Bloemkool & Boerenkoolstamppot

By November 10, 2017 Food, Foodlou No Comments

bloemkoolHandschoenen aan, muts op en een dikke sjaal om: zo stap ik nu elke dag de deur uit. Even een koud wolkje blazen – wie vindt dat niet leuk? – en daarna toch een beetje balen dat het steeds kouder en natter wordt. Maar, de herfst- en winterperiode betekenen ook heel veel leuks: wintersport, speciaalbiertjes drinken in een warme kroeg, thuis gezellig de kaarsjes aan, en frisse salades die worden vervangen door warme stamppotten en stoofpotjes. Zo erg is die kou en nattigheid nog niet.

Stampotten vind je in deze periode in allerlei soorten en maten; boerenkool, rauwe andijvie , zoete aardappel, hutspot, rode kool, en ga zo maar door. Omdat je er vaak een stuk vet vlees bij eet en er het liefst een flinke berg jus overheen gooit (hoe meer hoe beter vind ik), heb je ook snel een flinke berg calorieën achter de kiezen. Geen probleem, maar als je vaak stamppotten eet kun je ook een beetje variëren in ingrediënten en daarmee spelen met de voedingswaarden.

Ik verving voor deze bloemkool & boerenkoolstamppot een deel van de aardappelen door bloemkool, bakte baconreepjes in plaats van spek en koos voor een magere rookworst om het af te maken. Iets minder romig en vettig, maar wel heel erg lekker!

IMG_0154Ingrediënten (voor 3 personen):

  • 500 gram boerenkool
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 400 gram bloemkool
  • 2 el roomboter
  • 75 ml sojamelk
  • 1 magere rookworst
  • 150 gram baconreepjes
  • zoete augurkjes
  • zilveruitjes
  • mosterd
  • kruiden: veel peper en zout, beetje knoflookpoeder en ras el hanout

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes en doe hetzelfde met de bloemkool
  2. Doe de boerenkool in een grote pan en leg daarboven op de aardappel en bloemkool
  3. Giet daarna water in de pan totdat alles onder water staat en breng aan de kook
  4. Kookt het water? Laat alles dan samen minstens 25 minuten koken
  5. Check daarna of de aardappelen en bloemkool al zacht zijn – zo ja, dan kun je afgieten, zo nee, kook nog even door
  6. Klaar? Vang het kookvocht op in een kleine pan en verwarm daarin de rookworst
  7. Bak ondertussen ook de baconreepjes in een koekenpan
  8. Stamp daarna de bloemkool en aardappelen fijn en voeg de sojamelk, roomboter en kruiden toe naar smaak
  9. Rookworst warm en bacon gebakken? Meng de bacon met de stamppot en schep de borden vol
  10. Verdeel de rookworst, maak de borden af met mosterd, zilveruitjes en augurkjes en laat die kou maar komen!

Wat is jouw favoriete stamppotgerecht? Ik ben benieuwd!

Liefs, Foodlou

Follow me on Facebook & Instagram

Leave a Reply