Running

5 years – 5 marathons

Ergens tussen mijn eerste en tweede marathon besloot ik al: trainen voor een marathon brengt me zoveel goeds, hier wil ik ieder jaar tijd voor maken. Een marathon per jaar, niet meer, niet minder. En zo geschiedde.

Nu ik net ben ingeschreven voor nummer 6 in 2018, blik ik graag even terug op de eerste 5 marathons. Dat er nog maar veel mogen volgen.

Marathon no 1 – Rotterdam
Jarenlang had ik een haat/haatverhouding met sporten. Ik vond er geen bal aan en tijdens de gymles op de middelbate school was ik meer aan het kletsen dan dat ik mijn skills ontwikkelde. Alleen softbal vond ik leuk omdat ik meestal de sprintjes tussen de honks wel haalde. Maar het duurde vervolgens nog 5x beginnen en stoppen met Start to Run van Evy voordat ik echt lol kreeg in het sporten.

Tot op een dag een 5 kilometer me erg makkelijk afging; ik had de smaak te pakken en binnen een paar weken liep ik mijn eerste tien kilometer om nog twee maanden later mijn eerste halve marathon te lopen. Nadat ik tijdens de CPC heelhuids over de finish kwam, besloot ik: next stop Marathon Rotterdam.

Trainen voor je eerste marathon is misschien wel de leukste keer ooit. Iedere lange run is een nieuwe mijlpaal; de eerste 22, de 25, 27,5, 30, 32 en uiteindelijk 35 kilometer. Ik heb heel wat meters door de kou gerend. Op dit moment vind ik de pace die ik toen liep niet om over naar huis te schrijven maar dat maakt zeker bij een eerste marathon helemaal niets uit.

Mijn eerste marathon liep ik met mijn schoonvader en dankzij zijn hulp kwam ik in 4.23 over de finish. Keihard huilen van de ontlading, ik was super blij en trots.

Marathon no 2 – Rotterdam
Zodra de inschrijving voor de marathon weer opende zat ik achter mijn laptop om in te schrijven. De lange afstanden trainen waren misschien wat minder spectaculair, het was wel het jaar dat ik duidelijk meer hardloopervaring had en ik veel aan snelheid won. Op zaterdagochtend werd intervaltraining vaste prik en ik deed echt fanatiek aan de lesjes mee. Ik denk dat deze marathon qua gevoel een van mijn mooiste marathons is geweest. Qua eindtijd had ik geen hoge verwachtingen, ik hoopte gewoon op een paar minuten sneller dan het jaar ervoor.

Ik bleef maar lachen tijdens deze marathon, ik verwachte de man met de hamer vanaf het 30/35 kilometer punt maar alles bleef goed voelen. Vol energie en met een grote glimlach kwam ik dat jaar in 4.13 over de finish.

Marathon no 3 – Rotterdam
Driemaal is scheepsrecht? Ook mijn derde hardloopjaar bleef ik fanatiek trainen. Genoeg duurloopjes, genoeg wedstrijden en trouw op zaterdagochtend mijn intervaltrainingen afwerken. Dit jaar had ik op hardloopgebied maar een doel: onder de vier uur lopen. Ik heb echt ontelbaar vaak een tijd van 3.59 op een imaginaire finishklok gezien.

De start van deze marathon was gehaast; de metro’s reden niet zo ver als ze dat ze zouden moeten en ik kwam rijkelijk laat in mijn startvak aan. Vervolgens vergat ik mijn horloge aan te zetten en daar kwam ik pas na 2 kilometer achter. Ik had die race maar een doel: voor de 4 uur pacers uit blijven lopen. Het voelde 42 kilometer lang als een kat- en muisspelletje en toen ik over de finish liep wist ik nog niet waar ik aan toe was.

Toen de uitslagen ’s avonds online kwamen kwam het verlossende bericht: 3 uur en 58 minuten. I di dit.

Marathon no 4 – Paris
Paris, mijn geliefde Paris. Na drie jaar Rotterdam kon ik de route wel dromen en was ik toe aan een nieuw parcours. In Parijs is de route adembenemend met een weg die langs alle pracht en praal van Parijs voert. Ik liep Parijs zonder enkele verwachtingen en trainde dat jaar ook een stuk minder goed dan de jaren ervoor. Ik genoot van de stad die baadde in een gouden licht. Vanaf het 30 kilometer punt krijg ik het behoorlijk zwaar maar met een tijd van 4.19 ben ik niet heel ontevreden. Parijs is echt een aanrader als je een marathon in het buitenland wil lopen.

Marathon no 5 – Medoc
En dan de marathon waar ik het voor elkaar krijg een tijd van 6 uur 29 neer te zetten. Wat is er gebeurd? Ben ik achteruit gaan lopen? Nee deze waanzinnige marathon de Medoc heeft meer dan 20 wijnstops bij de meest prachtige chateaus van Frankrijk. Als je deze marathon voor een tijd loopt, heb je het leven niet helemaal begrepen (tenzij je denkt te kunnen winnen, dan krijg je namelijk je gewicht in wijn uitgereikt).

Het lopen van deze marathon was samen met Joanne een groot feest.

Dit overzicht geeft me weer megaveel energie om ook van marathon nummer 6 te gaan genieten. Ik deel snel welke marathon dit wordt; het is vanmiddag eerst tijd voor de Bruggenloop!

Fijne zondag!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Nienke
  December 11, 2017 at 16:37

  Ik heb respect voor je hoor dat je het zelfs maar uit kan lopen. Ik zou na 5km waarschijnlijk al helemaal uitgeput zijn. Maar ja ik werk de laatste tijd ook niet zo goed aan mijn conditie.

 • Reply
  Kevin
  July 18, 2018 at 20:03

  Gaaf! Ik had nog nooit gehoord van de marathon van Medoc. Klinkt als een leuke ervaring en een mooi gebied om doorheen te lopen. Wat voor wijn drink je dan? Wit, rood, rosé?

Leave a Reply

%d bloggers like this: