Hotspots Berlijn

By September 24, 2013 Travel 17 Comments

Wie de hipste plekken van Berlijn wil vinden moet in de wijken  Friedrichshain en Kreuzberg zijn, zo werd mij verteld. Mitte? Mitte is de wijk voor toeristen, te westers, te schoon en te  netjes om tot rauw en hip Berlijn te horen. Toch liggen al mijn nieuwe favoriete adresjes in deze wijk. En thuis besefte ik me hoe het kwam. Mitte heeft mooie, brede straten, waar de (yuppie)buurtbewoners uitgebreid brunchen op zondag. Mitte heeft de je ne sais quoi van Parijs. In Mitte voel ik me thuis.

IMG_0150

IMG_0151

IMG_0157

IMG_0159

IMG_0163

Ontbijten bij Napoljonska is cheap & delicious! Parisian feel, Berlin bill.

IMG_0177

IMG_0167

Kauf dich Glucklich heeft meerdere vestigingen in Duitsland, maar deze in Berlijn heeft ook een groot terras waar je koffie en taart kunt krijgen. De winkel heeft verder de gebruikelijke lifestyle-boeken, mooie modemerken en delen van het interieur die te koop staan.

IMG_0186

Haute couture sandwiches, een gossip table en de leukste wc die ik ooit in een lunchroom zag; bij Factory Girl is de service misschien niet heel snel, goed vertoeven is het er wel. Of bestel een cappucino en arretjescake to go.

IMG_0146

IMG_0147

Maar misschien denk je wel, als ik Parijs wil, dan ga ik wel naar Parijs. In Berlijn wil ik diep duistere techno, eten op vervallen industrieterreinen en op iedere straathoek graffiti. In Berlijn wil je rauw, een 100% hipster gehalte en een genadeloze door policiy. Prima.

kater holzigDan is er genoeg te beleven in Friedrichshain en Kreuzberg en dan raad ik je Club Kater Holzig aan. Hipperdehip, krakerig weg met de elite cultuur (maar intussen wel truien verkopen voor 180 euro, wat in mijn ogen niet helemaal rijmde met het anti-kapitalisme praatje dat iemand hield). Als ik dat even vergeet dan is Kater Holzig de place to go als het rauwe Berlijn je aantrekt. Een geniale tecnho line-up op de meeste avonden, een door-policy waar de Berghaim nog wat van kan leren en een tof restaurant op een van de rooftoppen. Reserveer voor een late night dinner en dans tot het weer licht wordt op stevige tech-house beats.

Meer Berlijn tips? Check mijn Berlijn cityguide.

Heb je nog leuke Berlijn tips voor Parisians-lost-in-Berlin dan wel echte Berlijn liefhebbers? Laat ze achter in de comments.

 

17 Comments

 • Con leche says:

  Berlijn klinkt eigenlijk best leuk, terwijl het me nooit echt heeft getrokken. Wat ik zo lees, denk ik dat de wijk Mitte mij ook het meeste zou aantrekken. Mooie foto’s!

 • Joyce says:

  Berlijn is zo’n heerlijke stad, Wil er graag eens terug!

 • Chantal says:

  Ahhh I love Berlin! Moet echt heel snel weer terug, zeker als ik je tips hierboven zie!

 • Felice says:

  Het hartje van bloglovin gaat aan; Berlijn is weer een plaats hoger in mijn ‘to-go-to-list’ gestegen. Je tips ga ik zeker gebruiken & onthouden! Leuk leuk!!

 • Mandy says:

  Leuke tips! Je hebt me hongerig gemaakt met die taartjesfoto’s, haha.

  Ik vond zelf Tacheles heel cool in Berlijn, maar dat is er nu volgens mij niet meer..

 • Irene says:

  Ik ben gek op Berlijn! Deze tips ga ik zeker onthouden voor mijn volgende reisje.

 • Anne says:

  Berlijn! Leuk, al vind ik wel dat Mitte niet de enige plek is waar je dit Parijs gevoel krijgt – zeker niet zelfs! Het enige, je moet er een beetje voor naar West-Berlijn eigenlijk, dan ben je wel meer in Berlijn dan wanneer je in Mitte blijft (dat is wel een beetje waar toeristen vaak blijven hangen, toch? ;)). Bijvoorbeeld de wijk waar ik woon. Schoneberg, daar vind je veel soortgelijke winkeltjes, eetgelegenheden en Parijs-aandoende gebouwen. Ook in Charlottenburg is dat het geval, al is daar alles wel heel duur en een beetje meer voor hele rijke mensen. Overigens, in Prenzlauer Berg vind ik dat je wel een beetje een combi tussen het Parijse van Parijs en Berlijnse van Berlijn kunt vinden ;)

 • Maire says:

  Fijne tips! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar wil er zeker nog een keertje heen!

 • Wat een fijne tips. Berlijn is leuk!

 • Marcella says:

  Mooie stad, ik krijg steeds meer zin in een tripje ;-)

 • Marieke says:

  Ik ben nog steeds nog nooit in Berlijn geweest. Wil het heel graag! Neem zeker je tips mee als het er ooit van komt, je foto’s zijn alvast geweldig!

 • Marloes says:

  Leuk Lin,! Berlijn staat nog steeds op mijn verlanglijstje, Rod wilt ook heel erg graag.
  Maar eerst Parisss, ik ga even zoeken op je blog of je daar nog tips voor hebt.

  X

 • Nathalie says:

  Je intro is erg herkenbaar. Ik had weinig verwachtingen van Mitte, maar smulde ervan! Toevallig heb ik voor morgen een Berlijn cityguide op mijn blog gepland staan.

 • Mirthe says:

  Ik ben één keer in Berlijn geweest en niet verder gekomen dan de toeristische highlights. Ik zou graag weer gaan en iets meer van de stad meemaken!

 • LNNK says:

  Dit had ik eerder moeten lezen. Net terug uit Berlijn. Toffe stad!

 • Anne says:

  Leuke tips! Je neemt Mitte alleen wel heel erg ruim, Kauf dich Glücklich zit in Prenzlauer Berg. Ik denk dat je die wijk wel leuk zou vinden, gezien je omschrijving van wat je leuk (en minder leuk) vond aan Berlijn.

 • Joost says:

  Je hebt Berlijn nog niet helemaal door, geloof ik.

Leave a Reply