Travel

Champagne trip deel 1

IMG_0078Frankrijk is voor mij het land van Parijs en de wintersport. Toen ik een uitnodiging kreeg voor een tripje naar de Champagne-Ardenne streek wist ik dan ook niet goed wat ik moest verwachten.  De beste mousserende wijn ter wereld natuurlijk, maar verder? Vorige week ging ik op avontuur uit in deze prachtige streek en leerde ik wat je in deze regio nog meer kunt beleven.

IMG_0002

Dinsdagochtend vertrok de Thalys vroeg naar Parijs. Ik vind reizen met de Thalys ontzettend fijn, binnen 10 minuten ben ik op Rotterdam centraal en nog geen drie uur later sta ik in hartje Parijs. NS Hispeed vertrekt 11x per dag naar de Franse hoofdstad.  Vanaf Gare du Nord liepen we in een klein kwartiertje naar Gare de l’Est, vanaf dit station vertrekt de trein naar Reims, een stad in de Champagnestreek.

IMG_0018

IMG_0024

IMG_0026Na wat uren in de trein en mini-bus was het tijd om de benen te strekken. Dit deden we in het prachtige natuurpark Argonne decouverte, waar je ook wolven kunt spotten. Wolven zijn helaas niet heel erg fan van mijn camera, maar als je heel goed kijkt zie je op de laatste foto een wolf. Ik blijf het indrukwekkend vinden om wilde dieren in het echt te zien. De herfstkleuren kwamen ook goed tot hun recht in het park. Zo mooi al dat geel, oranje en goud, over een paar weken zal het een kale boel zijn, maar nu was het nog een prachtig herfstlandschap.

IMG_0044

IMG_0049

IMG_0053

IMG_0059

’s Avonds werden we verwelkomd in Auberge des Moissons, op het eerste gezicht een hele normale Franse accommodatie. Maar we werden welkom geheten door Benoit Jacquinet, president van de Marne truffelassociatie. En toevallig ben ik helemaal gek op truffels. Benoit vertelde in een presentatie alles over de truffe de champagne, het betaalbare zusje van de witte truffel uit Italië. Tussen oktober en december worden deze truffels gevonden in de regio, Benoit spoort ze zelf op met zijn trouwe compagnon Honey, de truffelhond.

Maar voordat we de volgende dag zelf met Benoit en Honey op pad gaan, wordt er een viergangentruffelmenu voor ons bereid. Als je me ergens gelukkig mee maakt…

Een plankje met vier soorten truffelvoorgerechten waaronder de beroemde truffel sandwich, truffel met filet mignon, een kaasje met truffel en tot slot een truffeldessert met truffelijs en een macaron. Dit alles wordt begeleid door het beroemdste exportproduct uit de regio: champagne.

 

IMG_0094

IMG_0103

IMG_0122

De volgende ochtend werden we wakker gemaakt door een overenthousiaste Honey, samen met haar en Benoit gingen we truffels zoeken. Benoit heeft een eigen stuk grond waar hij zijn truffels zoekt. Op een terrein waar eiken en hazelaars groeien, worden zo de beste omstandigheden voor truffelgroei gecreëerd. Truffels kun je niet kweken dus het is altijd de vraag hoeveel truffels er per jaar gevonden worden. Gelukkig is Honey een natuurtalent en vond ze binnen een uur heel veel truffels. Klik hier voor Honey in actie.

IMG_0145

IMG_0150

IMG_0153

IMG_0157

IMG_0162

Na een ochtend in de buitenlucht werden we verwacht bij champagnehuis Joseph Perrier. Tijdens mijn WSET-cursus heb ik alles geleerd over het maken van champagne, maar om de flessen nu echt in de kelders te zien liggen. Wow, te gek. Joseph Perrier is sinds 1825 gevestigd in het plaatsje Châlons-en-Champagne en is een familiebedrijf met een productie van zo’n 700.000 flessen champagne per jaar. Zoals de meeste champagnes wordt deze van Joseph Perrier gemaakt van Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier. Blanc de blancs is champagne gemaakt van 100% Chardonnay druiven, deze champagne is heel mooi als aperitief en de variant van Joseph Perrier heeft tonen van brioche en mineraal, wat ik erg lekker vind.

De rondleiding door de kelders was indrukwekkend, gang na gang vol met champagne, zo tof om te zien. De meeste flessen liggen hier 3/4 jaar en de het prestige cuvee Josephine zelfs minimaal 5 jaar.

IMG_0210

IMG_0214

Na het proeven van de champagne en een heerlijke driegangenlunch was het tijd voor een wandeling door het centrum van Châlons-en-Champagne. Helaas waren we net te laat voor de plaatselijke markt, ik houd van Franse markten. Je kan er altijd zoveel heerlijke dingen kopen en proeven. Châlons-en-Champagne valt op door de half timbered houses zoals je ze op de laatste foto ziet.

Verder bezocht ik nog een prachtig natuurgebied, een bijzondere fototentoonstelling en sliep ik in een prachtige cottage a la Campagne. Maar daarover later meer.

Wil je zelf ook eens op truffeljacht en genieten van een truffeldiner? Kijk op de website van Auberge des Moissons.
En hoe pak je een bezoek aan een Champagnehuis aan? Joseph Perrier bezoeken kan door contact op te nemen met het Champagne Ardenne Tourisme bureau. 1x per maand is er een rondleiding, in de zomermaanden iedere dag.

Wanneer je meerdere champagnehuizen wil bezoeken kun je beter naar Épernay gaan, de champagnehoofdstad van de regio. Hier vind je o.a.  Moët & Chandon en Mercier.

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Serçe
  November 26, 2013 at 08:55

  Fantastisch, ik wil ook wel op truffelproeverij! Deze zomer was ik voor het eerst in de Champagne (Hautvillers & Épernay) & ik ga zeker nog eens terug… als de voorraad flessen op is ;-). Mocht je het leuk vinden, ik heb er toen ook over geblogd! xx

 • Reply
  Eva
  November 26, 2013 at 09:08

  Yess ik zat al op meer verhalen te wachten. Zo gaaf!

 • Reply
  Margot
  November 26, 2013 at 09:11

  Oooh die hondjes! En ik heb de wolf gespot op je foto! Champagne en truffel blijven een fantastische combinatie!

 • Reply
  Sabine
  November 26, 2013 at 09:20

  Wat een heerlijke trip met leuke activiteiten. Die truffellunch lijkt me geweldig, nommm. En dat wolfspotten, wauw! Ik kan hem op de foto niet vinden maar dat ligt vast aan mij. Je hebt ze in ieder geval wel in het echt gezien, heel tof! :)

 • Reply
  Con leche
  November 26, 2013 at 10:21

  Wowwww, wat een gave perstrip was dit, echt te gek! Heerlijk om met mooie producten bezig te zijn en lekker in de natuur te zijn.

 • Reply
  Nancy
  November 26, 2013 at 10:57

  Om te beginnen ben ik een Frankrijk-liefhebber pur sang. Mijn ouders namen mijn broer en mij vaak mee op vakantie naar Frankrijk en ik heb dan ook vele départements gezien. Ik hou van de taal en ik ben verliefd op Parijs. Daarnaast ben ik ook nog eens dol op lekker eten en drinken. Zo’n trip als deze waarbij je de heerlijkheden van de Champagnestreek beter leert kennen is me op het lijf geschreven, net zoals het jou op het lijf geschreven is. Ik snap dan ook heel goed dat jij er erg enthousiast over bent! Superleuk om te lezen, ik ben benieuwd naar je volgende culinaire en culturele verhalen!

  Liefs,
  Nancy

 • Reply
  Farah
  November 26, 2013 at 11:29

  Je reisje ziet er echt fantastisch uit!
  Dat park is zo mooi met al die mooie herfstkleuren.
  En leuk dat je zo’n culinaire reis hebt mogen maken, waar je nog zoveel geleerd heb.

  Stiekem ben ik wel een beetje jaloers ;).

 • Reply
  Dionne
  November 26, 2013 at 14:19

  Ik wil ook een truffelhond! Het klinkt al lief, truffelhond. De laatste werkhond die ik tegenkwam was een geldhond, klinkt toch een stuk minder schattig.

  Ziet er mooi uit daar :)

 • Reply
  Johanna
  November 26, 2013 at 16:05

  Wat een leuke hond zeg! De Champagnestreek ziet er echt goed uit, lekker eten en drinken…
  Lijkt me wel een goed idee voor volgend jaar zomer!

 • Reply
  josie
  November 26, 2013 at 16:54

  Super leuk dat je dit mocht doen! Foto’s laten een goed beeld zien bij je verhaal!

 • Reply
  Natasja
  November 26, 2013 at 17:25

  Jaaaa, hartjes voor champagne, truffels en Honey! Kunnen we volgende week weer? ;-)

 • Reply
  Marjolein
  November 26, 2013 at 18:59

  Wat ontzettend gaaf dat je deze trip hebt mogen maken. Lijkt me een hele mooie streek met fantastische producten. Ziet er uit als genieten!

 • Reply
  Nanda
  November 26, 2013 at 20:44

  Wat een leuke trip! En truffels zoeken, wauw hoe leuk!

 • Reply
  Mieke
  November 26, 2013 at 22:11

  Wat een gave trip! Lijkt me heel gaaf om truffels te zoeken en zo’n champagnehuis te bezoeken. Mooie foto’s ook!

 • Reply
  Anja - Confessions of a Photologger
  November 27, 2013 at 12:34

  Wat gaaf dat je daarheen mocht! Geweldige foto’s weer!

 • Reply
  Marcella
  November 28, 2013 at 11:09

  Klinkt als een gave trip, erg leuk. Het natuurgebied ziet er prachtig uit! Mooi om wolven te spotten, dat lijkt me heel bijzonder.

 • Reply
  Mandy
  November 30, 2013 at 11:37

  Superleuk om te zien, ik ben heel benieuwd naar deel 2!

 • Reply
  Marleen
  December 4, 2013 at 11:49

  Ziet er uit als een top trip, vooral het eten!

Leave a Reply

%d bloggers like this: