Career

Die ene keer dat mijn maandag suikerzoet was

Foto 4

Nog half sukkelend van het slaapgebrek loop ik rechtstreeks naar het koffiezetapparaat. Links en rechts mompel ik iets wat lijkt op “Goedemorgen” en probeer er een oprechte lach aan toe te voegen. Mijn collega’s kunnen er immers niets aan doen dat ik inmiddels toe ben aan minimaal een heel jaar aan ongestoorde slaap. En opnieuw, zoals iedere maandag, neem ik mezelf voor om het komend weekend véél rustiger aan te doen. Ik spreek mezelf in gedachten streng toe: komend weekend vinden er géén uit de hand gelopen borrels plaats. En ook spontane geen feestjes die ‘opeens’ tot vijf uur ’s nachts duren, waarbij ik toch ook ‘heel veel positieve energie’ op doe. Komend weekend ga ik gewoon, na wat kopjes thee, om 22:30 uur naar bed. Ik ga bijtanken, ontzettend volwassen en zen zijn.

Afgelopen weekend mag met verve een plek in het Guiness Book of Records krijgen. Nadat ik een hele week keihard had gewerkt, brak op vrijdag het welverdiende weekend aan. Alleen daarvan kreeg ik al kriebels in mijn buik! Met een zonnetje erbij, een heleboel lieve (en knotsgekke) vrienden die ook bijzonder flexibel zijn met hun plannen, werd het weekend een verkapt aaneengesloten feest. Overal was plezier, overal was ontspanning en overal was liefde. De maandag leek nog mijlenver weg, in een ander lichtjaar. Om precies te zijn, tot zondagavond.

Op zondagavond kroop de eerste (figuurlijke) mier in mijn hoofd. Zijn pootjes kriebelden en dat leverde me de eerste open vraag op: wat staat er eigenlijk morgen op het programma? Slik. Ik probeerde deze jeukende gedachte weg te swipen, maar heb jij weleens een totaal eenzame mier gezien? Al snel marcheerde de hele kolonie door mijn hoofd, allemaal met een eigen vraag. Heb jij wel goed voor jezelf gezorgd dit weekend? Kun je er weer tegenaan? Heb je het idee dat je die presentatie van morgen goed kunt doen? En ben je voorbereid voor de call van 11:00 uur?

Deze vragen vielen allemaal in het ‘niet’ toen ik zag met wat voor vraagstukken my fellow people zich mee bezig moesten houden. Want waar moet je over nadenken als je in je weekend naar een festival bent geweest, daar je handen en je heupen in de lucht hebt gegooid, wellicht je neus in een lijntje coke was beland en je intiem een wc hebt gedeeld? Dat je dat hebt gedaan is één, maar dat heel Nederland met je meekijkt (en de gemiddelde Nederlander neemt géén blad voor de mond)… Ouch!

Maar, en nu zoom ik even uit op de maandag in het algemeen, op deze dag voelt het overgrote deel van Nederland zich niet op z’n sterkst. En dat is zacht uitgedrukt. Of we nou het hele weekend zijn wakker gehouden door jengelende kinderen, spierpijn hebben omdat we in onmogelijke yogaposities hebben gestaan, (aan de bier)tap hebben gehangen, een pil in ons mik hebben gegooid en tot in de vroege ochtenduurtjes hebben staan dansen, het hele weekend spannende seks hebben gehad óf ons suf hebben gepiekerd omdat het niet goed gaat op ons werk… Het maakt niet uit. En daarom mijn suikerzoete tip na een knotsgek weekend: verwacht niet te veel van jezelf op een maandag. Probeer deze dan ook niet zo vol te plannen en jezelf in bizarre posities te manoeuvreren. Want, besef je ook: in een weekend vindt óók een heel groot gedeelte van jouw leven plaats. Er bestaat nog steeds méér dan krulletjes achter je takenlijstje zetten. Een beetje gepaste Monday sweetness voor jezelf doet je geen kwaad.
En voor de mensen waarvan we sowieso weten dat ze een spannend en opzwepend weekend hebben gehad: keep the sweet memories. Ik gun het jullie.

Wie is Kim?
Ik woon in het midden van het land. Mijn dagen worden gevuld met het nadenken over, plannen en regelen van veel dingen. I eat deadlines for breakfast! In het weekend zijn er geen regels, behalve dat het drinken van slechte wijn uit den boze is. (En hetzelfde geldt voor eten.) Ik ren harder dan je denkt en vind het geweldig om binnen een paar dagen een boek of serie van A tot Z te verslinden. Soms noem ik mezelf CEO van Het Leven, maar ik durf mijn LinkedIn status niet te veranderen.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: