurtje nog een minuut of twee door. Schep met een ijslepel de risotto nu op de borden (niet teveel, er wacht nog een hoofdgerecht) en garneer met de Castello blauwaderkaas , walnoten en het gestoofde peertje.

* Castello creamy blue vind je bij de AH of nog tot eind december bij de Castello pop-up store in Den Haag.

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Simone
    December 4, 2013 at 10:54

    Mm, lijkt me heerlijk, maar ik ben dan ook wel gek op risotto.

  • Reply
    Mirne
    December 4, 2013 at 12:33

    Lekkere combinatie! Maar risotto zo recht op blijft staan lijkt me toch echt niets.

  • Reply
    Nicole
    December 4, 2013 at 12:42

    Oh wat een goed idee!

  • Reply
    Con leche
    December 4, 2013 at 12:44

    Ik houd echt van risotto maar van blauwaderkaas dan weer helemaal niet. Maar risotto als tussengerecht lijkt me heerlijk. Dit weekend maakte ik nog een risotto met pompoen, ook echt een aanrader!

  • Reply
    Nina
    December 4, 2013 at 12:47

    Heerlijk!

  • Reply
    Marieke
    December 4, 2013 at 13:33

    Ik hou helaas niet van blauwe kaas, maar wel van risotto! Maak ik gewoon een andere versie. ;)

  • Reply
    Nanda
    December 4, 2013 at 17:39

    Blauwe kaas en risotto samen moet wel een geslaagd gerecht zijn. Heel lekker ook met die peer. Heb het wel eens in salade vorm gegeten, spinazie, blauwe kaas, peer maar niet in risotto vorm. Helaas kook ik deze kerst voor wat moeilijkere eters, anders was deze sowieso op het menu gekomen.

  • Reply
    Simone
    December 4, 2013 at 18:46

    Alweer zo’n lekker recept, dank je wel!

  • Reply
    Farah
    December 4, 2013 at 21:45

    Hmm lekker hoor, risotto als tussengerecht. Helaas ben ik absoluut niet dol op de combinatie van peertjes, blauwader kaas en walnoten.

  • Reply
    OURTASTE.NL, Carlijn
    December 5, 2013 at 13:20

    Nootjes laat ik weg, maar de rest NOMNOMNOM

  • Reply
    Pascale
    December 5, 2013 at 15:25

    Mmmmmh dat ziet er super uit!

  • Reply
    Elise
    December 5, 2013 at 19:33

    ziet er heerlijk uit :) ik denk dat ik dit ook als hoofdgerecht lekker zou vinden.

  • Reply
    annouska
    December 6, 2013 at 12:05

    Ah risotto, daar kan je toch nooit genoeg van krijgen? ;)

Leave a Reply

%d bloggers like this: