Bijzonder Berlijn

By April 30, 2013 Travel 17 Comments

Berlijn

Berlijn

Art

Whoa Berlijn. Terug van 4 dagen Berlijn zit mijn hoofd vol nieuwe indrukken, vol oude verhalen en kan ik de stad nog steeds niet helemaal in woorden vatten. Waar Parijs als vanzelfsprekend charmant is, het ritme van de Londenaren makkelijk (& heerlijk) om te volgen is, blijft Berlijn iets ongrijpbaar.

Oost en west mogen dan niet langer gescheiden zijn, de verschillen vind je nog door de hele stad. In de wijk Friedrichshain staat nog 1,3 kilometer muur in tact en als je er langs loopt is het ontzettend raar om te bedenken hoe veel verder die muur nog doorliep. Wanneer je de culturele/toeristische hoogtepunten afloopt (checkpoint Charlie, het Joodse museum, de overblijfselen van de muur) dan is het makkelijk om de DDR sfeer te proeven en dan kan Berlijn zelfs wat grauw aanvoelen.

Gelukkig is Berlijn nog zoveel meer, maar, net zoals in mijn geliefde stad Rotterdam, moet je wel even weten waar je moet zijn. Als je verder kijkt dan de wijken Mitte en Tiergarten, kun je veel verrassingen tegenkomen. Van de heerlijkste Vietnamese gerechten (waar ook om half tien ‘s avonds nog een lange rij staat voor een tafeltje) ┬átot een bijzonder hip vegetarisch restaurant verscholen op een industrieel terreintje achter een aantal vuilcontainers.

In het Michelberger hotel sprak ik met een Parijzenaar die naar Berlijn is verhuist. Ook hij deelde mijn conclusie; in Parijs ligt de schoonheid op straat, in Berlijn moet je er iets meer naar op zoek. Maar wie dat doet, zal niet teleurgesteld worden.

Aankomende week mijn lijstje met alle tips voor Berlijn.

17 Comments

Leave a Reply