Citytrip Praag

By December 13, 2012 Food, Travel 20 Comments

Wanneer ik nieuwe landen en steden ga ontdekken vind ik het het allerleukst om de lokale keuken te gaan proberen. Streekgerechten en lokale dranken uitproberen en de leukste cafés en restaurants van een stad bezoeken. De Tsjechische keuken staat bekend om de vele vleesgerechten, verschillende bieren en dumplings. Tijdens mijn weekend in Praag heb ik deze dingen natuurlijk geproefd maar ook ontdekt dat de stad meer heeft te bieden dan varken aan het spit met een speciaalbiertje. TravelBird en Czechtourism lieten me in twee dagen de authentieke Tsjechische keuken zien, de leukste grand cafes en hippe lunchrooms waar vegetariërs ook hun hart kunnen ophalen. Mocht je Praag gaan bezoeken dan hieronder mijn tips voor foodies:

Bij Grand Café Oriënt in Praag kun je terecht voor de lekkerste chocomel met slagroom, en geloof me ik heb flink vergelijkend warenonderzoek gedaan tijdens mijn leuke citytrip naar Praag.  Binnen waande ik me in het Parijs van de jaren ’20 door de klassieke bediening, de inrichting en de zachte achtergrondmuziek. Ook een prima plek in het centrum van Praag voor een goede lunch (ruim aanbod aan salades).

Zlaty Klas is een origineel restaurant waar typisch Tsjechische cuisine geserveerd wordt. Verwacht dus ook geen bijzondere wijnen op de kaart of een lichte salade. Wat je wel kunt verwachten? Grote pullen bier, speciaal biertjes en vlees. Veel vlees. Mijn tafelgenoten genoten van Schnitzels, ik bestelde dit proefbord met verschillende soorten vlees, een Tsjechisch brood gerechtje, dumplings en zuurkool. Niet iets wat ik iedere dag wil eten maar voor een keer wel erg lekker, en typisch Tsjechisch.

Een winters bezoek aan Praag is niet compleet zonder je even op te warmen aan een glas hot wine. Deze versie met citroenschil en kaneel was bijzonder lekker.

In Praag zijn er op straat ontzettend veel eetkraampjes te vinden. Warme chocomel, hot wine, gepofte kastanjes, aardappelschijfjes op een stokje en de bekende zoete broodjes. Hele varkens worden boven een houtkoolvuur geroosterd en de zoetekauwen kunnen aardbeien gedoopt in nutella kopen.

Help ik eet geen vlees, kan ik Praag wel bezoeken? Zeker weten! Ga bijvoorbeeld lunchen bij hotspot Dynamo, een gave lunchroom waar de keuze aan salades, gerechten met couscous en bulgur enorm is. Ik at er deze gegratineerde geitenkaas met spinazie en walnoten.

Spreekt de Tsjechische keuken je niet zo aan? Praag is een wereldstad en iedere wereldkeuken is er vertegenwoordigd. Bij Kotleta in het centrum vind je vele Italiaanse gerechten op de kaart. Ik at er een heerlijke risotto met truffelolie en de bediening schonk hier een mooie witte wijn bij. Praag biedt dus de mogelijkheden te genieten van traditionele gerechten, bijzonder streetfood en internationale keukens. En in een weekend kun je dit allemaal ontdekken.

20 Comments

Leave a Reply