Fryslan Culinair

By July 27, 2014 Food 8 Comments

IMG_0556

Al eerder schreef ik over hoe ik voor het eerst Friesland ging ontdekken; over hoe ik enthousiast werd van de weidse natuur, de vriendelijke mensen en de leuke winkelstraatjes van Leeuwarden. Maar er was nog iets wat ik leerde over Friesland; dat je er waanzinnig lekker kunt eten.

Lunch bij Restaurant de Vrijheid 

IMG_0549

IMG_0552

 

Na een ochtend culinair winkelen in Leeuwarden, rijden we wat verder de Friese provincie in; op naar Grou, waar we bij visser Ale aan boord stappen. Hij laat ons zien hoe zijn werkdag eruitziet en hoe het vangen van palingen in zijn werk gaat. Ale levert aan restaurants in de omgeving, en bij één van die restaurants, restaurant de Vrijheid gaan we lunchen. Omdat we net van het water komen en het restaurant uitzicht biedt op het Pikmeer kan een voorrecht met vis niet uitblijven. We genieten van een stukje kreeft in combinatie met zilt; dat smaakt naar meer.  Ons hoofdgerecht bestaat uit een stukje zeebaars met verschillende bereidingen van tomaat, maar is gelukkig wel op het tijdstip van de dag aangepast; een fijne, kleine portie die ruimte laat voor het waaninnige dessert; een uitelkaar getrokken tiramisu. Wanneer er ook nog een bordje friandises met macarons op tafel verschijnt, zijn Franceska en ik heel erg content. 

Dinner Tjaarda Oranjewoud

IMG_1013

IMG_1023

IMG_1026

Gelukkig maken we nog een lange fietstocht voor we aan het diner beginnen; bij Tjaarda Oranjewoud worden we verwacht voor een viergangenmenu. Restaurant Oranjewoud is onderdeel van hotel Tjaarda Oranjewoud en eigenlijk heb ik van hotel-restaurants geen heel positief beeld. Dit verandert al heel snel wanneer de eerste gang wordt geserveerd; een stukje ossenworst van het Friese veenweide rund met een 65 graden dooier. Hierna volgt een gerecht waar ik nog vaak aan zal terugdenken: een crèmesoep van biologische  bietjes met buikspek van kruidvarken. Zo. Goed.

output_I3Jgns

De citroenrisotto die volgt met coquilles is ook heel smaakvol, maar stiekem had ik nog wel een keer de bietensoep met het buikspek willen eten. Het dessert van rabarber met witte chocolade sla ik beleefd af; de afgelopen 24 uur heb ik zoveel mogen proeven dat er geen hapje meer bij kan. “Wilt u dan misschien  een kaasplankje?” Hoe vol ik ook zit; voor een kaasplankje is er altijd plek. Cheese doesn’t go to the stomach, it goes to the heart ;) Heel bijzonder aan het menu is dat bijna alle producten uit de regio komen. De bieten komen van natuurruin ‘t Hummelhus, de ossenworst van het Friese veenweide en ook alle kaasjes komen uit de meest noordelijke provincie.

Kook-workshop in Joure
IMG_1058

IMG_1067
De volgende ochtend beginnen we dag gelukkig met een stevige boswandeling, hotel Tjaarda staat midden in een prachtig bos. ’s Middags staat er een kookworkshop in Joure de planning. Onder bezielende leiding van de chefs van De Jouster Tour en de Hinde  kook ik samen met Franceska en Richt een driegangenmenu. Aan mij de schone taak om de vis te fileren, iets wat ik altijd al eens heb willen doen maar wat een stuk moeilijker is dan ik had verwacht. Dankzij de gezamenlijke inspanningen staat er al snel een panna cotta van rode biet en haring op tafel, gevolgd door een hoofdgerecht met vis en asperges, de laatste van het seizoen. Het was heerlijk om de afgelopen dagen zo in de watten gelegd te worden; maar nog leuker om zelf mee te werken aan de maaltijd en nieuwe dingen te leren.

Frysland Culinair
Alle bovengenoemde restaurants zijn onderdeel van Frysland Culinair, een samenwerkingsverband van een aantal restaurants in Friesland. De cuisiniers worden geïnspireerd door wat de omgeving hen biedt. In de keukens worden producten uit de streek gebruikt: de grazige weilanden, de Friese Meren, het zilte Wad, de Friese Wouden, het IJsselmeer, de eilanden, de kleihoek en de zandgronden van Gaasterland en de Stellingwerven. Een overzicht van alle restaurants die hierbij zijn aangesloten vind je hier.

8 Comments

Leave a Reply