Food

Restaurant Lux Rotterdam

IMG_0458Restaurant Lux, mijn eerste grote Rotterdamse horeca liefde. Toen ik na een jaar in het buitenland terugverhuisde en voor een bijbaantje bij La Pizza solliciteerde, belde de eigenaresse me na een gesprek op; in La Pizza zie ik je niet staan, volgens mij ben jij echt een Lux meisje. En ze had gelijk. In twee jaar leerde ik daar heel veel over horeca, Italiaanse wijnen en gerechten. Met een klein beetje pijn in mijn hart verruilde ik na 2,5 jaar Lux voor de Franse keuken. Na 20 jaar veranderde Lux van eigenaar en afgelopen week ‘durfde’ ik er pas weer te gaan eten. Bang dat het zo veranderd zou zijn. Als er al iets veranderd is, dan is het ten goede.

Restaurant Lux

Restaurant Lux

Restaurant Lux

Antipasti wagen

Antipasti

Primitivo

Scrombo

Antipasti

Salie met ansjovis

Groene asperges

Ravioli met salie

Cannoli

Glutenvrije chocoladetaart

Restaurant LuxInmiddels zwaait chef kok Milan al meer dan een jaar de scepter in restaurant Lux en dat is terug te zien in alles. Er worden plaatjes gedraaid, de antipastiwagen is teruggekeerd en de menukaart gaat voor zo simpel mogelijk. Aan tafel vertelde hij dat onlangs in Londen is geweest en daar veel inspiratie heeft opgedaan van chefs die terug willen naar de basis van de Italiaanse keuken: met een paar simpele ingrediënten hele bijzondere gerechten maken met smaken die van je bord afspatten.

Samen met Ashley begin ik de avond goed met een glas Primitivo, een van mijn  favoriete Italiaanse wijnen. We beginnen daarna met een stukje ingelegde makreelfilet, to die for, zo goed. Dat zet de toon van de rest van de avond. De antipastiwagen komt aan tafel gereden en zo kun je van alles kiezen wat er goed uitziet; broccoli alla bagna cauda, een gekookt eitje met ansjovismayonaise, gegrilde groentes en Italiaanse worst.

De kaart van Lux is aangepast; je kunt nu gerechten in klein of groot formaat bestellen en op deze manier allerlei gerechten met elkaar delen. Na de antipasti kiezen Ashley en ik samen voor konijn en een pasta met pompoencrème en salie. Het konijn is super mals, iets dat vaak al een kunst opzich is. Tussendoor komt Milan ook nog een bordje met gefrituurde salie en ansjovis op tafel zetten, een van mijn favoriete gerechtjes van twee jaar geleden, hij heeft het onthouden.

Het dessert verrast: ik neem een cannoli, Ashley kiest voor de glutenvrije chocoladetaart. Grappig, de glutenvrije optie verwacht ik niet bij Lux, maar ik vind het slim gedaan met de vele mensen die tegenwoordig om glutenvrije gerechten vragen. De rode dessertwijn smaakt heel goed bij de gerechtjes met chocolade.

En zo eindigt een avond bij Lux weer zoals vroeger, met (te) veel eten en veel langer tafelen dan in eerste instantie gedacht. De prijzen zijn een stukje naar beneden bijgesteld en tegenwoordig is Lux ook weer geopend voor de lunch. Ik kan niet wachten op de volgende zwoele zomeravond, tijd om ook het terras van Lux, waar de zomerhitte altijd langer blijft hangen dan elders in de stad, met een bezoek te vereren.

Ken je Lux nog niet? Het restaurant is zo de moeite waard, ga er heen!

Restaurant Lux
’s Gravendijkwal 133
Rotterdam

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Mirne
  May 21, 2014 at 09:24

  Het ziet er erg goed uit! Ik ga het zeker eens onthouden als ik eens echt Italiaans wil eten.

 • Reply
  Maire
  May 21, 2014 at 09:44

  Ziet er echt heerlijk uit! Ga dit zeker onthouden! :)

 • Reply
  Esther
  May 21, 2014 at 10:13

  De gerechten zien er zeer smakelijk uit allemaal! De Italiaanse keuken is ook een van mijn favorieten. Ik werk in Rotterdam, dus misschien kan ik eens in plaats van direct terug te reizen naar Utrecht eens lekker aanschuiven bij Lux. Aan de foto’s te zien zeker de moeite waard!

 • Reply
  Suus
  May 21, 2014 at 11:05

  Aah, nu moet ik echt nog een keer terug naar Rotterdam, wat vervelend nou ;)

 • Reply
  Nuria
  May 21, 2014 at 12:17

  Ziet er goed uit zeg!!

 • Reply
  Jolien
  May 21, 2014 at 12:33

  Zeg hallo, waarom ben ik hier nog nooit geweest?! Binnen een week zal ik verslag leggen ;)

 • Reply
  Johanna
  May 21, 2014 at 18:32

  Dat ziet er echt lekker uit zeg! Snel een keer langs!

 • Reply
  Sophie
  May 22, 2014 at 10:09

  Wauw, dit lijkt me ontzettend lekker! Ik ken het helemaal niet, ik ga het eens even opzoeken en onthouden! :-)

 • Reply
  Sarah
  May 22, 2014 at 16:18

  Waw klinkt echt super! En de foto’s laten me watertanden! Als ik nog eens in Nederland ben, ga ik het zeker bezoeken :)

 • Reply
  angelique
  May 23, 2014 at 08:16

  I Love LUX!
  I Love Milan!

 • Reply
  Fleur
  May 24, 2014 at 18:15

  Dit ziet er echt fantastisch uit. Heerlijk, ik ga hier echt een keer heen.

 • Reply
  Fleur
  May 26, 2014 at 10:14

  Wauw, wat ziet het er super uit. De menukaart is om je vingers bij af te likken…

 • Reply
  Foodie: Restaurant Wish List | My version of events
  February 5, 2015 at 06:00

  […] – Ik kan er omheen draaien maar ik ga hier graag eten omdat Lindsay zo lyrisch is over dit restaurant. En aangezien zij de culinaire hoogstandjes wel uit de grote […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: