Foodlou Hotspots

Foodlou Visits Spingaren

In juli stapte ik in Amsterdam op een boot en maakte ik kennis met de lekkernijen van Spingaren – lees mijn verslagje hieronder – en wist ik nog niks van hun grote toekomstplannen. Tweeënhalf maand later stapte ik aan de Herengracht een prachtig historisch pand binnen: Spingaren restaurant & proeflokaal is officieel geopend.
Spingaren septEn wauw wat was ik verrast! Het restaurant is megagroot en heeft heel veel verschillende ruimtes met elk een eigen sfeer; geschikt voor een informele borrel, intiem diner of gezellig met een hele groep, het kan allemaal. Samen met een vriendin begonnen we de avond met een heerlijke Gin & Tonic met de lekkere olijven en pickles die we ook op de boot hadden geproefd. Na de tweede G&T kwamen de borrelplanken tevoorschijn en mochten we – in willekeurige volgorde – al dit lekkers proeven:

 • Warme pastrami
 • Mousse van kippenlever
 • Beignets van kikkererwten met koriander en ras el hanout yoghurt
 • Droge worst in diverse smaken
 • Zalm vismousse
 • Pittige mosselen met harissa en ui
 • Tempeh bonensalade met tomaat en avocadocrème
 • Seitan spiesjes
 • T-bone met verschillende sauzen
 • Een giga kaasplank met kletzenbrood en tomaten-abrikozenjam
 • Hopjes crème brûlée

spingaren sept 2Voor goede foto’s was het helaas iets te donker, maar ik garandeer je dat het onwijs smullen was. Sommige hapjes kende ik al van de boottocht, maar voor de mosselen, beignets, zalm mousse en hopjes crème brûlée zou ik alleen al terugkomen. Al was de verrassing van de avond toch wel de T-bone – een mega steak in grove stukken geserveerd op een robuuste houten plank met bearnaise-, rode port- en pepersaus. Ondanks dat ik de laatste tijd zelf wat minder vlees eet, zou ik deze T-bone absoluut aanraden: supermals, heel erg lekker en het smelt haast op je tong!

De hele avond door bleven de hapjes en drankjes komen en voerden we leuke gesprekken met Jorien, Steffie, Celine en Saskia, de krachten achter Spingaren. Hun enthousiasme en passie over het nieuwe restaurant, het eten en de toekomst werken aanstekelijk, je voelt je hier direct thuis en wilt zeker nog een keer terugkomen.

En extra leuk: je kunt iets kiezen van de kaart of je eigen planken samenstellen en Spingaren hanteert flexible prijzen. Via een online reserveringssysteem kun je de korting op je etentje beïnvloeden als je op bepaalde dagen en tijdstippen komt eten. Dus waar wacht je nog op?!

Spingaren Vleeshouwers & Groentemakers | Herengracht 88, 1015 BS | Amsterdam | www.spingaren.nl

Liefs, Foodlou

Follow me on Facebook & Instagram


6 juli 2017Spingaren banner
Vorige week stapte ik samen met een vriendin aan boord van een luxe sloep van Amsterdam Boat Experience, waarop Spingaren een varend proefevent organiseerde – weer eens wat anders dan aan een tafeltje in een restaurant! Met de boottocht van de week ervoor nog in mijn achterhoofd stapte ik met iets verstandigere voornemens aan boord, maar minder gezellig was het zeker niet.

Bij het woord Spingaren moest ik even diep graven. Het deed mij denken aan dik touw, omaatjes achter een spinwiel, gemoedelijkheid en kwaliteit. En dat is precies waar Spingaren, een nieuwe en hele bijzondere vleeshouwer & groentemaker in Amsterdam, zich mee bezig houdt: ambacht, puur, huisgemaakt, fermenteren en pekelen zijn woorden die ze op het lijf geschreven staan. Wat maakt ze nog meer bijzonder? Dat ze zich naast traditionele charcuterie ook bezig houden met groenten, die passen immers ook perfect op een borrelplank!spingaren 2Spingaren bestaat uit een team van 5 gepassioneerde mensen die samen gekomen zijn om hun passie voor kwalitatief en lekker eten met de wereld te delen. Tijdens de boottocht werden we vergezeld door Jorien, Celine en Saskia van Spingaren die ons allerlei hapjes gingen serveren. Met een wijntje in de hand – het was immers al dinsdag – voeren we af en kon het proeven beginnen! Een greep uit alles wat voorbij kwam:

 • Geblancheerde, gerookte biet met gevijzelde pistachecrunch
 • Gepickelde chioggabiet met zoetzure mosterdmarinade
 • Spingaren pickles: een zoetzuren komkommer bereid op augurkwijze
 • Twochefs-pateworst, oftewel witbierworst met bijpassend witbiertje 
 • Filet d’anvers: flinterdunne gepekelde en gedroogde rundermuis
 • Rilette van konijnenvlees, langzaam gegaard in eendenvet
 • Pastrami van runderborst 

spingaren 3Ondanks dat ik op feestjes normaal de leverworst aan mij voorbij laat gaat, waren we nu helemaal fan van de witbierworst met 10% witbier. Spingaren heeft die in samenwerking met Two Chefs Brewing geproduceerd: een lang testproces, want het bleek nogal een uitdaging om erachter te komen wat het beste moment was om het witbier aan de worst toe te voegen. Maar zeer geslaagd, lekker en ook nog eens een tof verhaal om te vertellen als je de worst serveert – uiteraard proefden we het in combinatie met hét witbiertje van Two Chefs.

Maar onbeschrijfelijk lekker was toch wel de pastrami. Deze smolt letterlijk op je tong en was zo smaakvol dat ik alleen maar kan zeggen dat je deze zelf moet gaan proeven. Het geheim achter deze smaaksensatie? Volgens de dames van Spingaren is het ‘neem de tijd’: na maandenlang testen is deze pastrami met een bereidingstijd van meer dan 10 dagen – en met wel 16 specerijen! – het resultaat.

Waar kun je proeven? Dat is nog even afwachten. Het team van Spingaren is druk bezig met het vinden van een locatie in Amsterdam om hun producten aan een groter publiek aan te kunnen bieden. En grote toekomstplannen? Daar zijn ze nog niet mee bezig. De belangrijkste focus blijft ambachtelijk en huisgemaakt, en dan hoef je de hoofdstad misschien wel helemaal niet uit.

Spingaren Vleeshouwers & Groentemakers | Amsterdam | info@spingaren.nlwww.spingaren.nl

Liefs, Foodlou

Follow me on Facebook & Instagram

You Might Also Like

No Comments

  Leave a Reply

  %d bloggers like this: