Food

Honestly Healthy kookboek – alkalisch eten

Wow, het is lang geleden dat ik zo enthousiast raakte van een kookboek en meteen een heel weekend in de keuken doorbracht. Honestly Healthy van Natasha Corret en Vicki Edgson kreeg me zo enthousiast dat ik al 7 recepten uitprobeerde en dat terwijl ik het boek nog geen week in huis heb.

IMG_0018

IMG_0030

IMG_0032

IMG_0035

IMG_0037

IMG_0038

Maar het boek vind ik niet alleen leuk vanwege de geweldige recepten; het gaat ook dieper in om de visie van de auteurs: wat verstaan zij onder goed en gezond eten? Volgens Natasha en Vicki draait een gezond dieet allemaal om alkalisch eten.

Alkalisch eten
“Veel van de voeding die we kiezen in de westerse wereld is zuurvormend in het lichaam – dat wil zeggen dat ze bij vertering zuren achterlaten in de bloedstroom. Zulke voeding is onder meer al het vlees, zuivel en bewerkt eten zoals suiker, het meeste supermarktbrood en koekjes en taart. In kleine hoeveelheden is dit niet schadelijk, maar het eten van zuurvormende voeding legt een zware druk op de nieren en lever om die stoffen af te breken.” Het tegenovergestelde van deze zure voeding is alkalische voeding; dit is beter voor je spijsvertering en de bloedwaarde van je lichaam.

De auteurs beweren dat een alkalische lifestyle zal zorgen voor verbeterde concentratie, een gezond gewicht, een scherper geheugen en veel meer energie. In het boek vind je verder een lijst met zeer alkalische voedingsmiddelen zoals artisjok, broccoli, boerenkool, spinazie, avocado, grapefruit, vijgen, peer, linzen, kikkererwten, kokoswater en amandelen. Vervolgens kun je de detoxfase ingaan. Ik overweeg dit een keer te proberen als ik terugkom van Bali. En mag je dan alleen citroenwater en sapjes? Nope! Zo eet je op een willekeurige detoxdag bijvoorbeeld: avocado op speltoast, een lekker sapje, een salade van waterkers en pistachenootjes en ‘s avonds venkelpeersoep.

Na de detox kun je doorgaan met de lifestyle-fase waar heerlijke gerechten als een Spaans omelet met dille, zoete aardappel en paprika voorbijkomen. Persoonlijk zal ik altijd blijven genieten van mijn biefstukje en kaasplankje, maar dat wil niet zeggen dat ik me niet ook beter voel bij een voedingspatroon dat voor een groot deel uit gezonde en vegetarische gerechten bestaat.  En dus kun je Honestly Healthy ook als kookboek gebruiken; ter inspiratie voor gezonde vegetarische gerechten. Ik maakte al:

Het sapje de gifstoffensluprer
Soepje van venkel en peer
Omelet van zoete aardappel, dille en paprika
Humusdip van spinazie en kikkererwten
Chocolade-kokosballetjes
Salade van mango, dille, avocado, kiemen en rode peper

Allemaal ontzettend lekker! Ik ben nog erg benieuwd naar de overnschotel met puy-linzen en geitenkaas, bosbes-polentataart en chocolademoussetaart met kokosmeel.

Honestly Healthy koop je o.a. bij Bol en kost 20,99.

Liefs!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  jessica
  March 4, 2014 at 08:08

  Oeh dat klinkt als een heel fijn boek. Het is dat ik net Veg! heb gekocht. Eerst daar maar eens uit koken en dan weer door met een nieuw boek!

 • Reply
  Anne
  March 4, 2014 at 09:22

  Alkalisch: dat is dus een term die ik nog nooit heb gehoord, interessant! De recepten klinken in ieder geval lekker :)

 • Reply
  Mariët
  March 4, 2014 at 09:26

  Aha, vandaar al die héérlijke foodfoto’s op Instagram! Ben erg benieuwd naar dit boek. Thanks voor de tip.

 • Reply
  Lianne
  March 4, 2014 at 11:10

  Wat een superblog heb je over dit boek geschreven!!

  Also pretty please mag ik het boek babysitten als je in bali bent?

 • Reply
  Anne
  March 4, 2014 at 12:38

  Dat klinkt goed! Ik geloof niet echt in dit soort ‘leefstijlen’ die dan beter zouden zijn, maar de recepten spreken me aan (oa met dank aan jouw foto’s…).

 • Reply
  cheyenne
  March 4, 2014 at 13:16

  die recepten zien er inderdaad heel erg goed uit! heb zelf nog nooit van alkalisch gehoord, maar zoals je het beschrijft, lijkt het me wel iets waar ik me in wil gaan verdiepen! hop, nieuw kookboek erbij :)
  xo, cheyenne

 • Reply
  Annemieke
  March 4, 2014 at 13:25

  Die foto’s alleen al! Laat staan de recepten. En nog Healthy ook?! Enthousiaster krijg je me niet. Merci voor de tip!

 • Reply
  Nancy
  March 4, 2014 at 13:29

  Ik had wel van alkalisch gehoord, maar goed… daar doe ik verder niks mee haha. De foto’s zien er veelbelovend uit en ik ben dan weer wel dol op kookboeken dus deze zal ook zeker wel mijn interesse wekken! En je hebt gelijk: je hoeft het een niet voor het ander te laten. Je kunt best vegetarische recepten náást je kaasplankje en biefstukje eten!

 • Reply
  Mandy
  March 4, 2014 at 15:57

  Mm wat een lekkere gerechten heb je uit het boek gemaakt

 • Reply
  Tessa
  March 4, 2014 at 20:30

  Hier had ik al veel over gehoord over alkalisch eten. Wat fijn dat er ook een speciaal kookboek van is. Heel handig!

 • Reply
  Carlijn
  March 4, 2014 at 20:51

  Wauw! De resultaten van het kookboek zijn er fantastisch uit! Ik ben zelf vegetariër en er zijn maar weinig mooie, lekkere én gezonde kookboeken, maar deze ga ik zeker halen als mijn salaris binnen is!

 • Reply
  Marjolijn
  March 4, 2014 at 23:57

  Nouuuuu dit boek MOET ik hebben. Ik kwam er deze week achter dat mijn lichaam nogal verzuurd is en zat me net te bedenken dat ik meer alkalisch moet eten. Thnx voor de tip!

 • Reply
  Eva
  March 5, 2014 at 10:31

  Deze gaat op mijn boeken wensenlijst, klinkt als een zéér fijn boek! Foto’s zien er ook prachtig en heerlijk uit :)

 • Reply
  Nuria
  March 5, 2014 at 22:55

  Mmm, klinkt erg lekker, vooral die chocolademousse taart!

 • Reply
  Dominique
  March 6, 2014 at 14:05

  Ik heb het boek gelijk gekocht na je review. Ik ben er ook al heel enthousiast over!

 • Reply
  Neva
  September 19, 2014 at 07:56

  I read a lot of interesting articles here. Probably you spend a lot of time writing,
  i know how to save you a lot of work, there is an online tool that creates unique, google
  friendly posts in minutes, just type in google – laranitas free content source

Leave a Reply

%d bloggers like this: