Diary Inspiration

Laat haar stralen!

Onlangs lanceerde Andrélon een nieuwe campagne waarin het laten stralen van (anderen) vrouwen centraal staat, ze vroegen mij eens na te denken wat laten stralen van anderen, voor mij betekent. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen vanuit onzekerheid elkaar soms (vaak onbewust) naar beneden halen.

Een sneer naar een collega of een nare opmerking over iemands outfit, daar wordt niemand echt gelukkiger van toch? Je voelt je zelf op lange termijn echt niet beter wanneer je negatief over iemand denkt of spreekt. Waar je je wel beter van gaat voelen? Positiefs denken, het uitdelen van complimenten en anderen een gunst verlenen. Laten we elkaar dus vooral wat vaker helpen, complimenteren en laten stralen.

Waar ik mezelf en anderen het liefst zie stralen? In sport natuurlijk! En dan met name ‘mijn’ sport: hardlopen. Niets geeft zo’n ontzettende boost en natural glow als het lopen van een marathon. En er zijn weinig periodes in mijn leven waar ik me zo onoverwinnelijk voelde als tijdens het trainen voor mijn eerste marathon.

Iedere maand schoof de grens van wat ik kon een stukje verder op; na mijn eerste tien kilometer wedstrijd volgde al snel een halve marathon om vervolgens toch echt de stoute schoenen aan te trekken en voor een hele te gaan trainen. PR’s lopen, nieuwe lange afstanden lopen, love it.

Maar dat gaat vooral over hoe ik mezelf goed laat voelen; maar geluk is iets wat alleen maar groter kan worden wanneer je het deelt; ik vind het dus heel belangrijk om de mensen om me heen ook gelukkig te laten zijn. Heb jij je wel eens gerealiseerd dat als je een ander laat stralen, jij ook zelf beter in je vel komt te zitten? Wanneer vrouwen elkaar steunen, voel je jezelf ook beter. En dat kunnen we in deze tijden allemaal wel een beetje gebruiken toch? Hoe ik dat doe met hardlopen en anderen te motiveren mee naar buiten te gaan, vertel ik hieronder. Maar er is natuurlijk meer dat je kunt doen dan samen sporten, zoals:

 • Geef een complimentje aan die onbekende in de trein over haar schoenen, jas, tas of mooie ogen. Dat is lekker wakker worden voor beide toch?
 • Vraag je collega die zo goed kan presenteren of ze je eens 1-1 op 1 tips feedback of tips wil geven. Zij een mooi compliment – jij straks betere presentatieskills
 • Ga zelf een keertje niet sporten – en bied eens aan op te passen bij je vriendin haar dreumes. Dat kan zij lekker even zonder de deur uit
 • Ben er met aandacht voor iemand; in drukke tijden willen we allemaal zelf ons verhaal vertellen, maar geef eerst eens meer ruimte aan een ander
 • En begin ik tot slot toch weer over dat hardlopen ;) Hup, lekker samen naar buiten, al is het maar voor een rondje van 3 kilometer – wedden dat jullie je allebei goed voelen?

Naast mijn sololoopjes trainde ik ook elke week met een hardloopgroep. Met hardlopen zoek je natuurlijk constant je eigen grenzen op en is het moeilijk om niet te gaan vergelijken: ik rende altijd met een groep vrouwen en iedereen was altijd wel ergens voor aan het trainen, een marathon en sommige zelfs voor een ultra marathon.

Uiteindelijk brachten al die trainingen mij niet alleen een betere conditie maar ook een nieuwe vriendin. Ik geloof niet in vergelijken en elkaar niets gunnen – daar word je zelf uiteindelijk echt een minder gelukkig mens van. Het is veel mooier om naar unieke krachten te kijken en die waar mogelijk te bundelen. Zo liep mijn vriendin al menig marathon op verschillende continenten – en liep ik een hele mooie tijd onder de 4 uur op de marathon van Rotterdam. De ene loopt misschien sneller, de ander loopt misschien harder, maar beter kijk je naar wat elkaar bindt: in ons geval de gezamenlijke liefde voor hardlopen.

Want in the end, zijn al die PR’s en medailles natuurlijk wel leuk; maar lang niet zo mooi als toen we samen de marathon du Medoc liepen. Een wijnmarathon door misschien wel de mooiste wijnstreek ter wereld. We genoten 42,2 kilometer lang van het rennen door wijngaarden, de wijnen die ze op meer dan 20 verschillende plekken schonken en de bandjes die optreden bij de verschillende chateaus. Het was bij lange na mijn langzaamste marathon, maar ook de mooiste, want we liepen hem samen. Afstand, snelheid en winnen doen er niet meer toe als je samen lachend (en een beetje strompelend) over de finish komt.

Samen stralen dus, al dan niet van het zweet ;) Wat doe jij het liefst om anderen te laten stralen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Paula
  October 15, 2018 at 12:18

  Wat een inspirerend artikel, mezelf niet vergelijken met anderen vind ik soms wel lastig. Maar wat je zegt is helemaal waar: je wordt er zelf alleen maar ongelukkig van.

  Liefs P

 • Reply
  Aleida
  October 15, 2018 at 13:57

  Wat een mooi stuk, mooi geschreven! Ik probeer vooral zoveel mogelijk liefde te geven, al is het soms maar een complimentje of een knuffel

 • Reply
  Joanne
  October 16, 2018 at 20:53

  <3

Leave a Reply

%d bloggers like this: