Travel

De smaken van Bali

Balinese kruidenWanneer er een nieuwe reis op de planning staat verdiep ik me vaak eerst in de keuken van het land. Welke gerechten wil ik gaan proeven? Wat is de signature dish van de regio? Waar kan ik het lekkerst eten? Mijn moleskines vullen zich met food adresjes die ik wil bezoeken en in Azië met gerechten die ik wil leren maken. Mijn reis door Bali sloot ik af met een middagje Balinees leren koken.

Bloemenoffers Bali

Bloemenoffers Bali

markt ubud Bali

Groenten Ubud bali

paarse aubergines bali

Bananen, ubud, Bali

Schooluniform Bali

specerijen, bali

Kookcursus Bali

currypaste, bali

kookcursus, ubud, bali

kookcursus Ubud BaliTijdens mijn verblijf op Bali hebben jullie al uitgebreid kunnen meegenieten van de gezonde hotspots die ik vooral op Ubud wist te vinden. In Ubud is dat ook een magische combinatie, de vele yogalessen en het gezonde eten, de zon, het zorgt ervoor dat je stralend door het stadje loopt.

Maar de Balinese keuken heeft natuurlijk veel meer te bieden. Omdat de bevolking Hindoe is, zie je weinig beef op het menu staan. Veel kip, groenten, rijst en natuurlijk is geen maaltijd compleet zonder een flinke dosis sambal. In de supermarkt zag ik een hele rij vol met dit rode goedje (ongeveer zoals wij een heel scala aan zuivelproducten hebben staan).

Warungs
Overal op straat zie je de zogeheten warungs, kleine kraampjes met street food waar je meestal maar één soort gerecht kunt krijgen. Op Gili Air (wat onderdeel is van Lombok, niet van Bali) at ik hier iedere dag bakso. Een gerecht met beef en groenten geserveerd in een smakelijke bouillon. (Het duurde even voor ik begreep dat er beef in zat, sommige Indonesiërs kunnen de F niet uitspreken en hadden het dus over Beep, beep, in de bouillon). Een andere favoriet was de warung met gado gado, ook op Gili Air.

In Vietnam at ik behoorlijk vaak op straat, ik zocht alleen tentjes uit waar het razend druk was met locals en de gerechten dus niet al urenlang in de zon lagen na te garen ;) Op Bali vond ik het iets lastiger. Ik was er in maart en het was duidelijk laagseizoen, overal was het rustig. Daarnaast serveerden ze vaak kip, een product dat ik liever niet op straat eet. Gelukkig kun je de kip vaak vervangen door tempé, zo at ik toch vaak bij een warung, no chicken, little sambal en I was good to go.

Balinese kruiden
De laatste volle dag in Ubud sloot ik af met een middagje koken samen met Julia en de kok van restaurant Bumbu Bali. ’s Ochtends vroeg bezochten we eerst de markt om kruiden en groentes in te kopen. Op dit soort markten is het een kleurrijke boel, er worden heel veel losse bloemblaadjes verkocht voor de offers die dagelijks worden neergelegd om alle spirits gunstig te stemmen.

Tijdens deze ochtend leerde we eerst de basis voor veel Balinese gerechten, door een eigen curry paste te maken. Bali masala bestaat uit korianderzaadjes, witte peper, zwarte peper, sesam, kurkuma, macademia, nootmuskaat, komijn, palmsuiker en limoenbladeren. Een hele waslijst en nadat dit door elkaar geblend had smaakte het… vreselijk. Maar nadat we deze paste samen met rode pepertjes, knoflook en kokosmelk aan een aantal zachte kippendijtjes hadden toegevoegd, smaakte het fantastisch. Binnenkort probeer ik het recept thuis nog eens te maken en als ik er in slaag zal ik het recept hier delen.

Verder maakten we zelf saté, groenten gemarineerd in rode pepertjes en kokosrasp en traditioneel dessert pisang goreng (gebakken banaan). Alles smaakt me goed, behalve de banaan. Gefrituurd fruit, ik weet het niet.

Ik moet stiekem bekennen dat ik de Vietnamese keuken meer kan waarderen dan de Indonesische. Maar om eerlijk te zijn denk ik dat ik een deel van de Indonesische keuken gemist heb. Indonesië is zo ontzettend groot en de gerechten van Java zijn weer heel anders dan de gerechten op Bali. Ik heb nog geen bordje Rendang gezien. Een mooie reden om ooit nog eens terug te keren, lijkt me zo ;)

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Mandy
  April 21, 2014 at 13:17

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Mmmm pisang goreng, love it!

 • Reply
  Erlinde
  April 21, 2014 at 14:16

  Prachtige foto’s inderdaad! Mooi al die kleuren. Toen ik een aantal jaar geleden in Bali was, vond ik het eten daar echt geweldig. Ik was overigens wel in het hoogseizoen. Toen was het overal druk, dus ook bij Warungs.

 • Reply
  yvonnedo
  April 21, 2014 at 14:38

  Wat een prachtige foto’s!

 • Reply
  Tikva
  April 21, 2014 at 20:48

  Heerlijke foto’s! krijg gelijk zin om Indonesisch te eten. Cool dat je gekookt hebt samen met een kok. Je mag ook best volmondig roepen dat je Vietnamees lekkerder vond dan Indonesisch iedereen zijn voorkeuren toch. Goede reden om nog een keer terug te gaan naar Vietnam.

 • Reply
  Marieke
  April 21, 2014 at 21:14

  Wat een prachtige foto’s en wat superrr cool is het toch dat je daar een kookworkshop hebt gedaan. Lijkt mij ook te gek!

 • Reply
  Tewa
  April 22, 2014 at 00:04

  Hahahha beep! Ik heb ook een aantal keer ‘presh pish’ gegeten en pas toen het geserveerd werd dacht ik oooh fish!! Heb je ook nasi campur gegeten?

 • Reply
  Randy
  April 22, 2014 at 12:31

  Oh, ik krijg als indo-boy gewoon weer heimwee naar zoveel lekkers. De bucketlist maar weer even aanpassen, denk ik.

 • Reply
  Des
  April 22, 2014 at 15:11

  Eerlijk: op Bali eet ik lang niet zo lekker als op Java of Kalimantan (daar komen mijn ouders vandaan). Denk ook dat veel eten in Bali ietwat is aangepast voor de westerse toeristen.

 • Reply
  Lizet
  April 23, 2014 at 10:56

  Wat lekker allemaal! Ik vind het heerlijk om alleen maar met verse ingrediënten te koken, in plaats van dat de helft uit een pakje koopt. Ik zou me volledig in de rondte gegeten hebben daar!

 • Reply
  Mandy
  April 23, 2014 at 16:36

  Ben heel benieuwd naar je recept en of het je thuis ook nog lukt om het te maken. Gaaf om zo’n workshop te doen, en ik verken op reis landen ook graag door veel te eten.

Leave a Reply

%d bloggers like this: